UPDATE 7! Percheziţii DNA la reşedinţa lui Mazăre şi la Primăria Constanţa

Procurorii DNA – Structura Centrală percheziţionează în această dimineaţă reşedinţa primarului Radu Mazăre şi sediul Primăriei Constanţa. Ca şi în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ancheta este desfăşurată de la Bucureşti, pentru a nu se afla informaţii din dosar, având în vedere puterea imensă a baronilor locali care controlează tot ce mişcă în judeţele lor. Anchetatorii ridică documente iar la final vom afla dacă s-a început urmărirea penală împotriva edilului şi a unor directori din primărie şi, evident, dacă aceştia vor fi cercetaţi sub control judiciar sau dacă procurorii vor cere instanţei mandate de arestare preventivă pentru inculpaţi. Mazăre se va prezenta singur la audieri la DNA, deoarece el se află în Bucureşti.

UPDATE 9 aprilie: Mazăre şi Morgenstern vor fi cercetaţi în libertate, sub control judiciar, a decis Completul de 3 judecători al ÎCCJ. Sentinţa poate fi atacată cu recurs de procurorul DNA.

UPDATE ora 23.20: Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită (175.000 de euro) El va fi prezentat instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ora 16.00: ANI verifică averea lui Mazăre, având suspiciuni că acesta ar fi dobândit ilegal o parte din avere. Totodată, inspectorii de integritate au descoperit că edilul a avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile. Verificările vor fi extinse şi asupra familiei lui Mazăre, având în vedere că tot ce deţine în momentul de faţă – respectiv reşedinţa imensă de pe malul lacului Siutghiol, unde locuiesc mama şi fratele lui, care este parlamentar şi nu are voie să facă afaceri, la fel ca primarul – nu se află pe numele lui.

Pe proprietate sunt construite două clădiri mari, ca nişte blocuri, iar lângă ele se află parcate mai multe maşini de colecţie, potrivit imaginilor difuzate de B1Tv. Totodată, se vede şi un spaţiu pentru bărci.

Mazăre nu este originar din Constanţa, el fiind bucureştean, şi nu are în declaraţia de avere nicio locuinţă proprietate personală în oraşul de pe litoral, ci numai un apartament de 184 mp în Capitală, plus o cotă de 4% din două terenuri intravilan de 24 mp şi de 35 mp – tot în Capitală, precum și un teren extravilan de 1,7 ha, obținut în anul 2012, prin concesiune, în Republica Madagascar. El mai are în proprietate o șalupă cu motor Bayliner și o remorcă Peridoc, ambele cumpărate în anul 2001.

Salariul său de primar a însumat 32.305 lei în anul anterior depunerii declaraţiei de avere din 2012. În schimb, a declarat că deţine cash 275.000 de euro, acţiuni la 6 firme şi că a acordat împrumururi în nume personal la 6 firme. 

Potrivit declaraţiei de interese depuse în iunie 2012, el este acţionar la 2 societăţi comerciale şi asociat la alte 4 firme.

Daţi click pentru a vizualiza declaraţia de avere a primarului Mazăre depusă în 29.06.2012.

În declarația de avere depusă în iunie 2013, primarul din Constanța a menționat, la proprietăţi, acelaşi apartament din București şi terenurile amintite mai sus, precum şi șalupa cu motor Bayliner și remorca Peridoc.

Tot în declarația de avere, Radu Mazăre a trecut că deține 287.000 euro cash și un card de debit cu 5.000 euro.

În plus, primarul a declarat plasamente și împrumuturi acordate mai multor societăți comerciale unde deține acțiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar și un împrumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice – Ioanis Poulos Skantzikas.

La capitolul venituri, el a menționat un salariu anual de 33.909 primit de la Primăria Constanța și 60.000 euro obținuți în urma vânzării de acțiuni de la Enterprises Inc of Monrovia Grecia.

Radu Mazăre s-a mai aflat în atenția ANI în anul 2009, când a fost declarat în stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, în perioada 23 aprilie – 6 noiembrie 2003, funcțiile de primar și administrator al unei firme.

Edilul a atacat atunci raportul de evaluare întocmit de ANI și a avut câștig de cauză, în urma unei decizii a Curții de Apel Galați din iunie 2010.

UPDATE ora 15.00: Mazăre a fost adus de mascaţi (ceea ce înseamnă că pe numele său a fost emis un mandat de aducere întrucât nu s-a prezentat de bunăvoie, în urma citaţiei) la audieri la DNA – Structura centrală. “Nu mi-e frică, bă, mi-e frică doar de Dumnezeu”, le-a spus el jurnaliştilor, la intrarea în sediul DNA.

El se afla în Bucureşti în această dimineaţă când au început percheziţiile (în prezenţa avocaţilor săi) la reşedinţa de pe malul lacului Siutghiol – care, îi aparţine familiei lui, nefiind pe numele său -, dar nu s-a prezentat singur la DNA, aşteptând într-un restaurant de lux din zona Herăstrău să îl ridice mascaţii

La DNA vor fi aduşi la audieri şi funcţionari din posturi de conducere de la Primăria Constanţa. Procurorii au probe că acele contracte de atribuire a lucrărilor de construire a campusului de locuinţe sociale “Henri Coandă” au fost atribuite ilegal.

Procurorul care anchetează cazul este acelaşi care a instrumentat dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ceea ce înseamnă că între cele două cauze există legătură.

DNA va difuza în curând un comunicat cu acuzaţiile ce i se aduc lui Mazăre.

UPDATE ora 10.00: Premierul Victor Ponta le-a declarat jurnaliştilor, întrebat despre cum comentează descinderile din fieful lui Mazăre: „Percheziţii vor fi peste tot. Eu am aceeaşi poziţie, şi anume şi în 2012, după referendum, s-a pornit acel val de anchete în ideea că, în decembrie, oamenii nu vor vota cu USL şi au votat. Şi acum vor vota cu noi. Radu Mazăre este un om pe care îl apreciez foarte mult, care a fost votat de atâtea ori de cetăţenii Constanţei şi rezistă ca toţi ceilalţi”. 

“7,4 milioane nu cred că reuşesc (să fie percheziţionaţi, n.r.) până în noiembrie (la alegerile prezidenţiale, n.r.)”, a adăugat el, făcând referire la numărul persoanelor care au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu în 29 iulie 2012.

Trebuie să precizăm însă că la alegerile parlamentare din decembrie 2012 au votat USL numai 4,3 milioane de români, lucru despre care Victor Ponta nu aminteşte, el referindu-se de fiecare dată numai la rezultatul referendumului, despre care procurorii DNA susţin că a fost fraudat, mai multe dosare în acest sens – printre care şi al vicepremierului Liviu Dragnea – fiind judecate. 

UPDATE 9.20: Primăria Constanţa a emis un comunicat în care precizează că procurorii DNA au cerut documente despre construirea cartierului “Henri Coandă”, care a costast 7 milioane de euro, din bugetul local.

UPDATE ora 9.00: DNA a emis următorul comunicat:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală, ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011 – 2013, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către funcţionari publici, cu funcţii de conducere în plan local.

În cursul dimineții de 08 aprilie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 12 locaţii situate în municipiile Constanța, București și jud. Dâmbovița, din care una este sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.  

Petarda lui Mazăre

Excentricul Mazăre lansase, ieri, încă o petardă: „milionarii din Portul Constanţa” ar fi plătit oameni care să „îl elimine fizic” în vacanţa pe care o va petrece începând de săptămâna viitoare timp de 10 în Madagascar şi unde se va duce să se dea cu zmeul.

El a anunţat că îşi va petrece Paştele împreună cu mama sa şi cu mai mulţi apropiaţi în ţara de pe coasta estică a Africii, dar susţine că nu a anunţat serviciile de informaţii în legătură cu acest pericol, deşi ia lucrurile “foarte în serios”.

Dan Şova, noul ministru al Transporturilor, a anunţat, recent, că va suplimenta până la 33% acţiunile deţinute din Portul Constanţa de primăria condusă de Radu Mazăre. 

Dosarele lui Mazăre

Cel mai probabil însă că procurorii i-au deschis dosar penal pentru ilegalităţi în construirea cartierului social “Henri Coandă”, anchetatorii cerând, de altfel, de la funcţionarii Primăriei Constanţa toate contractele încheiate cu constructorii. Mazăre a anunţat în 24 martie a.c.. că anchetatorii au solicitat, printr-o adresă către Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat, ca până pe 25 martie să le fie trimise “contractul de achiziție și toate documentele aferente procedurii de achiziție publică referitoare la acest contract, al cartierului pentru amărâți Henri Coandă”.

Radu Mazăre mai este cercetat de DNA în 3 dosare legate de retrocedări de terenuri.

Un alt dosar deschis de procurorii anticorupţie se judecă de 6 ani la Curtea de Apel Bucureşti. În acest din urmă caz, legat tot de retrocedări, Mazăre a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de alte persoane.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.