UPDATE 2! Percheziții DNA la CJ Constanța, la Regia de Drumuri Judeţene şi la reşedinţa lui Nicușor Constantinescu

Procurorii DNA de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie percheziţionează în această dimineaţă sediul Consiliul Județean (CJ) Constanța şi pe cel al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP), precum şi reşedinţa de lux a președintelui CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, care este vizat într-un dosar de corupție. El nu a venit încă la serviciu, astfel că procurorii DNA s-au deplasat la el acasă pentru a-l duce la audieri. Deocamdată nu a fost pus sub învinuire, anchetatorii cercetând doar faptele (in rem), nu şi persoanele din dosar. Constantinescu se află sub control judiciar la doimiciliu, într-un alt dosar cu 6 fapte de corupţie.

UPDATE ora 15.50: Adrian Gâmbuţeanu, directorul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri a fost ridicat de la sediul regiei şi va fi dus la Bucureşti, pentru audieri. Anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul instituţiei.

Constantinescu a ajuns la sediul DNA Bucureşti în jurzul orei 16.00, când a început audierea lui. La intrarea în sediul Direcţiei, el a declarat presei că nu se teme că va fi reţinut.

UPDATE ora 12.00: Nicuşor Constantinescu a fost ridicat de anchetatori şi dus la sediul DNA Bucureşti, pentru audieri. El a declarat că nu i s-au adus niciun fel de învinuiri.

DNA va anunţa ulterior dacă îl va reţine pentru 24 de ore şi va propune arestarea preventivă a acestuia.

Se verifică achiziţiile publice efectuate de Direcţia de Drumuri Judeţene. Ancheta este în plină desfăşurare, descinderile fiind declanşate simultan la cele 3 adrese, evident cu mandat de percheziţie de la instanţa de judecată.

DNA precizează, într-un comunicat, că ancheta a fost declanşată in rem – procedură prin care procurorii au găsit modalitatea de a efectua cercetări înainte de a fi anunţat inculpatul. Potrivit noului Cod de procedură penală, ancheta poate fi declanşată abia după ce i se aduc la cunoştinţă inculpaţilor acest lucru.

Astfel, anunţul privind acţiunea de astăzi este destul de sec: „procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011-2013, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local”. Iată comunicatul integral al DNA:

„În cursul dimineții de 19 martie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în trei locaţii situate în municipiul Constanţa, dintre care două sunt sediile unor instituții publice.

În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Circul din ianuarie nu se mai repetă

Amintim că, în 15 ianuarie, Constantinescu a fost ridicat de procurorii DNA din faţa sediului CJ Constanţa şi dus la audieri la DNA, insă acesta a făcut un adevărat circ în faţa onstituţiei unde lucrează. Astfel, el a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, reclamând că se face un abuz asupra lui, întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.

După o oră şi jumătate de audieri la DNA Constanţa, la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, “ca un animal”, de către procurori, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este “jignitor” ce s-a întâmplat.

DNA i-a adus la cunoştinţă atunci lui Constantinescu că au început urmărirea penală împotriva lui, pentru 6 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Primtr-un comunicat remis de CJ Constanţa, baronul PSD a cerut parlamentului desfiinţarea DNA.

DNA Constanţa i-a permis ulterior lui Constantinescu să părăsească ţara pentru a merge să se trateze în SUA, el fiind bolnav, însă termenul de graţie a fost emis pentru numai două săptămâni, astfel că acesta a revenit în ţară la sfârşitul lui ianuarie.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.