UPDATE 2! Petre Roman, incompatibil definitiv. ANI cere Camerei Deputaţilor revocarea lui din funcţie

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman, deoarece raportul de incompatibilitatea emis anul trecut pe numele acestuia a rămas definitiv, după ce Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză ANI iar deputatul nu a depus altă contestaţie.

UPDATE 13 ianuarie: Tribunalul Bucureşti a respins astăzi, definitiv, solicitarea lui Petre Roman de reexaminare a deciziei de anulare a cererii sale de chemare în judecată a ANI, astfel că el nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate emis pe numele său.

Astfel, Petre Roman va trebui să părăsească Parlamentul după doar doi ani din ultimul său mandat.

UPDATE: Petre Roman a declarat că nu înţelege anunţul ANI, susţinând că “procedura e în curs”. “Chiar mâine are loc la Tribunal o discuţie despre cererea mea de contestare”, a spus Roman.

Întrebat dacă a contestat raportul la Curtea de Apel sau la Tribunal, deputatul PNL a menţionat că acţiunea a fost făcută de către avocaţii săi “la instanţa competentă”.

Ce spune ANI

“În vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, Agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014. Menționăm faptul că instanța competentă, respectiv Curtea de Apel București, a comunicat Agenției faptul că pe rolul Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal nu există nicio contestație formulată de Petre Roman împotriva raportului de evaluare emis de Agenția Națională de Integritate”, se arată într-un comunicat al ANI.

ANI precizează că, potrivit prevederilor legale, “persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ”. În cazul în care raportul de evaluare nu a fost contestat în termenul respectiv la instanța de contencios administrativ, ANI sesizează organele competente în termen de șase luni, pentru declanșarea procedurii disciplinare.

“Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă în acest caz este Curtea de Apel București, actele procedurale efectuate în fața altor instanțe de judecată fiind nule de drept”, se precizează în comunicatul ANI.

Abonat la funcţii publice de nivel înalt

După ce a fost înlăturat de la şefia PD în anul 2000, în urma scorului ruşinos de 2,99% obţinut la prezidenţiale (l-au ales numai 334.852 de români iar Traian Băsescu a devenit preşedintele partidului), Petre Roman a ieşit din vizorul public timp de 12 ani, deşi a continuat să deţină funcţii înalte în stat:

– senator PD din 2000 până în 2004, concomitent cu calitatea de raportor special al NATO pentru Europa de Sud Est

– în 2008 a intrat în PNL şi a fost numit de Tăriceanu Înalt Reprezentant al Guvernului pentru românii din străinătate

– 2006-2012: senator de Diaspora pe listele PNL

– a fost ales deputat în decembrie 2012, pe listele USL, din partea PNL.

Inspectorii ANI au constatat că deputatul Petre Roman se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deține, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – ROMAN V. PETRE PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.

Decizia ANI a fost emisă în martie anul trecut, pentru un lot de 32 de parlamentari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.