UPDATE! Percheziții: 200 de firme din IT și construcții, în circuite evazioniste și de spălare de bani

Peste 300 de polițiști ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR percheziționează 146 de sedii de firme de IT și construcții – printre care UTI, Erbașu, Strabag, Romsys şi Total Network Solution, potrivit B1TV, al cărei reporter transmite în direct de la sediul firmei Erbașu -, precum și domicilile unor suspecți de prejudicierea cu 30 milioane de euro bugetul de stat, prin evaziune fiscală și spălare de bani.

UPDATE 2 februarie: Procurorii au reținut 33 de suspecți, printre care și pe primarul din Bradu, Florin Frăţică. Toți vor fi pezentați astăzi instanței Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Parchetul Tribunalului Capitalei a început în ianuarie urmărirea penală în acest dosar, faţă de 50 de persoane şi 116 firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

Descinderile din această dimineață au loc în București și județele Arad, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, și Vrancea, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, iar în urma audierilor urmează a fi dispuse măsuri legale, menționează un comunicat al IGPR.

Din cercetări reiese că în perioada 2011-2014, reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

De asemenea, prin intermediul societăților implicate ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obținuți ar fi fost reintroduși în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive, precizează Poliția Română.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) şi este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Ancheta a fost sprijinită de SRI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.