UPDATE! Percheziții DNA la fratele lui Sebi Ghiță

Procurorii DNA au descins în această dimineață la sediul SC 2K Telecom SRL, firma fratelui lui Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, suspect de comiterea unor infracțiuni de corupție în contractul încheiat cu Ministerul Educației în decembrie 2013, în timpul Guvernului Ponta, pentru conectarea la internet a 2.446 de şcoli din zona rurală și mic urbană, în cadrul programului „Internet în școala ta”.

Premierul Victor Ponta califica la momentul încheierii contractului drept „O minune românească” acest proiect finanțat integral din fonduri europene, în valoare de 33.000.000 euro.

La rândul său, Mihnea Costoiu (protejatul Ecaterinei Andronescu încă de pe vremea când aceasta deținea funcția de ministru al Educației în Guvernul Năstase și l-a luat director economic în minister), la data semnării contractului ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, anunța că după conectarea la internet a 2.446 de şcoli din zona rurală și mic urbană, de acest serviciu ar urma să beneficieze încă 7.000 de unități de învățământ, în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020.

Ministrul Educației în decembrie 2013 era Remus Pricopie, înlocuit un an mai târziu de premierul Victor Ponta.

O altă percheziție are loc la sediul SC Avitech Co. SRL, tot din orașul Voluntari, în acest caz.

La 2K Telecom, Alexandru Ghiţă are 67,12% acțiuni, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiţă) şi Vasile Radu – 24,83%.

Nereguli și în contractul cu MAI pentru sistemul call center

În raportul Curţii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, au fost descoperite nereguli privind condiţiile în care MAI a semnat în 16.10.2009 un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reţeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact), cu o durată de 26 de luni.

Sistemul call center nu este funcţional nici în prezent, după 5 ani și 4 luni, în ciuda faptului că perioada a fost modificată prin 11 acte adiţionale, până la 31 decembrie 2014.

Potrivit experților Curții de conturi, perioada mare de derulare a contractui a avut ca efect “uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare”.

Totodată, prin contract au fost incluse servicii de mentenanţă, garanţie şi suport, în valoare de 432.000 de lei, cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor şi garanţiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanţiei acordate.

Fără a nominaliza numele firmelor, DNA precizează sec, într-un comunicat, că procurorii au primit sprijin de la SRI – ceea ce înseamnă că există interceptări.

Iată întreg comunicatul:

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție, comise în anul 2013, în legătură cu licitaţia organizată de Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului pentru proiectul „Internet în şcoala ta”, finanţat integral din fonduri europene.

În cursul zilei de 23 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în municipiul București și în județul Ilfov, reprezentând sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Vom reveni.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.