UPDATE 9! Percheziții DNA la Vanghelie

Procurorii DNA i-au percheziţionat în această dimineață locuința primarului Marian Vanghelie, situată în B-dul Dacia, apoi au descins la sediul Primăriei Sectorului 5 unde au stat 9 ore și au ridicat saci cu documente, într-un dosar privind atribuirea ilegală de contracte publice din care edilul ar fi perceput și primit 20% „comision”. Prejudiciul este estimat la suma-record de 2 miliarde de euro iar faptele au fost comise începând din anul 2007 până în prezent.

Rămâne un mister de ce anchetatorii nu l-au deranjat pe Vanghelie timp de 8 ani și fac asta abia după ce el a fost exclus din PSD și a depus acum 3 zile la tribunal actele pentru înființarea unui nou partid de stânga.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), la ora 10.00 sunt în desfășurare 9 percheziții, din care două la sediile unor instituții publice și 7 la sedii de firme și domiciliile unor suspecți.

UPDATE 13 martie: Vanghelie este acuzat de luare de mită, spălare de bani și abuz în serviciu.

UPDATE ora 23.10: Vanghelie a fost reținut pentru 24 de ore iar mâine va fi prezentat Instanței Supreme, cu propunere de arestare preventivă, sub acuzația de trafic de influență. 

La ora 23.30 a fost scos încătușat și dus în arestul Poliției Capitalei. „E România denunțurilor!”, le-a strigat el jurnaliștilor.

UPDATE ora 22.50: Procurorii au reținut 4 suspecți, unul fiind Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Vanghelie.

UPDATE ora 22.15: Vanghelie a fost scos din Primăria Sectorului 5 și va fi dus la audoeri la DNA. Întrebat de jurnaliști dacă a luat mită, el a spus: „O să vă convingeți”.

UPDATE ora 21.30: Mai multe dube ale anchetatorilor au adus la sediul DNA angajați de la ADP Sector 5, pentru a fi audiați.

Vanghelie încă se află la Primăria Sectorului 5, unde perchezițiile nu s-au încheiat. Vanghelie se află de 11 ore sub mandat de percheziție și aducere.

Percheziţionarea locuinţei sale a durat 5 ore iar anchetatorii au ridicat 6 ceasuri de valoare. De la Primărie, mascații au încărcat câţiva saci cu documente.

UPDATE ora 21.20: La emisiunea 100% de pe Nașul TV, Oana Niculescu-Mizil i-a spus lui Robert Turcescu, contactată telefonic de acesta, că locuiește împreună cu Vanghelie de 3 ani la ea acasă și că acesta este motivul pentru care procurorii au venit cu mascații să-l ridice de acolo.

Ea a respins informațiile vehiculate pe surse în presă potrivit cărora în timpul mandatului de deputat a continuat să-şi administreze firma de modeling – prima ei dragoste-, SC Fashion Brand Management, și că unele dintre comisioanele încasate de Vanghelie din contractele acordate preferențial ar fi ajuns în buzunarul său prin această firmă.

”Nu am avut niciun câștig și nu am administrat nici un magazin, ci doar am consiliat, pentru că îmi place moda. Nu am putut să stau departe de modă, este primul meu hobby. Nu îmi aparține acea firmă și nu sunt nici măcar acționar. Am calitatea de suspect dar pur şi simplu mă consider nevinovată”, a spus ea.

Despre faptul că a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat mama la biroul său parlamentar, Oana Niculescu-Mizil a spus că a întrebat conducerea Camerei Deputaților dacă poate să facă acest lucru și i s-a spus că nu este nicio problemă.

Ea a criticat faptul că justiția nu a dat pedepse similare în cazul altor parlamentari. „Unul dintre ei, domnul Neacșu, a scăpat doar cu o amendă de 2.000 de lei”, a spus ea, adăugând că și-a angajat mama doar pe o perioadă de 3 luni.  

UPDATE ora 15.30: Oana Mizil a anunțat, la ieșirea de la DNA – unde a stat numai 10 minute -, că va demisiona din Parlament, astfel că nu va mai fi nevoie de avizul Camerei în caz că procurorii vor dori să ia vreo măsură preventivă față de ea.

Puțin timp mai târziu, ea și-a depus demisia și i-a transmis din Parlament, la câteva minute după aceea, un mesaj direct premierului Ponta, prin intermediul unei televiziuni de știri: „Victore, Victore… îmi pare rău de tine şi de Daciana!”.

UPDATE ora 13.30: Iubita lui Vanghelie, Oana Niculescu-Mizil, deputat PSD, s-a prevalat în fața anchetatorilor de faptul că este gravidă în 4 luni și jumătate, astfel că a fost lăsată să vină cu mașina personală la audiere.

„Marian Vanghelie va mai avea un băiețel”, i-a anunțat ea pe jurnaliști la ieșirea din sediul DNA.

UPDATE ora 11.35: Cezar Bivolaru, un alt avocat al lui Vanghelie, a anunțat că clientul său are calitatea de suspect, adică este urmărit penal.

Potrivit imaginilor transmise în direct de B1TV la ora 10.15, o dubă a Jandarmeriei se află la domiciliul lui Vanghelie iar avocatul acestuia, Cristian Ene, le-a declarat jurnaliștilor prezenți la fața locului că percheziții au loc și la sediul Primăriei Sectorului 5.

„Așteptăm să începem percheziția domiciliară, apoi mergem la sediul Primăriei și vom rămâne la dispoziția autorităților”, a spus avocatul Ene.

Mai mulţi procurori au descins cu mascații şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5, precum şi la sediul firmei Calex Business.

Surse judiciare au precizat că primarul Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu și de luare de mită, după ce în ultimii 8 ani a perceput comisioane de până la 20% din contractele atribuite preferențial din bani publici.

Procurorii au mai făcut percheziţii la ADP Sector 5 la începutul lunii septembrie 2014, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei.

Vanghelie s-a prezentat ulterior la DNA, dar a precizat că s-a dus singur să dea o declarație, fără a fi citat.

Ridicat cu duba de la iubită. Oana Niculescu Mizil, audiată la DNA

Ridicat de la domiciliul iubitei sale Oana Niculescu Mizil, Vanghelie a fost adus acasă cu duba de către anchetatori, pentru a participa la percheziții. Întrebat de jurnaliști despre comisionul de 20%, primarul le-a răspuns: „O să vedeți dacă am perceput comisioane!”.

Oana Niculescu Mizil a sosit la ora 11.00 la sediul DNA, după ce a primit mandat de aducere dar i s-a permis să vină cu mașina personală.

Vanghelie o va urma la DNA, care va anunța până la sfârșitul zilei dacă va îl va reține și va cere judecătorilor arestarea acestuia.

Prejudiciu 2 miliarde lei

Infracțiunile de care este acuzat Vanghelie s-au petrecut începând din 2007 până în prezent, iar anchetatorii îl suspectează că ar fi prejudiciat statul cu 2 miliarde de lei.

Este cel mai mare prejudiciu anunțat în istoria DNA, însă rămâne un mister de ce Vanghelie a fost lăsat de anchetatori – nu numai de cei de la DNA, ci și de cei de la Parchetul General, dar mai ales de ofițerii SRI – să acumuleze timp de 8 ani o asemenea gaură în bugetul statului.

Emblema PSD

Nu trebuie omis că infracțiunile au fost comise cât timp Marian Vanghelie a fost emblema PSD. Intrat în conflict cu Victor Ponta, din noiembrie 2014 el a fost exclus din acest partid, împreună cu Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Între timp, Șova a fost reprimit în PSD exact în ședința în care premierul Victor Ponta anunța că nu mai tolerează în partid oameni cu probleme în justiție, făcându-se că uită că Șova are două dosare de corupție la DNA.

Garantat Vanghelie

Primar al Sectorului 5 din anul 2000, Vanghelie a câştigat alegerile din poziţia de candidat al PSD dar și de independent, atunci când a intrat în conflict cu liderii partidului.

Vanghelie, apropiat al lui Geoană, a obținut de fiecare dată scoruri excelente pentru PSD atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare, el garantând-o, spre exemplu, inclusiv pe afișele din campanie, pe Ecaterina Andronescu, care a fost aleasă senator grație lui.

Amintim că Andronescu este urmărită penal într-un alt dosar de proporții: cel privind licențele Microsoft, fiind acuzată inclusiv de luare de mită și de spălare de bani.

Vanghelie şi Geoană au depus acum 3 zile la tribunal actele pentru înfiinţarea unei noi formaţiuni politice: Partidul Social Românesc.

Rămâne un mister greu de explicat de ce DNA l-a înhățat pe Vanghelie abia după ce el nu mai este membru PSD.

ANI anunța anul trecut că Marian Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro, însă Comisia de Control a averilor, de pe lângă Curtea de Apel București, nu a găsit nereguli în averea acestuia și a respins raportul inspectorilor de integritate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.