UPDATE 6! DNA la Apa Nova. Berevoianu, Moisescu şi Semenescu, reţinuţi pentru MITĂ

Procurorii DNA Ploieşti ridică documente de la sediul central al Apa Nova, Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1, dar au descins în această dimineaţă şi în alte 5 locaţii – domicilii și sedii de firme – într-un dosar de trafic de influență și cumpărare de influență legate de derularea unor contracte pe bani publici.

Potrivit unor surse judiciare citate de agenţiile de ştiri, dosarul vizează fapte comise în perioada 2008-2015 de către persoane din administraţia publică locală, respectiv de la Primăria Capitalei şi de la Primăria sectorului 1, dar şi de către reprezentanţi ai Apa Nova, în urma cărora a fost crescut, în mod nejustificat, preţul serviciului de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare în Bucureşti.

UPDATE 20.50: Şi Semenescu a fost reţinut de procurori. Împreună cu Berevoianu şi Moisescu, el a fost scos încătuşat din sediul DNA Ploieşti şi dus în arestul IPJ Prahova, care se află la Câmpina.

Cei trei vor fi prezentați mâine instanței Tribunalului Prahova, cu propunere de arestare preventivă.

La ieșirea din sediul DNA, Berevoianu a negat că ar fi luat bani și că ar fi făcut trafic de influență. Şi Moisescu a negat că ar fi făcut trafic de influență. Întrebat de jurnalişti cum își explică faptul că se află din nou la DNA Ploiești, el a răspuns: “așa e la Ploiești”.

UPDATE 18.50: Omul de afaceri Ovidiu Semenescu a fost adus şi el la sediul DNA Ploieşti, pentru audieri în calitate de suspect.

UPDATE ora 18.20: Berevoianu şi Moisescu au fost reţinuţi de procurorii DNA Ploieşti, sub acuzaţia că au luat mită fiecare câte 2 milioane de euro pentru a interveni la funcţionari din Primăria Capitalei să acorde contracte.

Berevoianu este extrem de bogat, după ce toată viaţa a lucrat la stat. Potrivit declaraţiei de avere depusă în 24 martie 2015 în calitate de preşedinte al CA al RADET Bucureşti (funcţie pe care a deţinut-o până în 9 martie 2015), el deţine:

– 13 terenuri (împreună cu Valentin Feodorov, acţionar la Iridex Group)

– 11 locuinţe (7 apartamente, 3 vile şi o casă de vacanţă  cu ponton la Tulcea

– 3 firme

– acţiuni de peste 350.000 de lei

– conturi bancare de peste 55.000 de euro, aproape 137.000 de dolari şi 43.000 de lei.

În 2014, Berevoianu a obţinut venituri de 61.000 de lei ca preşedinte al CA al RADET şi consilier al primarului general al Capitalei, plus 52.000 de lei din închirierea a două apartamente şi 10.600 de lei din arenda unui teren agricol. Soţia lui Berevoianu a avut venituri de 52.000 de lei din închirierea unor apartamente şi 60.000 de lei obţinuţi ca medic stomatolog.

Vezi aici Declaraţia de avere pe 2015 şi Declaraţia de interese pe 2015.

UPDATE ora 14.00: Costin Berevoianu, fostul şef al Regiei de apă-canal a Capitalei (RGAB), fost consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al RADET, a fost adus la ora 13.10 la DNA Ploieşti, pentru a fi audiat.

El a declarat la intrarea în sediul DNA că nu ştie motivul pentru care se află acolo, dar că îl va afla în urma discuţiilor cu procurorii.

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, urmărit penal în dosarul lui Chiliman, a fost adus şi el aproape de ora 14.00. 

O a treia persoană ar urma să fie audiată.

Oprescu lucra să “mărite” RADET pe modelul Apa Nova

În martie 2013, Sorin Oprescu le promitea bucureştenilor, chiar de la tribuna Guvernului, că nu vor mai plăti încălzirea peste maxim doi ani – adică de anul acesta -, după ce RADET – Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice va fuziona cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) iar o parte din profit va reveni Primăriei.

Primul pasul era transformarea RADET în societate comercială, iar de operaţiune se ocupa intens Costin Berevoianu, instalat la “butoane”.

Ceva asemănător promiteau şi antecesorii săi cu Apa Nova, înainte de concesionarea pe 25 de ani a serviciilor de apă şi canalizare, iar acum preţul apei potabile îi usucă la buzunar pe abonaţi, compania franceză argumentând că are nevoie de bani să facă investiţii pentru ca bucureştenii să plătească mai puţin în… 2016.

Berevoianu şi gazele

Berevoianu a cochetat şi cu gazele, dar n-a fost la fel de norocos: a deţinut, printr-un offshore din Cipru, firma Berg Sistem Gaz responsabilă de exploziile de acum 2 ani şi jumătate dintr-un club din Sighetul Marmaţiei, soldate cu un pompier mort şi 15 răniţi grav.

Firma Berg Sistem Gaz a concesionat de la Ministerul Economiei, în 2003, serviciile de distribuţie de gaz în Sighetu Marmaţiei, funcţionând ca un intermediar: prelua gazul de la compania EON Gaz, din reteaua naţională de transport deţinută de Transgaz, şi îl introducea în reţeaua proprie, livrându-l către consumatori la un preţ stabilit de ea.

UPDATE ora 10.50: Primăria Capitalei precizează că nu au loc percheziţii la sediul său. 

“În acest moment nu se efectuează percheziţii la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţii municipalităţii au pus şi pun în continuare la dispoziţia organelor abilitate toate documentele referitoare la Apa Nova”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

UPDATE ora 10.00: Epsică Chiru, directorul general adjunct al Apa Nova, le-a declarat jurnaliştilor care îl aşteptau în faţa sediului instituţiei, că procurorii DNA au cerut documente din perioada 2008 – 2015.

„În cursul dimineții, la sediul Apa Nova București s-au prezentat doi domni procurori de la DNA – Serviciul Ploiești, solicitând o serie de documente contractuale, pe care conducerea instituției le va pune la dispoziție în toată transparența posibilă. Nu cunoaștem motivul pentru care s-au interesat de aceste documente. Documentele solicitate sunt pentru perioada 2008 – 2015. Sunt contracte comerciale cu subantreprenori de-ai noștri”, a spus Chiru.

În ceea ce ne priveşte nu am fost anunţaţi în legătură cu nicio audiere a vreunei persoane din cadrul Apa Nova Bucureşti. Nu se fac verificări în birouri, domnii au fost invitaţi într-una din sălile de întâlniri din sediu şi aşteaptă să li se pună la dispoziţie documentele“, a adăugat el.

Despre Costin Berevoianu, care s-ar afla în vizorul anchetatorilor potrivit unor surse judiciare, Epsică Chiru a spus: „Domnul Berevoianu a fost directorul predecesorului Apa Nova, respectiv  Regia Generală de Apă-Canal (RGAB) şi, la vremea respectivă (înainte de concesionarea serviciilor de apă şi canalizare a Bucureştiului – n.r.), s-a aflat în Comitetul de pilotaj alături de persoane din conducerea Primăriei Capitalei”.

Întrebat dacă Berevoianu ar avea legătură cu contractul de concesiune către compania franceză Veolia, el a răspuns: ”A fost un contract de concesiune care a fost făcut în toată transparenţa, sub consultanţa International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale”.

“Nu cunosc dacă are legătură cu contractele care au fost solicitate (de procurori – n.r.)”, a mai spus Chiru.

Întrebat dacă în ultimii 8 ani Berevoianu a mai avut legătură cu Apa Nova, el a răspuns: ”Din câte ştiu eu, numai dacă presupunem o legătură ipotetică, în sensul că dânsul a fost consilierul primarului general pentru probleme de utilităţi publice, Apa Nova fiind una dintre utilităţile publice din Bucureşti”.

Costin Berevoianu a fost şi reprezentant în Consiliul de Administraţie al RADET, numit de CGMB tot în mandatul lui Oprescu.

Contractul dintre Apa Nova şi Primăria Capitalei a fost semnat în anul 2000, a amintit Chiru.

“Apa Nova București are contract cu Primăria Municipiului București pentru serviciile de apă și canalizare, contract care este publicat inclusiv pe site-ul primăriei și este accesibil pentru oricine dorește să cunoască conținutul acestuia”, a precizat directorul general adjunct al Apa Nova.

După concesionarea serviciilor de apă şi canal, fostul şef al RGAB Costin Berevoianu a ocupat funcţii de conducere în cadrul Apa Nova. Ulterior, el a condus ARBAC, autoritatea municipală care aplică amenzi firmei ApaNova.

Acţionarii SC Apa Nova Bucureşti sunt Primăria Municipiului Bucureşti, care deţine 16,31% din capitalul societăţii, Veolia Eau-Compagnie Générale Des Eaux, cu 73,69%, şi salariaţii societăţii, prin Asociaţia ESOP, cu 10%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.