UPDATE 6! Percheziţii la APIA: dir. gen. adj. Aurel Pană, lider PC, ARESTAT pentru şpagă, alături de un coleg de partid

Procurorii DNA au percheziţionat sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de unde au ridicat mai multe documente şi 3 calculatoare, iar ulterior au anunţat începerea urmăririi penale faţă de Aurel Pană, director general adjunct al Agenţiei, într-un dosar de de luare de mită şi trafic de influenţă.

El este acuzat că, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea acestora, informează DNA.

În dosar este urmărit penal şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Amândoi sunt membri ai Partidului Conservator (PC) Diaspora. Astfel, Voinea este responsabil pe Departamentul pentru Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Pană, secretar executiv.

UPDATE 31 august 2015: Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Pană la 7 ani şi 6 luni de închisoare.

UPDATE 30 decembrie 2014: Aurel Pană a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 7 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. 

UPDATE 9 marie 2014: Aurel Pană va sta în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Bucureşti, care a înlocuit măsura arestului preventiv, în baza noilor prevederi ale Codului de procedură penală. El nu are voie să comunice cu Mugur George Voinea sau cu martorii din cauză.

UPDATE 8 noiembrie 2013: Pană şi Voinea au fost trimişi în judecată de DNA în dosare diferite, primul pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi al doilea, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Dosarele se judecă la Tribunalul Bucureşti.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că “în perioada mai – august 2013, inculpatul Pană Aurel, în calitate de director general adjunct la APIA şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu inculpatul Voinea George Mugur, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10 la sută din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aprox. 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătura cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA”.

În schimb, inculpaţii urmau să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului să fie declarate câştigătoare şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor (plăţi în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Totodată, Pană a cerut, în 8 aprilie 2013, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 1.000.000 euro şi subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul favorizării câştigării licitaţiei şi pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de licitaţie.

În aceeaşi perioadă, Voinea a obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871,00 lei la care se adaugă TVA de 124.049,04 lei şi i-a înlesnit lui Pană semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului.

UPDATE 2, ora 21.45: Pană şi Voinea au fost arestaţi preventiv. Potrivit ordonanţei de punere sub acuzare, numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, apar în acest dosar de corupţie.

Anchetatorii DNA arată că, la 30 mai, a fost înregistrată sesizarea cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie de către Voinea – director al societăţii Evalserv Standard, Jugănaru – director al Camerei de Comerţ Industrie Navigaţie şi Agricultură Constanţa şi Albu – fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Procurorii notează că, în 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societăţii Argus, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru şi a lui Albu, şi i-a pretins directorului Ioan Păuna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele 4 loturi (valoarea contractelor însumând 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizate de APIA în cadrul programului PEAD 2013.

Voinea a precizat că “el este trimis înainte”, lăsând să se înţeleagă că deţine date despre licitaţie şi că are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat cu o societate din Galaţi.

În 7 iunie, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în Bucureşti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de “10%, pe hârtie, albi”. Voinea a cerut ca foloasele pretinse să fie date “după ce este desemnat câştigător, până la semnare” şi că “ideal ar fi la negru”, mai arată procurorii.

“Cu privire la paşii care trebuie făcuţi în vederea câştigării licitaţiei, Voinea George-Mugur a spus că trebuie scoase câteva firme din licitaţie în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înţelegere. În timpul discuţiilor, numitul Voinea George Mugur a contactat o persoană pentru a verifica dacă «BOSS» este liber”, precizează DNA.

Persoana contactată în acest context este Nina Săvulescu, secretara lui Pană – director general adjunct a Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte cu drept de vot al comisiei de licitaţie.

Din comisia de licitaţie au mai făcut parte, în calitate de membri, Gavrilă Cristina, Giminadis Anton, Roxana Pândaru, Cornelia Lăzărescu, Ilenuş Mitrofan şi Adrian Chirea – membru rezervă.

anchetatorii mai arată că, în 3 iulie, Voinea s-a întâlnit din nou cu Păuna, la Hotel Intercontinental, şi l-a condus pe acesta la biroul unui avocat din aceeaşi clădire, în care îşi are sediul societatea Alcedo. Aici, directorului Păuna i-ar fi fost remisă o listă cu maşinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport “fictive”, în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci i-a fost înmânat acestuia şi un certificat de înmatriculare al societăţii cu care trebuia încheiat contractul, mai susţin procurorii.

“Voinea George Mugurel i-a comunicat numitului Păuna Ioan că la semnarea contractului, după câştigarea licitaţiei, «trebuiesc făcute şi celelalte forme», precizând că «se doreşte acel 10% şi rugămintea de externalizare a transportului»”, notează procurorii.

Păuna a precizat că procentul de 10% “înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei”, iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanţă şi pentru construcţii. În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că “sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile” din punct de vedere contabil.

“Voinea a propus ca suma pentru transport să reprezinte 60-70% din cuantumul procentului de 10% , 20% să fie pentru consultanţă şi 10% să fie pentru lucrările de construcţii. Pe baza verificărilor efectuate, s-a stabilit că o parte din autovehiculele recomandate a fi trecute în contractul de transport sunt înregistrate pe societatea Plugaria – societate controlată de Aurel Pană, asociat şi administrator al societăţii până în luna decembrie 2012, în prezent director adjunct APIA şi preşedinte al comisiei de licitaţie. În data de 12 iulie, a avut loc o nouă întâlnire între Păuna şi Voinea. În cadrul acestei întâlniri au fost purtate noi discuţii cu privirea la comisionul ce trebuie acordat, suma pretinsă şi persoanele pentru care este pretins acest comision. Numitul Voinea a pretins foloasele pentru directorii din cadrul APIA, iar sumele aferente contractului cu Evalserv Standard îi revin lui, motiv pentru care a solicitat plata cu prioritate a acestei sume”, se mai arată în documentul citat.

În 18 iulie, Voinea a mers la sediul Argus, pentru ca directorul Păuna să semneze contractele în baza cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite pretinse, se mai arată în materialul de începere a urmăririi penale.

În cadrul acestei întâlniri, Voinea ar fi cerut încheierea contractelor pentru asigurarea foloaselor pretinse de către reprezentanţii APIA.

Mai mult, arată procurorii, constatând că directorul este reticent în semnarea contractelor, Voinea l-a avertizat că s-au expus foarte mult, precizându-i totodată: “Pentru dumneavoastră, orice emoţie poate fi fatală”.

“În cadrul discuţiilor purtate, Voinea George Mugur a afirmat că nu au fost contestaţii «pentru că s-a pus problema de aşa natură încât să nu fie contestaţii». A precizat, de asemenea că urmează să încaseze avansul repede şi a solicitat încheierea contractelor pentru disimularea comisionului pretins. Atunci când Păuna a solicitat renegocierea comisionului, afirmând că nu înţelege care a fost ajutorul de care a beneficiat, Voinea i-a atras atenţia că «nu este în regulă cum pune problema», că el «s-a riscat destul de mult» şi că nu e normal ca după ce a văzut contractul semnat să i se pară toate «d-andoaselea». Păuna a solicitat detalii cu privire la contractele pe care trebuie să le mai semneze, menţionând că la acel moment avea două contracte, respectiv contractul cu Evalserv Standard şi un contract de transport. Cu privire la celelalte două contracte – contractul de transport pentru operaţiuni comerciale fictive şi contractul de consultanţă pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a precizat că le va aduce personal. În aceleaşi împrejurări Voinea i-a cerut lui Păuna plata avansului prevăzut în contractul cu Evalserv Standard”, mai arată anchetatorii.

În 29 iulie, a fost semnat Contractul prin care societatea Argus s-a obligat să plătească către Evalserv Standard 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, susţin procurorii.

În 3 august, a avut loc o nouă întâlnire între Voinea şi Păuna, la care s-au discutat probleme legate de comisionul pretins de reprezentanţii APIA. “Păuna Voinea cu autoturismul personal şi condus la o întâlnire cu directorul Aurel Pană şi preşedinte al comisiei de licitaţie. Discuţiile cu acesta au avut loc în autoturism. Aurel Pană şi-a manifestat în mod deschis nemulţumirea pentru că Ioan Păuna nu a respectat înţelegerea cu Voinea şi nu a efectuat nici o plată din comisioanele pretinse şi i-a solicitat pe un ton ameninţător să rezolve problema săptămâna aceasta”, arată DNA.

Patru zile mai târziu, notează procurorii, pe fondul presiunilor făcute de Voinea şi Pană faţă de Păuna, a fost semnat contractul de transport dintre societatea Argus şi SMH Trans Internaţional.

Înainte de şedinţa de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să dea afară „pe oricine” este corupt.

“E foarte bine că acolo unde apare vreun caz de corupţie DNA intervine. Vă rog să vă preocupaţi personal, să verificaţi dacă la APIA, la celelalte instituţii, sunt toate regulile de transparenţă în aşa fel încât pe viitor să nu mai avem posibilitatea ca vreun funcţionar corupt să intervină în contracte. Faceţi curăţenie, daţi afară pe oricine!”, i-a spus premierul lui Constantin. Acesta din urmă a dispus un control urgent la APIA, instituţie pe care a condus-o înainte de a fi numit, în luna mai 2012, ministru al Agriculturii.

UPDATE 14 august: Pană şi Voinea au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DNA, urmând ca astăzi să fie preşentaţi instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Procurorii acuză că, în perioada mai – august a.c., Pană a condiţionat, pe lângă şpaga de 10% din valoarea contractelor, şi externalizarea serviciilor de transport către firma recomandată de el.

“Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro. Învinuitul Aurel Pană a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea. Potrivit unei înţelegeri cu Aurel Pană, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”, precizează DNA.

În 29 iulie s-a semnat contractul de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care învinuitul Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, arată anchetatorii.

„Ulterior, în 7 august, pe fondul presiunilor exercitate de învinuiţii Voinea şi Pană, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de directorul adjunct APIA”, se arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Licitaţia organizată de APIA are ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate din România. Programul este finanţat din fonduri europene şi în baza lui, APIA le achită firmelor câştigătoare ale licitaţiei valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.