Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată într-un prim dosar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat cercetările în primul dosar penal deschis lui Nicuşor Constantinescu, pentru care au început urmărirea penală în 15 ianuarie, acuzându-l de 6 fapte de corupţie (abuz în serviciu în formă continuată), şi l-au trimis astăzi în judecată. Baronul PSD de Constanţa va fi judecat la Tribunalul Bucureşti, anchetatorii propunând instanţei să menţină măsura controlului judiciar dispusă deja asupra lui într-un al doilea dosar, în care este acuzat de comiterea a 24 de infracţiuni.

Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, Nicușor Constantinescu, “cu știință și în exercitarea atribuțiilor care decurgeau din calitatea de președinte al CJ Constanța, în mai multe rânduri nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos obligațiile potrivit art. 76 din Legea nr.446/2006”.

“Potrivit acestui articol „consiliile județene/locale și ale sectoarelor municipiului București sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalațiile de telecomunicații, sistemele și serviciile informatice, autoturismele, alte dotări și materiale, precum și fondurile necesare desfășurării activității specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului. (…)”, precizează DNA.

Astfel, Nicușor Constantinescu nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța ba, mai mult, a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a acestei instituții.

De asemenea, el a încercat de mai multe ori să pună mâna pe sediu instituției. Astfel, în 2009, CJ Constanța a adoptat două hotărâri prin care s-a dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acțiuni în justiție.

În 2010 a fost reziliat și contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul anti-efracție și sistemul de avertizare împotriva incendiilor.

“În același an, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care în prezent paza sediului este asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate”, arată procurorii.

Angajații Centrului Militar au fost nevoiţi să-şi procure singuri şi pe cheltuiala lor materialele necesare desfăşurării activităţii, fiind nevoiţi să se deplaseze în interes de serviciu cu autoturismele proprii.

Subfinanţarea de către CJ Constanţa a Centrului Militar a dus la transformarea acestuia într-o ruină, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi, care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.

“Cu toate acestea, CJ Constanţa ar fi cheltuit sume foarte mari de bani atât cu titlu de ajutoare sociale către persoane fizice cât şi cu titlu de alocaţii din bugetul Unității Administrativ Teritoriale Constanţa către persoane juridice de drept privat. Aceste demersuri, reținute în sarcina inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naționale în cuantum de 67.211,32 lei.”, precizează DNA.

Constantinescu mai are deschis la DNA un dosar, el fiind chiar reeţunut de procurori pentru 24 de ore, dar instanţa a decis să fie cercetat în libertate, sub control judiciar, deoarece, printre altele, suberă de o boală incurabilă.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.