UPDATE! Omul de afaceri Florin Măran şi 13 complici la evaziune şi spălare de bani, trimişi în judecată de DNA

Omul de afaceri Florin Măran şi 7 complici au fost reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional, în urma celor 37 de percheziţii efectuate ieri de anchetatori în Bucureşti şi judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi. Ei sunt prezentaţi instanţei Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 22 decembrie: Măran şi 13 complici, plus 2 firme, au fost trimişi în judecată. Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiş.

Redăm integral comunicatul DNA: 

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timiş au trimiterea în judecată a următorilor inculpați: 

1. MĂRAN FLORIN DĂNUŢ, în stare de arest la domiciliu, administrator de facto al S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat evaziune fiscală, spălarea banilor, uz de fals în formă continuată.

2. ADLER LADISLAU MARCEL, sub control judiciar, administrator la S.C. DATECO S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

3. TOTH IOAN FRANCISC, sub control judiciar, administrator la S.C. TECHNOCER S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

4. STĂNESCU CIPRIAN, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

5. MUNTEANU ION GEORGE, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

6. STĂNESCU ISTRATE, arestat în altă cauză, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

7. STĂNESCU MARCEL, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

8. RADU ZAHARIA, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală (două fapte); complicitate la spălarea banilor (două fapte) complicitate la uz de fals în formă continuată.

9. STĂNESCU FLORIN, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

10. MIHAI BENONI, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală (patru fapte); complicitate la spălarea banilor ( patru fapte) complicitate la uz de fals în formă continuată

11. RADI ALEXANDRU, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

12. RĂDULESCU MARCEL, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată. 

13. BURGHEL DRAGOŞ, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată. 

14. STĂNESCU FERMAN, sub control judiciar, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a patru infracţiuni după cum urmează: constituirea unui grup infracţional organizat,complicitate la evaziune fiscală; complicitate la spălarea banilor, complicitate la uz de fals în formă continuată.

De asemenea prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a persoanelor juridice: 

15. S.C. TECHNOCER S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor 

16. S.C. DATECO S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălarea banilor 

În rechizitoriul întocmit procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

Inculpatul Măran Florin Dănuţ, cu sprijinul altor inculpaţi cercetaţi în prezenta cauză, s-a sustras de la plata sumei de 12.332.819,24 lei (reprezentând TVA în valoare de 7.990.700,10 lei şi impozit pe profit în sumă de 4.342.119,09 lei) pe care S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. (firme administrate în fapt de acesta) o datorau bugetului statului, cu titlu de impozite şi taxe.

O parte din suma provenind din evaziune fiscală a fost transferată succesiv prin conturile unor persoane juridice, iar ulterior a fost remisă inculpatului Măran Florin Dănuţ şi reintrodusă în circuitul civil în scopul însuşirii ei de către acesta.

În demersul de a obţine, în mod ilicit, avantaje pecuniare mai multe, inculpatul Măran Florin Dănuţ a pus la punct un mecanism complex, prin intermediul căruia a obţinut diferite sume de bani care, în realitate, trebuia să fie achitate statului român cu titlu de impozite şi taxe.

Astfel, pentru obţinerea sumelor de bani, inculpatul Măran Florin Dănuţ a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat succesiv inculpaţii Stănescu Ciprian, Munteanu Ioan George, Stănescu Istrate, Stănescu Marcel, Radu Zaharia, Mihai Benoni, Radi Alexandru, Rădulescu Marcel, Burghel Dragoş şi Stănescu Ferman.

Astfel, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceştia, au fost simulate relaţii comerciale fictive, cu scopul de a fi diminuate taxele şi impozitele datorate. Au fost simulate operaţiuni fictive de vânzare a unor bunuri către firme cu sediul în România care, conform prevederilor legislaţiei fiscale, beneficiau de restituirea TVA. În realitate scopul operaţiunilor l-a constituit compensarea cu suma ce ar fi trebuit obţinută din TVA cu taxele şi impozitele pe care, în mod real, firmele respective ar fi trebuit să le achite bugetului statului, corespunzător bunurilor vândute.

Întrucât, potrivit normelor fiscale din România, în preţul de vânzare a unui bun este inclusă TVA, automat acea taxă trebuia achitată statului român, obligaţie care însă inculpatul Măran Florin Dănuţ a reuşit să o înlăture.

Pentru a crea însă o situaţie de fapt diferită de aceasta, inculpatul Măran Florin Dănuţ a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false care figurau ca fiind emise de societăţi comerciale înregistrate în România, ce nu reflectau însă realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în fapt, iar din cauză că, în preţul cu care erau „achiziţionate” acele bunuri era inclus TVA, rezulta imediat o diminuare sau chiar anularea TVA ce trebuia achitată statului.

Practic, inculpatul Măran Florin Dănuţ a acceptat şi a dispus înregistrarea, cu intenţie, în contabilitatea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L., firme administrate în fapt de acesta, a unui număr de 203 documente contabile ce au avut consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale cu suma anterior menţionată. Cu aceste documente contabile se atesta, în mod neadevărat, existenţa unor operaţiuni comerciale de achiziţie a unor mărfuri de la un număr de 18 societăţi comerciale.

În această activitate, inculpatul Măran Florin Dănuţ a fost ajutat de coinculpaţii anterior menţionaţi care au acceptat să îi remită facturi fiscale false în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calităţi (asociaţi, administratori, împuterniciţi ori ca reprezentanţă în fapt), iar pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare „atestate” de acele facturi au fost întocmite şi mai multe documente justificative false.

Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori şi întări credibilitatea existenţei acelor relaţii comerciale, astfel ca, în cazul unui control, să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relaţii.

Tot în acest scop, inculpatul Măran Florin Dănuţ le-a solicitat celorlalţi coinculpaţi înregistrarea în contabilitate şi declararea la organele fiscale a relaţiilor comerciale pentru ca, pe de o parte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a răsturna practic vinovăţia din sarcina sa în cea a celorlalţi coinculpaţi sau asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracţională, întrucât în asemenea caz, neplata taxelor şi impozitelor cădea în sarcina acestor din urmă persoane fizice şi juridice şi nu în sarcina firmelor administrate în fapt de inculpatul Măran Florin Dănuţ.

Practic întregul mecanism consta în interpunerea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. între furnizor şi cumpărătorul mărfurilor care îşi avea sediul pe teritoriul României, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunerea unei firme „tampon”.

Pe lângă TVA datorată statului prin înregistrarea în contabilitatea S.C. TECHNOCER S.R.L. şi S.C. DATECO S.R.L. a facturilor fictive, a fost automat diminuată şi baza de calcul asupra căreia trebuia aplicat impozitul pe profit, sumele ce figurează ca fiind „achitate” emitenţilor acelor facturi constituind o cheltuială, în înţelesul legislaţiei fiscale, ce avea repercusiune directă asupra acestui impozit.

În vederea recuperării prejudiciului constatat în prezenta cauză penala, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile situate în judeţul Timiş, în suprafaţă de 100.000 mp. având valoarea de 1.166.000 euro (5.162.698 lei), respectiv în suprafaţă de 103.000 mp având valoarea de 1.136.630. Euro (4.002.059 lei) – reprezentând dreptul de operare şi 28.000 Euro (123.976 lei) – reprezentând dreptul de proprietate asupra terenului, aparţinând inculpatului Măran Florin Dănuţ.

De asemenea, s-a dispus aplicarea sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Măran Florin Dănuţ, situate pe raza administrativă a judeţului Timiş. 

Din prejudiciul reţinut în sarcina sa, inculpatul a achitat până la data întocmirii rechizitoriului suma de 6.000.000 lei, iar în momentul sesizării instanţei a mai achitat suma de 2.018.820 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş”

În judeţul Timiş, descinderile cu mascaţii au avut loc în mai multe localităţi din zona Lugoj şi Făget, dar şi la locuinţa lui Măran, din localitatea Dumbrăviţa, precum şi la firme deţinute de acesta. Florin Măran deţine firmele Tehnocer şi Dateco.

Percheziţiile din Mehedinţi au avut loc în Strehaia, la cei care au falsificat facturi pentru oameni de afaceri.

Redăm integral comunicatul DNA din 5 noiembrie:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 5.11.2014, a inculpaților:

MĂRAN FLORIN DĂNUŢ, administrator al SC Tehnocer SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de: 

– evaziune fiscală, 
– spălare de bani, 
– constituire a unui grup infracțional organizat. 

RADU BUŞTEAN, administrator al SC Rabus Comrobus SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de: 

– evaziune fiscală, 
– spălare de bani, 
– complicitate la spălare de bani, 
– constituire a unui grup infracțional organizat. 

BURGHEL DRAGOŞ, administrator al S.C. STIL PIPE METAL S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de: 

– complicitate la evaziune fiscală, 
– spălare de bani, 
– constituire a unui grup infracțional organizat. 

ADLER LADISLAU MARCEL, administrator al S.C. Dateco S.R.L, MUNTEANU ION GEORGE, reprezentant al S.C. PARADIS MERIDIAN S.R.L., STĂNESCU FLORIN, administrator al S.C. EURODALGIPS S.R.L., STĂNESCU CIPRIAN, administrator al SC DAFI MET SRL și TOTH IOAN FRANCISC, administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de:

– complicitate la evaziune fiscală, 
– constituire a unui grup infracțional organizat. 

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpatul Măran Florin Dănuţ, în calitate de asociat şi administrator de fapt al SC Tehnocer SRL, a făcut demersuri în urma cărora a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi restul inculpaților, în calitate de administratori de drept sau de fapt ai unor societăţi comerciale, care au emis facturi fiscale fictive în favoarea SC Tehnocer SRL.

Astfel, inculpatul Radu Buştean, în calitate de administrator al SC Rabus Comrobus SRL a emis, în anul 2012, în favoarea SC Tehnocer SRL, facturi fictive în valoare de 5.932.220,30 lei, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă societăţi, prejudiciul cauzat în acest caz bugetului de stat fiind de 985.287,80 lei.

Din suma de bani plătită de SC Tehnocer SRL, suma de 1.365.929 lei a fost ridicată în numerar de inculpatul Buştean Radu şi remisă lui Măran Florin Dănuţ (cu reţinerea unui comision).

Inculpatul Adler Ladislau Marcel, în calitate de administrator al S.C. Dateco S.R.L., a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul Măran Florin Dănuţ (care, în realitate, era administratorul de drept şi al SC Dateco SRL) constând în emiterea de facturi fictive către SC Tehnocer SRL şi, pe de altă parte, în înregistrarea în evidenţa contabilă a firmei și a altor facturi fictive, emise de alte societăţi comerciale.

În calitate de administrator al S.C. Stil Pipe Metal S.R.L., inculpatul Burgel Dragoş a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 471.200,00 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ cu suma de 91.200,00 lei reprezentând TVA.

Din suma de bani plătită de S.C. Tehnocer S.R.L., suma de 435.200 lei a fost restituită inculpatului Măran Florin Dănuţ, prin metoda compensării. 

În anul 2012, inculpatul Munteanu Ion George, în calitate de reprezentant al S.C. Paradis Meridian S.R.L., a emis o factură fictivă în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. în valoare de 814.680 lei, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ, cu suma de 157.680 lei reprezentând TVA.

În perioada 2011 – 2012, inculpatul Stănescu Florin, în calitate de administrator S.C. Eurodalgips S.R.L., a emis în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L. facturi fictive în valoare de 3.301.617 lei, ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de Măran Florin Dănuţ, cu suma de 639.022 lei reprezentând TVA.

Inculpatul Stănescu Ciprian, în calitate de administrator al SC DAFI MET SRL, a emis, în anul 2011, în favoarea S.C. TEHOCER S.R.L., facturi fictive în valoare de 1.922.000 lei ce au fost înregistrate în evidenţa contabilă a acestei din urmă firme, concurând la prejudiciul creat de inculpatul Măran Florin Dănuţ cu suma de 372.000 lei reprezentând TVA.

Totodată, pentru a da o tentă de legalitate operaţiunilor cuprinse în facturile emise în favoarea S.C. Tehnocer S.R.L., Stănescu Ciprian a emis, în favoarea unei alte societăți comerciale, facturi fictive în valoare de 3.555.902 lei.

În perioada 2010-2012, inculpatul Toth Ioan Francisc, în calitate de administrator scriptic al S.C. Tehnocer SRL (administrată în realitate de Măran Florin Dănuţ) a sprijinit activităţile infracţionale desfăşurate de inculpatul Măran Florin Dănuţ, constând în înregistrarea de facturi fictive în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL.

În fapt, toate aceste facturi atestau operaţiuni comerciale nereale, fiind înregistrate în evidenţa contabilă a SC Tehnocer SRL, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 7.542.268,97 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Inculpaților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309, urmând a fi prezentați, la data de 5 noiembrie 2014, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.