UPDATE 6! Oprescu a fost ARESTAT

Instanţa Tribunalului Bucureşti a decis la miezul nopţii de duminică spre luni, cu 30 de minute înainte de expirarea termenului din mandatul de reţinere emis de DNA, arestarea preventivă a primarului general al Bucureştilor, Sorin Oprescu.

Avocatul edilului a anunţat că va ataca decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi, însă până finală a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), Oprescu va rămâne în arest.

Arestarea lui Oprescu duce automat la suspendarea sa din funcţie, urmând ca postul de primar general să fie preluat de unul dintre viceprimari – Cornel Pieptea (PNL) Dan Alexandru Darabont (PSD) – care, nefiind ordonator de credite, trebuie votat în CGMB pentru această funcţie.

UPDATE 29 octombrie: Oprescu a fost eliberat din arestul preventiv.

UPDATE 6 octombrie: Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, prelungirea cu 30 de zile a arestării preventive a lui Oprescu, pronunţată iniţial de Tribunalul Bucureşti dar contestată de inculpat.

UPDATE 15 septembrie: Ştefănel-Dan Marin (UNPR) a fost ales primar interimar.

UPDATE 15 septembrie: Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Bucureştilor, prin decizie a prefectului Capitalei. Urmează întrunirea CGMB pentru desemnarea unui primar interimar dintre cei doi viceprimari.

UPDATE 14 septembrie: CAB a respins contestaţia lui Oprescu, astfel că acesta va rămâne în arest 30 de zile.

UPDATE 10 septembrie: În motivarea sentinţei TB se arată că banii primiţi de Oprescu au fost mită, nu împrumut. 

Astăzi vor fi duşi în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă, cei 4 complici ai lui Oprescu reţinuţi de DNA aseară:

– Cristian Stanca, zis Grenadă, fost angajat în cadrul Primăriei şi şofer al lui Oprescu

– directorul general şi pe cel adjunct al Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoşoaia – Ruxandra Petroi Avasiloae şi Florin Supeală

– Mircea Octavian Constantinescu, directorul economic al PMB.

Primarul Capitalei a fost reţinut de procurorii DNA, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, după ce a primit mită 25.000 de euro la reşedinţa sa din Ciolpani de la directorul Administraţiei Cimitirelor, denunţător în cauză, care a avut montată pe el aparatură audio-video.

În Referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Oprescu, publicat pe www.stiripesurse.ro, mai mulţi denunţători arată că i-au dus primarului mai multe sume mari de bani reprezentând mită percepută de acesta pentru încheierea unor contracte cu Primăria Capitalei şi pentru a primi plata cu prioritate a lucrărilor efectuate – de exemplu lucrări de apă şi canalizare la Administraţia Cimitirelor.

Totodată, în referat sunt prezentate detalii privind modalitatea de primire a şpăgilor, de către Oprescu, la casa lui de la Ciolpani, acesta având în foişorul din curte aparatură pentru bruiajul telefoanelor.

Concret, cei veniţi cu mita erau puşi de edil să-şi lase telefoanele mobile  sau pe masa de la bucătărie iar Oprescu le făcea semn să pună banii într-o pernă ornamentală.

Unul dintre denunţători spune că din 2013 până în prezent a fost de 20 de ori la un subaltern al lui Oprescu şi „o singură dată nu i-a remis mită inculpatului Oprescu”.

„Sumele remise la fiecare întâlnire variau între 20.000 şi 60.000 de euro. În total, în perioada 2013 – 2015, i-a remis inculpatului Oprescu, după aproximarea sa, 1.000.000 de euro”, se mai arată în referat.

referat dna oprescu

Potrivit unui alt denunţ, Oprescu ar fi primit, în aproape 9 ocazii, sume cuprinse între 20.000 și 30.000 euro ca să nu dea afară un subaltern despre care edilul susținea că au ajuns la el mai multe reclamații că primea mită.

Avere

În declaraţia de avere depusă în 2014, primarul Oprescu deţine:

– un teren intravilan de 1.000 mp în Ciolpani, jud. Ilfov

– un teren intravilan de 500 mp în Predeal

– o casă de locuit, de 480 mp, în Cilpani

– un apartament de 172 mp în Bucureşti

– obiecte de artă de 57.000 de euro

– obiecte de cult de 9.000 de euro

– bijuterii, ceasuri şi aparate electronice de 25.000 euro

– conturi de 156.671 de lei şi 32.800 de dolari.

Oorescu menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul de 597.400 lei şi 20.500 euro.

Potrivit declaraţiei, primarul nu deţine autoturisme sau alte bunuri mobile, nu are plasamente, investiţii sau împrumuturi şi nici datorii.

La capitolul venituri, Oprescu a menționat indemnizația de la PMB de 78.750 de lei pe an, salariul de profesor universitar și indemnizația de la academie, în total 69.560 de lei.

Locomotiva PSD

Sorin Oprescu, născut în 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti, fiind medic specialist chirurg şi timp de mulţi ani directorul general al spitalelor Universitar şi Elias (simultan).

Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost ales în iulie 2006 preşedintele PSD Bucureşti, funcţie din care a demisionat însă după câteva luni, după ce a pierdut în faţa lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti, pe care a câştigat-o. Calitatea de “independent” s-a dovedit de succes şi la alegerile din 2012, Oprescu intenţionând să candideze şi anul viitor, pentru al 3-lea mandat, fiind susţinut pe faţă de PSD şi de premierul Victor Ponta.

De altfel, Oprescu a obţinut o încredere a populaţiei mai mare decât PSD-ul (peste 40%) şi conducerea acestuia – Victor Ponta şi Liviu Dragnea – în ultimele sondaje, edilul transformându-se într-o “locomotivă” a partidului.

Mai trebuie spus că primarul general al Capitalei este ales cu cel mai mare număr de voturi după preşedintele ţării.

Magda SEVERIN

Foto: Captură video ProTV 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.