UPDATE 4! Percheziţii la Primăria Sectorului 1. Chiliman, dus la DNA Ploieşti

Procurorii DNA fac percheziţii la Primăria Sectorului 1 şi la 6 domicilii din Bucureşti ale unor suspecţi de fapte de corupţie, printre care ale primarului Andrei Chiliman şi ale lui Vlad Moisescu şi Ioana Costescu, apropiaţi ai edilului. Chiliman, care este şi prim-vicepreşedinte PNL, a fost ridicat de la Aeroportul Otopeni şi dus la audieri la DNA Ploieşti. 

UPDATE 4: Chiliman a fost reţinut pentru 24 de ore iar mâine va fi prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 3: La DNA Ploieşti a fost adusă şi Ioana Costescu, consiliera personală a lui Chiliman. Urmează să ajungă la audieri şi Vlad Moisescu.

UPDATE 2: Consilierul local Ion Brad, preşedinte de şedinţă al Consiliului Local Sector 1 şi fost trezorier al PNL, a fost adus cu mandat, de către procurorii anticorupție, la sediul DNA Ploiești, pentru audiere.

Potrivit ziuanews, Brad ar fi făcut o legătură ca o parte din șpăgi să ajungă la PNL.

UPDATE: Chiliman a fost aşteptat de anchetatori la Aeroportul Otopeni, el întorcându-se în țară de la Bruxelles. A fost urcat într-o dubă a Poliţiei şi dus direct la audieri la DNA Ploieşti.

Întrebat de jurnalişti dacă a revenit cu avionul special pentru audiere, primarul a răspuns: “Nu, a fost biletul normal”.

“Nu știu ce acuzații mi se aduc, aşa că nu am ce să comentez”, a mai spus Chiliman, asaltat de întrebări.

Când jurnaliştii l-au anunţat că este suspectat de trafic de influenţă, edilul le-a spus: “Nu am făcut niciodată aşa ceva”.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, Chiliman a răspuns: “Orice e posibil”.

Dosar disjuns din cel al lui Herţanu, cumnatul lui Ponta

Potrivit unor surse judiciare, ancheta este făcută într-un dosar de corupţie disjuns din cel al cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu.

Herţanu este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene şi de evaziune fiscală. Cel mai probabil, Herţanu, în cele 2 luni cât a stat arestat preventiv – fiind eliberat în 24 aprilie şi plasat în arest la domiciliu – l-a denunţat şi pe Chiliman.

Boeru, reţinut de DNA săptămâna trecută

Sursele judiciare au mai declarat că primarul Chiliman ar fi suspect de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.  

Numele comun din acest dosar, care face legătura între cazul privind extinderea canalizării în Comarnic şi activitatea Primăriei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat şi reţinut în 10 iunie de DNA, alături de fostul vicepreşedinte al CJ Prahova Adrian Semcu – acuzat de trafic de influenţă.

Boeru este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

“Comision” 10% din contractele primăriei

Conform surselor citate, firma controlată de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte şi cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Potrivit surselor judiciare, în acest dosar sunt suspectate, alături de primarul Chiliman, trei persoane cu putere de decizie în Primăria Sectorului 1.

Acesta ar putea fi abia începutul problemelor în justiţie pentru primarul Chiliman. În 6 mai, DIICOT a făcut percheziţii la firma Romprest, care are contract încheiat pe 25 de ani, în valoare de peste 550 milioane de euro (cu TVA), cu Primăria Sectorului 1, în urma unei licitaţii anulate de instaţa de judecată.

Florian Walter (fost Buşcă)ul n, patronul Romprest, nu a fost găsit la descinderi şi a fost dat în urmărire internaţională 3 săptămâni mai târziu.

DNA informează deocamdată, într-un comunicat scurt, că “procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2006 – 2015″.

“În cursul zilei de 18 iunie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 7 locații, situate în municipiul București, dintre care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.