Parchetul Capitalei a reținut 16 evazionişti care au spălat 85 de milioane de lei

Parchetul Tribunalului București (PTB) a început urmărirea penală și a reținut 16 persoane acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul unor documente false şi înregistrări contabile fictive. Dintre aceştia, 14 sunt prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă, iar procurorii cer arestarea în lipsă a altor doi inculpaţi, care se sustrag de la urmărirea penală. De asemenea, anchetatorii au luat măsura preventivă a controlului judiciar faţă Victor Ţene.

Iată evazioniştii: Ioan Preda, Nicoleta Preda, Loredana Năftănăilă, Ioniţa Pop, Marin Dumitru, Petrică Paraschiv, Ciprian-Bogdan Grigoruţ, Alexandru Tudor, Viorel Radu, Ramona-Liliana Mirică, Virgil Mirică, Marian Cocu, Adrian-Horea Cocu, Marius Bogza, Daniel Vişan şi Angela Postolache.

Suma totală spălată prin circuitul evazionist este de 85 milioane de lei iar prejudiciul produs bugetului de stat este de 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. 

Anchetatorii au stabilit că, între 2010 şi 2013, Ioan şi Nicoleta Preda, în calitate de administratori ai unei firme, au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, nu au mai plătit obligaţiile fiscale ce le reveneau.

Ei au transferat “sume impresionante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi, în totalitate, în numerar”. Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 7,4 milioane de lei, iar suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 2,2 milioane de lei, susţin procurorii.

De asemenea, în perioada 2009-2014, Marin Dumitru și Victor Țene, care controlează SC I.L.C. SRL și SC D.I.E. SRL, au contractat lucrări de reabilitare termică, dar și alte lucrări de construcții – în principal, în urma câștigării unor licitații organizate de instituții publice. Lucrările de construcții și reabilitare termică au fost subcontractate pentru sume mult mai mici sau au fost executate cu angajații proprii.

“Ulterior încasării banilor, inculpaţii au transferat în conturile a nouă societăţi comerciale controlate de ceilalţi inculpaţi reţinuţi în cauză, suma totală de 55.647.715 lei, 4.479.785 euro şi 1.082.818 dolari (un total de aproximativ 17.000.000 euro)”, potrivit PTB.

Pentru a plăti mai puţin către stat, inculpaţii au înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă către care au şi transferat sumele de bani.

Transferurile erau urmate, susţin anchetatorii, în aceeaşi zi sau cel mai târziu a doua zi, de retrageri în numerar de aceeaşi valoare sau de transferuri în conturile alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă. Toţi banii transferaţi au ajuns prin persoane de încredere în posesia lui Marin Dimitru şi a lui Victor Ţene.

“Sumele astfel obţinute au fost reciclate şi introduse în alte circuite economice şi financiare, în vederea disimulării şi ascunderii originii ilicite a fondurilor. Prejudiciul produs bugetului de stat se ridică la suma de aproximativ 35 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 85 milioane de lei”, potrivit procurorilor Capitalei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.