UPDATE 7! Oprescu, prins cu MITA şi reţinut de DNA. Percheziţii în 13 locaţii. VIDEO. Referatul procurorilor

Primarul general Sorin Oprescu a fost reţinut azi-noapte de procurorii DNA, care l-au prins cu o şpagă 25.000 de euro dintr-un total de 60.000 euro pretinși de la 4 denunțători.

În ciuda comentariilor de la unele televiziuni, au fost întrunite cele 3 elemente ale operaţiunii de flagrant (banii marcaţi – înseriaţi de DNA – au fost găsiţi la Oprescu acasă iar o parte din ei asupra lui, mobilul acţiunii de luare de mită există – şi, mai ales, edilul a spus că banii îi aparţin).

În plus, denunţătorul (directorul Administraţiei Cimitirelor) a avut aparatură audio-video asupra lui, astfel că flagrantul a fost înregistrat.

Oprescu va fi prezentat astăzi la ora 19.00 instanţei Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ordonanţa de reţinere expiră la ora 00.33, astfel că dacă judecătorul de drepturi şi libertăţi nu va lua o decizie până la această oră, Oprescu va putea merge acasă şi va aştepta acolo verdictul.

Astăzi, anchetatorii DNA percheziționează Primăria Capitalei, Administrația Cimitirelor și Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” de la Mogoşoaia, dar și sediile unor firme, reşedinţa de la Ciolpani a primarului general – unde a luat mita – și domiciliile altor persoane.

Potrivit DNA, în total au loc descinderi cu mascaţii în 13 locuri din Bucureşti şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituţii publice iar restul, ale unor firme şi domiciliile unor persoane fizice.

Nu este primul scandal de acest gen care zguduie Primăria Capitalei. În 4 iunie a.c., Solomon “Moni” Wigler, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, a fost prins în flagrant când lua mită, chiar în sediul primăriei, 25.000 de euro, dintr-o sumă totală de 230.000 de euro pretinsă de la un om de afaceri, care l-a denunţat.

La acea dată, Oprescu declara că dacă “Moni” este vinovat, “să plătească”.

De altfel, cu doar câteva ore înainte de a fi prins cu şpaga, Oprescu a declarat unei jurnaliste, într-un interviu: „Doamnă, nu suntem toți neam de hoți și de derbedei”, el declarându-se surprins de faptul că subalternii săi fuseseră arestați pentru luare de mită.

Totodată, edilul a sugerat că el nu ia mită deoarece nu are niciun fel de obligaţii faţă de vreun partid: “Toată lumea crede că toţi sunt hoţi în administraţia locală, toţi iau 10%, 15%. Doamnă, să vă gândiţi la un singur lucru: eu nu am avut obligaţia să dau bani de partid şi stăpân cui să-i dau”.

Amintim că în 20 iunie anul trecut, Mădălin Dumitru, şeful Direcției Infrastructură și Servicii Publice din cadrul Primăriei Capitalei, a fost arestat preventiv pentru corupție, tot într-un dosar instrumentat de procurorii DNA.

Ar mai fi de notat că un alt personaj controversat, Ion Dedu, şeful Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei, a demisionat începând cu 22 iulie a.c..

UPDATE 7 septembrie: Oprescu a fost arestat preventiv.

UPDATE ora 23.00: A fost reţinut şi directorul economic al Primăriei Capitalei, Mircea Octavian Constantinescu. 

UPDATE ora 20.00: DNA i-a reţinut pe Cristian Stanca, zis Grenadă, fost angajat în cadrul Primăriei şi şofer al lui Oprescu, dar şi pe directorul general şi pe cel adjunct al Centrului Cultural “Palatele Brâncovenești” de la Mogoşoaia – Ruxandra Petroi Avasiloae şi Florin Supeală.

Ei vor fi prezentaţi mâine instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. 

UPDATE ora 19.00: Duba Poliţiei l-a dus pe Oprescu la Tribunalul Bucureşti.

DOCUMENT: În Referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă a lui Oprescu, publicat pe www.stiripesurse.ro, mai mulţi denunţători arată că i-au dus primarului Oprescu acasă mai multe sume mari de bani reprezentând mită percepută de acesta pentru încheierea unor contracte cu Primăria Capitalei şi pentru a primi plata cu prioritate a lucrărilor efectuate – de exemplu lucrări de apă şi canalizare la Administraţia Cimitirelor.

Totodată, în referat sunt prezentate detalii privind modalitatea de primire a şpăgilor, de către Oprescu, la casa lui de la Ciolpani, acesta având în foişorul din curte aparatură pentru bruiajul telefoanelor.

Concret, cei veniţi cu mita erau puşi de edil să-şi lase telefoanele mobile  pe masa de la bucătărie sau în dispozitivul de bruiaj iar Oprescu le făcea semn să pună banii într-o pernă ornamentală de pe canapeaua din living.

Unul dintre denunţători spune că din 2013 până în prezent a fost de 20 de ori la un subaltern al lui Oprescu şi “o singură dată nu i-a remis mită inculpatului Oprescu”.

“Sumele remise la fiecare întâlnire variau între 20.000 şi 60.000 de euro. În total, în perioada 2013 – 2015, i-a remis inculpatului Oprescu, după aproximarea sa, 1.000.000 de euro”, se mai arată în referat.

referat dna oprescu

Potrivit unui alt denunţ, Oprescu ar fi primit, în aproape 9 ocazii sume cuprinse între 20.000 și 30.000 euro ca să nu dea afară un subaltern despre care edilul susținea că au ajuns la el mai multe reclamații că primea mită.

UPDATE ora 17.30: Avocatul din oficiu al lui Oprescu le-a declarat jurnaliştilor că acesta a fost ridicat din trafic de procurori aseară la ora 23.00, dus la sediul DNA, audiat şi reţinut la ora 0.30, iar din acest motiv Oprescu este foarte obosit.

Ulterior, avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, a declarat într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că îşi va întrerupe concediul pentru a-l apăra pe clientul său.

Chiciu a spus că banii găsiţi de anchetatori acasă la Oprescu – alţii decât cei înseriaţi de DNA – sunt din economiile primarului şi că denunţătorii sunt cercetaţi la rândul lor, de DNA, pentru spălare de bani.

UPDATE 14.40: Primarul Oprescu a fost scos încătuşat din locuința sa de la Ciolpani, la finalul perchezițiilor la care a asistat, el fiind dus şi la perchezițiile de la Primăria Capitalei. 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=KLJ2XoOhov4

De la domiciliul lui Sorin Oprescu, anchetatorii au ridicat mai multe cutii cu documente şi sume de bani.

Potrivit unor surse judiciare, Oprescu a fost filmat de un denunţător în timp de primea bani înseriaţi, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat deoarece la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosar, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi.

Concret, mita de 25.000 de euro a fost primită de Oprescu la reşedinţa sa de la Ciolpani.

Apoi, monitorizat permanent de anchetatori, Oprescu a plecat cu o parte din bani (5.000 de euro), pentru a-i remite unui alt suspect cercetat în dosar – o fostă jurnalistă, care trebuia să-l promoveze în viitoarea campanie electorală (din iunie 2016).

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, iar restul, în locuinţa sa. Toţi banii înseriaţi de DNA au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.

UPDATE 11.00: La sediul DNA au început să fie aduse la audieri mai multe persoane, printre care angajaţi ai primăriei.

Potrivit DNA, “în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului”.

“Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu. Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a doua instituții publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar”, susțin procurorii.

Ieri, “în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, Sorin Oprescu a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de 4 denunțători, pentru edilul municipiului București”,precizează DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații (SRI).

Magda SEVERIN

Sursă foto: Captură video Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.