OMV se judeca cu statul roman la Paris. Guvernul scoate bani pentru proces

Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, a deschis, in decembrie, o actiune impotriva Guvernului Romaniei la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris, cerand rambursarea a 91,6 milioane lei pentru lucrari de ecologizare efectuate in perioada 2009-2010 si pentru care nu a primit bani de la buget. In sedinta de marti, Executivul a suplimentat din Fondul de rezerva bugetul Ministerului Mediului, pentru procesul de la Paris.

Ministerul Mediului a respins, in noiembrie, pretentiile OMV Petrom, considerand ca “raspunderea statului roman nu poate fi angajata in ce priveste plata sumelor notificate, deoarece nu sunt indeplinite conditiile de acordare a despagubirilor pentru pierderile de mediu suferite de societate (OMV Petrom – n.r.) prevazute in contractul de privatizare a Petrom”.

In aceste conditii, compania a deschis o luna mai tarziu actiune la Curtea de Arbitraj, care a notificat Ministerul Economiei, actionar minoritar la OMV Petrom cu o participatie de 20,6% din capital, cu privire la acest proces.

Statul s-a angajat, prin Legea 555/2004 privind privatizarea SNP Petrom, sa despagubeasca in perioada 2005-2019 compania Petrom pentru poluarea istorica inainte de privatizare.

Compania vrea in total 511 mil. euro pentru cheltuielile de mediu 

La inceputul anului 2008, OMV Petrom a evaluat cheltuielile de mediu pe care ar urma sa le recupereze de la stat la 1,707 miliarde de lei (511 milioane euro), ceea ce reprezinta peste trei sferturi din pretul incasat de stat la privatizarea companiei.

Lucrarile pentru care OMV Petrom cere 91,6 milioane de lei privesc decontaminarea unor terenuri de la combinatul chimic Doljchim si rafinaria Petrobrazi, ambele unitati fiind detinute de OMV Petrom.

Grupul austriac OMV a achizitionat participatia majoritara la Petrom in anul 2004, printr-o tranzactie de 1,5 miliarde de euro, sub forma de achizitie directa de actiuni – 668 milioane de euro – si majorare de capital – 832 milioane de euro.

Amenda Consiliului Concurentei, in instanta

La inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a sanctionat OMV si alte 4 companii care au format un cartel al petrolistilor. Compania a contestat in instanta amenda, cerand suspendarea platii pana la o pronuntarea verdictului, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea, la sfarsitul lui martie. Judecarea procesului pe fond urmeaza sa inceapa la sfarsitul lunii mai. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.