Nițu va asigura conducerea DIICOT în locul Alinei Bica, reţinută de procurorii DNA

Procurorul general Tiberiu Nițu a anunţat în această dimineață că va asigura, împreună cu adjunctul său, conducerea DIICOT după ce procurorul-şef al instituţiei, Alina Bica, a fost reţinută aseară de DNA, pentru corupţie. El a precizat că dacă aceasta nu își va da demisia, va fi revocată din funcție.

UPDATE: Secția pentru procurori a CSM a revenit astfel asupra deciziei luate aseară, când a avizat reținerea pentru 24 de ore și doar arestarea la SOMICILIU a șefei DIICOT.

În consecință, Alina Bica va fi prezentată judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, faptă comisă în anul 2011, înainte de a fi numită procuror-şef al DIICOT. Pe vremea aceea, Bica deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiției și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

După ce a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, şefa DIICOT va afla astăzi de la instanţa supremă dacă va fi arestată la domiciliu, aşa cum a avizat aseară CSM.

Întrebat de jurnaliști de ce avizul CSM este dat doar pentru arestare la domiciliu şi nu la Poliţie, Tiberiu Niţu  răspuns: “Nu am participat în acea secție. Această atribuție a fiecărei secții din CSM nu este o imixtiune sau o preluare a activității unei instanțe. Este o procedură prevăzută de lege, prin care fiecare secție încuviințează cu privire la magistrați: percheziție, arest și alte măsuri procesuale. (…) Nu știu nici ce s-a cerut de către DNA, știu doar ce au hotărât colegii de la secția pentru procurori. Este o atribuție prevăzută de lege, dumnealor pot evalua și pot decide într-un sens sau altul”.

Dacă nu își dă demisia va fi revocată 

Procurorul general a fost întrebat, de asemenea, dacă va delega pe cineva la conducerea DIICOT, şi a răspuns că “pentru început, conducerea DIICOT va fi asigurată de doamna procuror șef adjunct, împreună cu mine, pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT și DNA, prin intermediul procurorului șef, ceea ce înseamnă că putem exercita un act de conducere, pentru început, prin procurorul șef adjunct împreună cu mine”.

El a mai spus că dacă Alina Bica nu își dă demisia, va fi revocată din funcția de șef al DIICOT: “În situația în care nu vom fi în prezența unui act unilateral de voință din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza și voi solicita, în calitate de conducător al Parchetului, așa cum prevede legea, revocarea din funcția de conducere – și există și instituția revocării din DIICOT”.

Imaginea structurii de Investigare a Crimei Organizate şi Terorism, “serios afectată”

Procurorul general a insistat că DIICOT este o structură extrem de importantă și de puternică, constituită din oameni profesioniști și onești, dar acum imaginea acesteia este “serios afectată” deşi fapta de corupţie a Alinei Bica a fost săvârşită înainte să fie numită procuror-şef al acestei instituţii.

“Sunt mulțumit de ofensiva procurorilor în lupta împotriva corupției. În același timp, sunt profund dezamăgit că sunt procurori care nu au înțeles statutul de magistrat și rigorile acestuia, chiar și atunci când sunt detașați la alte instituții. Faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor de procuror ori de procuror șef al DIICOT, ci de secretar de stat la Ministerul Justiției și membru în comisia de retrocedări”, a spus Nițu, la intrarea în sediul Parchetului General.

Pe de altă parte, Tiberiu Niţu a mai spus că Bica ar fi trebuit verificată înainte de a fi numiţă procuror-şef al DIICOT (în luna mai 2013, la propunerea premierului Victor Ponta, care asigura interimatul la Ministerul Justiţiei în acea perioadă).

Procurorul general a arătat că a fost informat aseară, de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, despre reţinerea şefei DIICOT, despre această situaţie fiind informat și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.