Noul Cod Fiscal ar putea reduce TVA inca de la vara

uk-povertyGuvernul a aprobat proiectele Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala si le-a trimis spre dezbatere Senatului, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor pana in iunie, astfel incat sa fie adoptate in aceasta sesiune parlamentara.

Criticata de Consiliul Fiscal, reducerea TVA pare sa-l ambitioneze pe premierul Victor Ponta sa aplice aceasta masura inca de la jumatatea acestui an, fie la cota standard, de la 24% la 20%, fie la alimentele de baza, la 9% – la carne, peste, lapte, paine, animale vii si pasari vii din specii domestice, oua de pasari, legume, fructe comestibile si preparate din acestea, miere, precum si la accesul la evenimentele sportive. „Nu putem pe amandoua o data, dar una din ele va fi micsorata. Chiar din aprilie vom putea decide, imediat ce vom avea rezultatul incasarilor pe primele trei luni”, a precizat prim-ministrul. Ambele reduceri de TVA sunt prevazute in proiect sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2016, iar cota standard sa aiba o noua scadere din anul 2018, de la 20% la 18%. Consiliul Fiscal reclama insa ca „amplele reduceri sunt nesustenabile”, astfel ca a dat aviz negativ: „Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu (superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019), Consiliul Fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa”. Potrivit Legii Responsabilitatii Fiscale, in cazul unor propuneri de acte normative ce conduc la diminuarea veniturilor bugetare, se va elabora fisa financiara care trebuie sa indeplineasca una dintre urmatoarele conditii: sa aiba avizul Ministerului Finantelor Publice si al Consiliului Fiscal, conform caruia impactul financiar a fost luat in calcul in prognoza veniturilor bugetare si nu afecteaza tintele bugetare anuale si pe termen mediu, sau sa fie insotita de propuneri de masuri de compensare a impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare. In aceste conditii, este tot mai probabil ca noile Coduri vor fi aprobate prin asumarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului.

Dispare taxa pe stalp si se micsoreaza acciza

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016 va fi eliminat impozitul pe constructii speciale (taxa pe stalp) iar accizele la carburanti vor scadea astfel: cu 20% la motorina (de la 1897,08 lei/1000 litri la 1518,04 lei/1000 litri); cu 18,62% la benzina fara plumb (de la 2035,40 lei/1000 litri la 1656,36 lei/1000 litri); cu 16,28% la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei/1000 litri la 1948,23 lei/1000 litri). Premierul a renuntat la majorarea taxelor si impozitelor locale la locuinte, terenuri si masini, dar a decis ca aceste dari sa fie indexate de primarii anual, pana la 30 aprilie, tinand cont de rata inflatiei pentru anul fiscal anterior, si nu la 3 ani, ca in prezent.

Reducerea CAS, amanata pentru 2017

Cotele de contributii de asigurari sociale nu vor mai scadea din ianuarie 2017 la angajat de la 10,5% la 7,5% si la angajator de la 15,8% la 13,5%, asa cum era prevazut in proiectul initial din luna februarie, ci de la 1 ianuarie 2018. Celelalte prevederi sunt insa mentinute pentru 1 ianuarie 2016: introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS; eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit; introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri; majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii. Alta prevedere importanta a noului Cod Fiscal este introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016. In cazul microintreprinderilor, este prevazuta stabilirea unei cote de impozitare diferentiate in functie de numarul salariatilor: de 1% pentru cele cu peste 2 salariati inclusiv, de 3% pentru cele cu un salariat, de 3% + 1.530 lei trimestrial pentru fara salariati si de 3% pentru cele aflate in dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, nedesfasurarea de activitati. De asemenea, va fi majorat pragul pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor: la 75.000 euro din 2017, la 85.000 euro din 2018 si la 100.000 euro din 2019.

Si impozit pe venit mai mic

Este prevazuta reducerea, de la 1 ianuarie 2019, atat a cotei de impozit pe profit, cat si a celei pe venit si pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, de la 16%, in prezent, la 14%.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.