UPDATE! Permise auto pe şpagă: 17 percheziţii DGA la instructori, medici, asistente şi agenţi de poliţie din Gorj

2

Lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) efectuează luni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), 17 percheziţii pe raza judeţului Gorj, la mai multe persoane acuzate de fapte corupţie săvârşite la eliberarea unor documente medicale şi alte înscrisuri necesare obţinerii permisului de conducere şi pentru promovarea probei practice a examenului auto. Vor fi puse în executare 16 mandate de aducere, informează DGA şi PÎCCJ, într-un comunicat comun remis redacţiei.

UPDATE 5 decembrie: PÎCCJ informează că au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, inculpații Gheorghe Frățilescu, Georgiana Stroe, Petre Bogdan, acuzați de trafic de influență, iar în stare de libertate — George Ionuț Stroe, pentru complicitate la trafic de influență.

“Inculpații Frățilescu, Stroe și Bogdan, în calitate de instructori auto la diferite școli de șoferi, au pretins și primit (fiecare în parte), în intervalul iulie — noiembrie, sume cuprinse între 150 — 200 euro, de la investigatori sub acoperire sau de la alte persoane interesate. În schimbul sumelor primite, inculpații lăsau să se creadă că au influență asupra polițiștilor examinatori din cadrul SPCRPCIV Gorj, pentru a promova proba practică a examenului auto în vederea obținerii permisului de conducere categoria B sau obținerea unei fișe medicale și a avizului medical, fără a mai fi examinat din punct de vedere medical (contra sumei de 100 lei)”, se arată în comunicatul Parchetului General.

“Inculpatul George Ionuț Stroe, în calitate de administrator și instructor la o școală de șoferi, în septembrie, pentru a o ajuta material și moral pe mama sa, Georgiana Stroe, a pretins și primit de la o cursantă (investigator sub acoperire) suma de 900 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra polițiștilor examinatori din cadrul SPCRPCIV Gorj, pentru a promova proba practică a examenului auto în vederea obținerii permisului de conducere categoria B”, se mai arată în comunicat.

Procurorii susțin că acesta a transmis biletul cu numele cursantei și data examinării, scris de inculpata Stroe, unui agent de poliție.

“Demn de remarcat este impactul psihologic la nivelul comunității pe care îl are săvârșirea unor astfel de fapte antisociale, a corectitudinii desfășurării examenelor pentru obținerea permiselor de conducere și a încrederii cetățenilor în corectitudinea acestora, cu implicațiile care decurg, respectiv punere în pericol a tuturor participanților la traficul rutier”, subliniază PÎCCJ.

Sursa citată precizează că, în urma perchezițiilor la domiciliile ori la sediile școlilor de șoferi, au fost identificate și ridicate fișe medicale semnate și parafate ‘în alb’, precum și diferite sume de bani.

Prin rezoluții ale procurorilor au fost dispuse sechestre asigurătorii asupra unor sume de bani ridicate de la inculpați.

Cauza a fost înaintată, spre competentă soluționare, Tribunalului Gorj. 

UPDATE 12 noiembrie: Marţi dimineaţă, în urma audierilor, au fost reţinuţi la Parchetul General 10 inculpaţi: 2 administratori de școli de șoferi – Gheorghe Frățilescu, Georgiana Stroe -, un instructor auto – Petre Bogdan -, 3 medici – Elena Băltărețu, Dana Maria Vodislav și Rodica Lehner – 3 asistente medicale – Elena Liliana Răcman, Lorenziana Paula Diaconescu și Adam Eugenia – și fiului uneia dintre doctoriţe – Dinică Băltărețu.

Seara, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare pentru toţi cei reţinuţi.

Alţi 6 inculpaţi sunt cercetaţi în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea: agenții de poliție Nicu Cristian Stroe și Daniel Ciurea, Vasile David (instructor auto), Florj Ciora (informatician), Vasile Silian (medic) și George Ionuț Stroe. 

Toţi cei 10 inculpaţi au fost arestaţi preventiv, marţi seara, prin deciza instanţei Tribunalului Bucureşti.

În cauză s-a început urmărirea penală faţă de 2 agenţi de poliţie şi un informatician (personal civil), toţi din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită.

Alţii 4 instructori auto şi un intermediar sunt învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în scopul obţineri unor permise de conducere pentru mai multe persoane.

De asemenea, sunt învinuiţi 4 medici şi 3 asistente medicale, precum şi fiul unui medic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu în vederea întocmirii unor fişe medicale.

Descinderile au loc cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

În cauză, anchetatorii au beneficiat şi de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi al Serviciului Român de Informaţii (SRI).

Magda SEVERIN

2 COMENTARII

  1. la suceava cand vin baieti? ca e cardasie intre instructori si examinatori de nu ai mai vazut,fara 200 eur spaga la traseu nu treci.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.