Parchetul General: Sunt deschise peste 500 de dosare penale cu nereguli la referendum

Ministerul Public informeaza joi, intr-un comunicat, ca Parchetele cerceteaza peste 500 dosare penale privind desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, o parte dintre ele fiind inregistrate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si vizeaza “cercetari cu privire la comiterea unor infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2000” privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Ministerul Public solicita “reprezentantilor celorlalte puteri sa se abtina de la declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor”.

Aceste dosare penale “nu verifica modul in care au votat cetatenii si nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale”, precizeaza Ministerul Public. Astfel, verificarile au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude:

  • persoane care figureaza ca au votat atat pe listele electorale permanente cat si pe listele electorale suplimentare;
  • persoane care figureaza ca ar fi votat dar in realitate nu s-au prezentat la vot;
  • prezenta pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
  • prezenta pe listele electorale suplimentare a aceleiasi semnaturi in dreptul unui numar mare de persoane;

„Pentru stabilirea situatiei de fapt, este necesara audierea persoanelor despre care exista indicii ca au fost trecute fictiv in listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor”, se explica in comunicat.

Totodata, se precizeaza ca audierea martorilor s-a efectuat in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala. Potrivit art. 85 din Codul procedura penala, inainte de a fi ascultat, martorul depune juramant tinand mana pe cruce sau pe Biblie.

Precizarile privind anchetele pe care le deruleaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) vin dupa ce presedintele interimar Crin Antonescu a cerut public, miercuri, procurorului general Laura Codruta Kovesi, presedintelui CSM Alina Ghica si ministrului interimar al Justitiei, Victor Ponta, sa dea urgent explicatii publice in legatura cu natura anchetelor “in masa” pe care Parchetul General sau procurorii  DNA le desfasoara intr-un mare numar de localitati din tara. Antonescu a comparat anchetele cu colectivizarile fortate din anii `50. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.