UPDATE 2! Percheziţii la Ministerul Agriculturii, ADS şi Agrostar. Vezi cine sunt cei 8 urmăriţi penal, 6 pentru ŞANTAJ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au percheziţionat, vineri, sediile Ministerului Agriculturii, Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi Sindicatului Agrostar. Sunt vizate contracte de cesionare şi achiziţii asupra cărora există suspiciuni că au fost trucate sau denaturate de către funcţionari, la cererea unor persoane din conducerea acestor instituţii.

UPDATE ora 19.20: DNA a remis următorul comunicat: “Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de: 

* CUC VINCENŢIU RELU LUCIAN director – Direcţia strategie, managementul datelor şi activităţilor din cadrul ADS, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,

* NICULAE ŞTEFAN preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj,

* SANDU ILIE CRISTIAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj,

* GHEORGHIU ŞTEFĂNIŢĂ DRAGOŞ, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj; 

* TODEA IOAN FLORIN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj;

* BOLLA ALEXANDRU, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj;

* RĂDULESCU BOGDAN, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni de şantaj, complicitate la şantaj

şi faţă de o altă persoană cu funcţie de conducere din cadrul ADS (directorul general Lucian Dan Mogoş, demis astăzi, n.r.).

Celor 7 învinuţi nominalizaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. 

În cursul zilei de 01.11.2013 au fost efectuate mai multe percheziţii. În acest moment nu se pot comunica alte date pentru a nu periclita desfăşurarea anchetei”.

UPDATE ora 16.40: “Niciun angajat din Ministerul Agriculturii nu este chemat la audieri, nu a fost citat ca învinuit sau martor în acest moment. Este posibil să fie chemate ulterior unele persoane să dea declaraţii, dar nu în acest moment. Nu au fost sigilate birouri, au fost ridicate câteva documente, dar angajaţii au putut intra şi ieşi”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

El a precizat că nu ştie despre ce este vorba în dosar, doar că are cunoştinţă despre faptul că o angajată din ADS a sesizat Ministerul Agriculturii privind anumite probleme la achiziţii pentru sediul central al ADS, iar Corpul de control a făcut verificări şi a constatat că sunt nereguli.

“Din ce mi-am dat seama, sunt vizate două note de control, în urma unei sesizări pe care o doamnă din cadrul ADS a făcut-o cu privire la conducerea ADS. Doamna respectivă sesiza conducerea ministerului vizavi de faptul că s-au făcut anumite abuzuri (…) Este vorba, în primul rând, de achiziţii de servicii de mentenanţă pentru xerox, este vorba de faptul că la două maşini care nu mai sunt în uz se pare că se folosea cota de carburant, servicii de pază şi servicii de telefonie”, a spus Constantin.

Întrebat care a fost concluzia Corpului de control după verificările la ADS, ministrul Agriculturii a spus că nu poate să facă aceste precizări, întrucât “notele” nu mai sunt în instituţie, deoarece percheziţiile de vineri au vizat şi biroul şefului Corpului de control, de unde au fost ridicate “două note de control”. 

“La ADS a fost sigilat biroul preşedintelui ADS (Dan Mogoş, n.r.), pe care l-am demis abia astăzi întrucât din septembrie se afla în concediu mediacal. Simţeam nevoia unei îmbunătăţiri în activitatea ADS. De asemenea, a fost sigilat biroul unui alt director din cadrul instituţiei”, a mai spus Constantin.

Anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare şi doi saci cu documente.

În urma percheziţiilor nu au fost luate şi măsuri preventive în cazul unor persoane care ar fi în atenţia anchetatorilor în acest dosar deschis recent, potrivit unor surse judiciare.

Deocamdată nu se ştie despre ce dosar este vorba, dar ar putea avea legătură cu recentul caz de evaziune în valoare de 50 mil euro, în care au fost operate 16 arestări.

Efectuarea percheziţiilor înseamnă însă că s-a început urmărirea penală împotriva cuiva, iar până spre seară DNA va oferi detalii.

Toţi ochii pe agricultură

De două zile a început INDAGRA, târgul internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, eveniment ce se va derula până la 3 noiembrie şi la deschiderea căruia au fost prezenţi premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin – care de atunci nu mai conteneşte cu laudele la adresa reprezentanţilor instituţiilor publice din acest domeniu.

Mâine este Ziua Porţilor Deschise la Ministerul Agriculturii.

Amintim că, în prezent, doi foşti miniştri ai Agriculturii se află în închisoare: Ioan Avram Mureşan (condamnat le 7 ani) şi Decebal Traian Remeş (condamnat la 3 ani), amândoi în cazuri tipice de luare de mită.

Arestări în Dosarul APIA din vară

DNA mai are în lucru un dosar de corupţie în domeniul agriculturii: Dosarul APIA, care s-a lăsat cu arestări în 13 august a.c., după descinderile procurorilor anticorupţie la sediul acestei instituţii, de unde au ridicat mai multe documente şi 3 calculatoare. Ulterior, DNA a anunţat începerea urmăririi penale faţă de Aurel Pană, director general adjunct al Agenţiei, într-un dosar de de luare de mită şi trafic de influenţă.

El este acuzat că, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a condiţionat atribuirea contractelor unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea acestora.

În dosar este urmărit penal şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Amândoi sunt membri ai Partidului Conservator (PC) Diaspora – Voinea fiind responsabil pe Departamentul pentru Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, iar Pană este secretar executiv.

Pană şi Voinea au fost arestaţi preventiv în 13 august seara. Potrivit ordonanţei de punere sub acuzare, numele unui fost secretat de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru, apar în dosarul de corupţie al membrilor PC Aurel Pană şi George Voinea.

Vom reveni cu amănunte.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.