UPDATE 2! Primarul Pendiuc, ARESTAT cu Vişoiu, Scarlat şi Văsîi. Ema Pendiuc şi Florin Şerban Barbu, sub control judiciar

Tribunalul Bucureşti a decis în această dimineaţă arestarea preventivă a primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD), şi a oamenilor de afaceri Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, în dosarul de corupţie privind atribuirea şi prelungirea ilegală a contractului de achiziţionare a 80 de autobuze pentru SC Publitrans 2000 SA, societatea Consiliului local Piteşti.

UPDATE 20 martie 2015: Lotul Pendiuc a fost trimis în judecată.

UPDATE 12 decembrie: Tribunalul București a admis propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului din Pitești, Tudor Pendiuc, după ce acesta a luat legătura cu un inculpat din dosar, încălcând măsura arestului la domiciliu.

Concret, primarul a vorbit de mai multe ori la telefon cu o consilieră a sa, Elena Carmen Lis, care are calitatea de suspect în același dosar. Anchetatorii au constatat că Pendiuc nu a contactat-o direct pe consilieră, ci prin intermediul unor persoane apropiate acesteia.

“Reaua-credință a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Lis Elena Carmen, inițiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuția cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic. Conștient de obligația stabilită de instanță de a nu comunica cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, inculpatul Pendiuc Tudor își camuflează convorbirile telefonice pe care le poartă cu Lis Elena Carmen”, se arată în referatul prin care se solicită arestarea preventivă.

Între 20 noiembrie și 1 decembrie, Pendiuc a luat legătura telefonic de 5 ori cu consiliera sa, iar discuțiile au vizat verificările efectuate de procurorii DNA la Primăria Pitești în dosarul de corupție în care este implicat edilul.

“Aceste discuții pe care inculpatul Pendiuc Tudor le are cu suspecta Lis Elena Carmen nu sunt întâmplătoare și au ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, aceste comunicări dintre inculpat și suspectă având loc în perioada în care Direcția Națională Anticorupție a efectuat acte urmărire penală în cauză. (…) Suspecta Lis Elena Carmen are calitatea de consilier al primarului Pendiuc și lucrează la Primăria Municipiului Pitești, fiind la curent cu solicitările pe care Direcția Națională Anticorupție le-a adresat Primăriei Municipiului Pitești, transmiterea de informații fiind în ambele sensuri”, se mai precizează în documentul DNA.

UPDATE 19 noiembrie: Pendiuc şi Scarlat au fost eliberaţi din arestul IPJ Argeş şi plasaţi în arest la domiciliu.

Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, şi Florin Şerban Barbu, care fuseseră reţinuţi şi ei alături de cei 4, în seara de joi, de procurorii DNA, vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În timpul judecării propunerilor de arestare preventivă, lui Constantin Scarlat i s-a făcut rău şi a fost dus de un echipaj SMURD la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au declanşat urmărirea penală împotriva primarului PSD Pendiuc, pentru că a luat şpagă un apartament de lux în Bucureşti pentru fiica sa, Ema, realizatoare la TVR şi complicea tatălui la luare de mită, acuzată însă şi de spălare de bani.

În schimbul mitei, Tudor Pendiuc a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune pentru achizionarea a 80 de autobuze, între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este acuzat de dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Florin Şerban Barbu, acţionar la SC Conarg Real Estate SRL, este acuzat de complicitate la dare de mită şi spălare de bani.

Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, reprezentanţi ai societăţilor Girexim Universal SA şi CNCD SA, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Ema Pendiuc le-a spus anchetatorilor că apartamentul primit drept mită a fost în realitatea cumpărat, prin contract de vânzare-cumpărare, cu chitanţă (130.000 de euro, dar anchetatorii spun că valoarea lui este mai mare), numai că documentele sunt fictive.

Primar de 22 de ani

Tudor Pendiuc este primar de 22 de ani, din 1992. El conduce PSD Argeş după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

Pendiuc este preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles şi conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu” din Piteşti.

Anul acesta, primarul Piteştiului a primit din partea Asociaţiei Municipiilor din România ”Trofeul de Excelenţă pentru contribuţia adusă la dezvoltarea, modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice din România”.

7 ani la PD, 14 ani la PSD

În anul 2011, Tudor Pendiuc a fost decorat cu  Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Ofiţer, de preşedintele Traian Băsescu. Se întâmpla la 11 ani de când Pendiuc părăsise PD, partid succesor (din 1993) al Frontului Salvării Naţionale – din care nu putea lipsi Pendiuc.

Tudor Pendiuc a trecut de la PD la PSD în anul 2000, perioadă în care a migrat și Liviu Dragnea spre Iliescu şi Năstase. “Până în 2000, PD a fost unul din cele mai frumoase partide, dovadă că mulți din cei de atunci din PD se regăsesc în PSD”, a afirmat Tudor Pendiuc recent, în campania de susţinere la prezidenţiale a lui Victor Ponta.

Averea lui Pendiuc

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depusă în iulie 2013, Tudor Pendiuc are următoarea avere:

– 2 apartamente în Piteşti de 58, respectiv 86 de mp, cumpărate în anii 1990 şi 1996 împreună cu soţia sa

– o casă de 712 mp, construită în 005

– o casă de 60 mp în comuna Salcia, jud. Telorman, moştenită de soţia lui Pendiuc în 1995

– 2 terenuri moştenite de soţie în comuna Salcia, de 1,38 hectare şi 0,40 hectare

– un teren intravilande 0,05 hectare, în Salcia

– suprafeţe de 2.064 mp de vii, livezi, teren arabil, curţi şi construcţii în Piteşti, toate cumpărate în 1998

– un autoturism Dacia Logan, din anul 2008

– conturi de 22.095 de lei şi 5.069 de euro

– un depozit bancar de 16.390 de lei

– venituri de 52.433 de lei obţinute din salariul de primar, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere,  iar soţia lui, Gabriela Pendiuc, a câştigat 36.270 de lei ca director la Şcoala Populară de Arte şi Meserii

–  22.300 de lei obţinuţi din funcţia de conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Constantin Brâncoveanu”

– 9.418 lei obţinuţi ca membru în Comisia naţională de avizare a împrumuturilor de la Ministerului Finanţelor

– 6.715 de euro ca membru în Comitetul Regiunilor de la Bruxelles.

Tudor Pendiuc are şi un credit de 9.500 de euro contractat în 2010 şi scadent în 2014.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.