UPDATE 5! Nicuşor Constantinescu, urmărit prin INTERPOL cu mandat de arestare. DNA cere EXTRĂDAREA

Nicuşor Constantinescu, a fost dat în urmărire internaţională prin INTERPOL, în 7 iulie, de către IGPR, după ce nu s-a mai întors în ţară din SUA, unde a fost operat. Aceasta este procedura standard pentru inculpaţii arestaţi în lipsă şi care nu se află pe teritoriul României. DNA cere însă extrădarea preşedintelui CJ Constanţa, iar dacă instanţa va aproba emiterea acestui mandat, baronul PSD va fi arestat de autorităţile americane şi adus cu forţa în ţară.

UPDATE 4 septembrie: Tribunalul Constanţa a decis, la solicitarea DNA, arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu,  într-un al doilea dosar, în care acesta este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar din Constanţa. Sentinţa nu este definitivă.

UPDATE 5 septembrie: Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că ştie unde se află Nicuşor Constantinescu, dar nu poate furniza informaţii deoarece procedurile de extrădare nu sunt publice.

UPDATE 12 august: Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa.

UPDATE 7 august: Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, arestarea preventivă a baronului PSD de Constanţa.

UPDATE 23 iulie: Tribunalul Bucureşti a emis un nou mandat de arestare preventivă pe numele lui Nicușor Constantinescu, după ce Curtea de Apel Bucureşti îl anulase pe primul.

Decizia nu este definitivă, verdictul final aparţinând din nou CAB. Între timp, pe Youtube a fost postat un filmuleţ în care baronul PSD se plimba pe stradă, fuma şi a mâncat mici la o terasă din New York.

Constantinescu le-a transmis anchetatorilor, prin avocaţi, fotografii şi documente medicale privind boala sa, dar procurorii spun că actele sunt false. Acelaşi lucru l-au constatat şi judecătorii Tribunalului Bucureşti, care au decis în 24 iunie, la solicitarea DNA, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului.

În motivarea sentinţei, magistraţii arată că președintele CJ Constanța a încălcat cu rea-credință obligația de a nu părăsi țara şi poate fi tratat într-un spital din România.

El a plecat în luna martie şi avea „bilet de voie” de la procurorii anticorupţie până în data de 5 iunie.

Pe 18 iunie, judecătorii Curții de Apel București au respins solicitarea lui Nicușor Constantinescu de a prelungi până la data de 1 septembrie perioada de părăsire a teritoriului țării. Acesta nu depusese documente care să ateste că are nevoie de încă două luni şi jumătate pentru ameliorarea stării sale de sănătate.

Încurcături în justiţie

Dat în urmărire naţională în 24 iunie de Tribunalul Bucureşti, Nicuşor Constantinescu a primit în 7 iulie mandat european de arestare de la aceeaşi instanţă, care a dispus ca inculpatul să fie dat în urmărire internaţională. Apărătorul baronului PSD de Constanţa a contestat cele două decizii la Curtea de Apel Bucureşti.

Ieri, 10 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a decis că preşedintele CJ Constanţa putea părăsi ţara până în 25 iunie şi nu până în 11 iunie, cât îi dăduseră voie procurorii DNA.

UPDATE 15 iulie: Contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei, la propunerea DNA, a fost admisă, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), decizia fiind definitivă. Astfel, a fost respinsă înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv.

Instanţa a stabilit, de asemenea, că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.

Cu toate acestea, Nicuşor Constantinescu nu s-a întors nici astăzi în ţară, invocând imposibilitatea de a se deplasa. El nu se mai află însă în spital încă din luna mai, susţinând că este îngrijit într-un spaţiu rezidenţial al clinicii la care a fost operat, dar nimeni nu poate demonstra acest lucru.

Potrivit legii, chiar dacă judecătorii Curţii de Apel au decis menţinerea controlului judiciar asupra lui Nicuşor Constantinescu, executarea mandatului de arestare preventivă, fie el şi în lipsă, este prioritară.

Solicitarea DNA a fost trimisă Ministerului de Justiţie care, potrivit legii, este îndreptăţit să ceară instanţei extrădarea  unei persoane. România are semnat un acord de extrădare cu Statele Unite, motiv pentru care Nicuşor Constantinescu poate fi reţinut de către autoritățile americane.

Şi-a donat toată averea

În declaraţia de avere a lui Nicuşor Constantinescu depusă în 9 iulie şi postată pe site-ul CJ Constanţa se constată că baronul PSD le-a donat soţiei – prin partaj voluntar – şi copiilor toată averea. Contactat telefonic de Ziua de Constanţa, Nicuşor Constantinescu a declarat că nu a divorţat.

Din indemnizaţia de preşedinte al CJ Constanţa, el a câştigat în anul anterior suma de 55.656 lei. Bolnav de cancer la prostată, el nu mai dă pe la serviciu de luni întregi, dar nici prin cap nu îi trece să renunţe la funcţie şi să îşi vadă de sănătate.

Daţi click pentru a vizualiza şi Declaraţia de interese a lui Nicuşor Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în 3 dosare penale distincte, pentru mai multe fapte de corupţie: a atribuit ilegal terenuri, nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, a efectuat plăţi ilegale de 5 milioane euro etc..

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.