Percheziţii la CFR Călători, CFR Marfă, Transferoviar şi Remarul. Vizat, Călin Mitică. Seceleanu, ridicat cu mascaţii

Procurorii DNA Cluj percheziţionează 22 de locaţii din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj şi Galaţi, printre care sediile CFR Călători, CFR Marfă, ale SC Transferoviar Călători Cluj – punctul de lucru din Bucureşti şi Remarul 16 Februarie (ambele deţinute de omul de afaceri Călin Mitică, acuzat că a organizat un grup infracţional constituit pentru a obţine contracte din bani publici), precum şi sediile altor societăţi comerciale şi locuinţele unor persoane fizice, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

UPDATE: Călin Mitică şi Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, au fost aduşi la audiere la DNA Cluj. 

Directorul Regionalei CFR Galați, Laurențiu Seceleanu, a fost ridicat de la domiciliu cu jandarmii și dus la audieri la DNA Cluj, după ce i s-a percheziţionat locuinţa şi i s-au luat acte și echipamente electronice. În paralel, au avut loc descinderi la Regionala CFR Galați, în urma cărora procurorii au ridicat acte și documente electronice.

“Se face o verificare”, a declarat, la ieșirea din bloc, Laurențiu Seceleanu. Cu doar câteva minute înainte, ieșise soția lui, cu niște bagaje în mână.

Surse judiciare spun că Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director în SNTFC CFR Călători SA, este anchetat pentru că, la instigarea lui Călin Mitică, a participat la atribuirea, în condiții nelegale, a unor servicii în valoare de peste 220 milioane lei către SC Remarul 16 Februarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată sec, într-un comunicat de presă, că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj fac cercetări “într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2012-2014”.

Grup infracţional organizat de patronul Transferoviar Grup SA

Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de Mediafax, omul de afaceri Călin Mitică, cel care a înfiinţat Transferoviar Grup SA, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adriian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie la data faptelor, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.

Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Mitică Călin, să acapareze o cotă de piaţă cât mai mare, “pe criterii clientelare şi prin corupţie”, în ceea ce priveşte lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. În acest sens, membrii grupului infracţional organizat ar fi acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.

Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Mitică Călin nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

Mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Mitică Călin să primească lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.

Totodată, membrii grupului infracţional ar fi dat mită şi pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru ca aceştia să împiedice efectuarea unor verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de firmele controlate de Mitică Călin.

Din documentele procurorilor rezultă că membrii grupului infracţional “au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a îi determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului SNTFM CFR MarfăSA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR Marfă SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică”.

Procurorii au precizat că Mitică Călin, Kinga Mădărăşan şi Adriian Ştefan au acţionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

De asemenea, Mitică Călin ar fi făcut demersuri sistematice pentru ca societatea Remarul 16 Februarie SA, să obţină, în condiţii nelegale, contracte de servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de CFR Călători SA, în condiţiile în care firma din Cluj-Napoca nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile.

Potrivit anchetatorilor, pentru a asigura posibilitatea SC Remarul 16 Februarie să participe la procedurile de atribuire, Mitică Călin ar fi determinat funcţionari publici din AFER să facă recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea firmei de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.

Pentru a-şi atinge obiectivele, membrii grupării ar fi corupt funcţionari publici cu funcţii de conducere, însărcinaţi cu atribuirea contractelor, urmărirea derulării acestora şi recepţia lucrărilor şi serviciilor executate, precum şi funcţionari însărcinaţi cu efectuate plăţilor şi a decontărilor.

Funcţionarii publici care refuzau să sprijine interesele ilicite ale firmelor controlate de Mitică Călin sau care “nu manifestau suficientă obedienţă”, erau intimidaţi şi ameninţaţi de membrii grupului, potrivit documentelor procurorilor.

Mai mult, membrii grupului ar fi apelat la influenţe politice pentru a determina “atitudini pasive ale funcţionarilor publici care nu se aflau în sfera de influenţă a lui Călin Mitică”.

Procurorii susţin că Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, ar fi primit mită peste 65.000 de lei, în perioada iunie 2012 – august 2013, pentru a avantaja firma Transferoviar Grup. Pentru a ascunde provenienţa banilor primiţi ca mită, Transferoviar Grup ar fi decontat facturi fictive emise de SC Micdali SRL. În realitate, beneficiarul acestor facturi ar fi fost directorul Salinei Ocna Dej.

Un alt funcţionar care ar fi luat mită este Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune la CFR Călători. Acesta ar fi primit mită aproape 490.000 de lei, în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca la atribuirea unor contracte. Şi în acest caz mita ar fi fost disimulată prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive emise de SC Tevpag Plan SRL.

În schimbul banilor, Mitică Călin i-ar fi cerut lui Teodor Alexandru Gavriş să intervină în atribuirea nelegală către SC Remarul 16 Februarie a unui contract pentru servicii de revizie la automotoarele Desiro SR 20D, în valoare maximă de peste 220 de milioane de lei, în condiţii dezavantajoase pentru CFR Călători SA. Ulterior, Gavriş ar fi determinat, în mod repetat, recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

Anchetatorii arată, în documentele citate, că SC Remarul 16 Februarie SA nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face acele lucrări de revizie, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării contractului, aspect pe care Gavriş îl cunoştea. În acest sens, Gavriş ar fi negociat “o înţelegere ilegală” între SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Service Faur SA Bucureşti, disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme, conform căreia firma din Bucureşti a executat, parţial, serviciile contractate de firma din Cluj-Napoca.

Inervenţiile pentru obţinerea atribuirii contractului şi derularea acestuia în condiţii favorabile intereselor SC Remarul 16 Februarie au avut loc în perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, iar Gavriş ar fi încasat sume de bani prin intermediul SC Tevpag Plan SRL şi SC Service Faur SRL, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au identificat 13 transferuri de bani făcute, în perioada decembrie 2012 – iunie 2014, de către Remarul 16 Februarie în contul SC Tevpag Plan SRL, care atestă operaţiuni economice nereale, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavriş. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.