Patru angajaţi ai Primăriei Sectorului 1, trimişi în judecată pentru corupţie

Patru funcţionari ai Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti au fost trimişi în judecată, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia de trafic de influenţă. Doi sunt inspectori la Poliţia comunitară, unul este consilier asistent la aceeaşi primărie, iar celălalt inculpat este angajat al Administraţiei Domeniului Public Sector 1. Alături de ei au fost deferite justiţiei două persoane, acuzate de cumpărare de influenţă. Pe scurt, patronul unei firme care dorea să construiască un imobil şi avea nevoie de PUZ – documentaţie tehnică ce se aprobă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti -, a apelat, printr-un interpus, la angajaţii Primăriei Sectorului 1, care i-au cerut şpagă pentru a interveni la Primăria Capitalei. Mita, în valoare de 10.000 de euro – din cei 18.000 de euro pretinşi -, a fost împărţită de cei 4 funcţionari. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti. 

Potrivit DNA, au fost deferiţi justiţiei:

  • Virgil-Valentin Folea, angajat la ADP Sector 1
  • Bogdan Vasile-Silviu, inspector la Poliţia comunitară din cadrul Primăriei Sector 1, la data faptelor
  • Ovidiu-Florian Pandelea, inspector la Poliţia comunitară din cadrul Primăriei Sector 1, la data faptelor
  • Nicoleta Tamara Trocan, consilier asistent la Primăria Sectorului 1 Bucureşti
  • Teodor-Bogdan Nicola, reprezentant al unei societăţi comerciale
  • Eugen Tămăşanu, persoană fără calitate specialăă.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie au reţinut că, în cursul lunilor septembrie – decembrie 2008, inculpatul Nicola, reprezentant al unei societăţi comerciale, fiind interesat de obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) necesar construirii unui imobil, a apelat, prin intermediul lui Tămăşanu, la funcţionari din cadrul Primăriei Sector 1, pentru aprobarea PUZ – ului de către funcţionarii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).

În acest context, inculpatul Folea, angajat la ADP Sector 1, în schimbul folosirii influenţei asupra funcţionarilor din cadrul PMB, a cerut şpagă 12.000 de euro, prin intermediul inculpaţilor Ovidiu Florian Pandelea şi Bogdan Vasile-Silviu, funcţionari în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, arată anchetatorii.

Aceştia, la rândul lor, au pretins pentru ei, în schimbul acestei intermedieri, suma de 6.000 de euro, astfel că inculpatului Nicola i-a fost pretinsă, în total, suma de 18.000 de euro.

În demersul lor, Ovidiu Florian Pandelea şi Bogdan Vasile-Silviu au fost sprijiniţi de Nicoleta Tamara Trocan, funcţionar în cadrul Primăriei sectorului 1 Bucureşti.

Din totalul sumei de 18.000 de euro pretinse, Nicola, cu ajutorul lui Tămăşanu, i-au remis lui Folea, prin intermediul inculpaţilor Ovidiu-Florian Pandelea şi Bogdan Vasile-Silviu, suma de 10.000 de euro, în două tranşe.

Din această sumă, Folea a luat 6.500 euro, iar Pandelea şi Bogdan Vasile-Silviu – câte 1.750 euro.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpatului Ovidiu-Florian Pandelea.

Bogdan Vasile-Silviu a mai fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi, în acest dosar, la data de 5 octombrie 2011, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani închisoare, informează, miercuri, DNA.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.