Parchetul, sesizat pentru afacerile ANRP cu restituirea proprietatilor

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire la ilegalitatile constatate la auditul de la Autoritatea Nationala de Restiturie a Proprietatilor (ANRP), iar Guvernul a suspendat marti, pentru 6 luni, emiterea titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate, conversia in numerar a despagubirilor, precum si evaluarea cladirilor pentru care acestea trebuie acordate. Dorina Danielescu, fost procuror-sef DIICOT si instalata presedinte al ANRP in octombrie 2011, a declarat marti, dupa sedinta de Guvern, ca s-au gasit “nereguli grave” in repartizarea la solutionare a dosarelor de despagubire, operatiunea facandu-se fara criterii si registre de evidenta, iar peste 80% dintre dosarele solutionate pe fond funciar nu aveau atasate certificatele de mostenitor.

Din totalul de 38.000 de dosare inregistrate in perioada 2005-2011 circa 21.000 nu au fost repartizate spre analiza, iar restul, desi au fost repartizate, nu au fost analizate si solutionate. “Sunt si celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinte emise de medicul de familie si rapoarte medicale, in care diagnosticele invocate au fost infectii urinare, fost fumator si consumator de etanol. S-a mai constatat ca dosarele de despagubire au fost atribuite in vederea evaluarii proprietatilor catre aceleasi 12 societati din 34 inregistrate sau catre aceiasi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53”, a spus Danielescu.

Presedintele Autoritatii a precizat ca dupa finalizarea raportului de audit, acesta va fi postat pe site-un institutiei.

4,8 miliarde lei achitati evaluatorilor

Suma totala platita in 2010 societatilor de evaluare este de 3 miliarde lei, din care 91% catre cele 12 societati, iar in 2011 au fost achitate aproximativ 1,8 miliarde lei, din care 76% tot catre cele 12 societati.

Verificarile au mai indicat ca nu a fost respectata cronologia emiterii titlurilor de plata in functie de ordinea depunerii cererilor de optiune si ca nu au fost exercitate caile legale de atac impotriva procedurilor de executare silita, onorariul avocatului fiind in multe cazuri chiar mai mare decat cuantumul despagubirii.

Psiholog la sefia Serviciului Contencios

O alta situatie identificata a fost cea in care sefa servicului de contencios nu avea studii juridice, ci de psihologie.

Pe de alta parte, “in cadrul Legii 9/1998 (privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru  bunurile trecute in proprietatea statului bulgar-n.r.), atribuirea puterii de decizie privind repartizarea, solutionarea si plata compensatiilor banesti a apartinut vicepresedintelui care, conform declaratiilor angajatilor ANRP si consemnarilor echipei de audit, cu o zi inainte de efectuarea platii preda consilierilor o lista cu dosarele care trebuia platite”, a mai anuntat Danielescu.

Vicepresedintele Autoritatii, arestat pentru mita

Reamintim ca vicepresedintele Autoritatii, Remus Baciu, a fost arestat pentru coruptie, el fiind acuzat ca a primit peste 400.000 de lei in schimbul urgentarii solutionarii anumitor dosare de despagubire a unor fosti proprietari de imobile nationalizate. La putin timp, presedintele ANRP, Crinuta Nicoleta Dumitrean, a demisionat de la conducerea institutiei. In locul ei a venit procurorul-sef Dorina Danielescu, in octombrie 2011.

Curtea de Conturi a dispus reevaluarea a 688 de dosare

Presedintele Autoritatii a prezentat, marti, si concluziile controlului exercitat de catre Curtea de Conturi in anul 2009, la ANRP, cu privire la modul de evaluare a dosarelor avand ca obiect acordarea de despagubiri de catre evaluatorii autorizati.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, Autoritatea este obligata sa dispuna reevaluarea a 688 de dosare, pentru care Comisia centrala a emis decizii, in cursul anului 2009, si care au la baza rapoarte de evaluare ce depasesc suma de 500.000 de lei si cu privire la care exista indicii ca au fost supraevaluate, nefiind respectate standardele internationale, iar sumele astfel rezultate fiind mult peste pretul de piata.

Magda SEVERIN


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.