Pinacoteca lui Vâlcov

Cele două tablouri de valoare descoperite în seiful cu lingouri de aur păstrat de deputatul Bărbulescu nu sunt singurele achiziții de acest gen ale ministrului demisionar al Finanțelor, Darius Vâlcov. Procurorii DNA au descoperit o adevărată piacotecă la perchezițiile domiciliare efectuate ieri în 6 locații: una în București, 4 în Slatina (locuința sa și ale unor cunoscuți, precum și sediile firmelor de cadastru, contabilitate și avocatură – situate într-o clădire din Centrul istoric al orașului – controlate de Vâlcov) și una într-o localitate din județul Olt.

”Anchetatorii au indicii că tablourile (101 – n.r.) ar fi fost achiziționate prin interpuși de către Darius Vâlcov, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări în respectiva cauză”, precizează DNA.

Amintim că Vâlcov este acuzat într-un prim dosar că a luat șpagă 2 milioane de euro de la patronul firmei Tehnologica Radion – Theodor Berna, care l-a și denunțat – reprezentând „comision” 20% din valoarea contractelor atribuite preferențial din bani publici, pe vremea când era primarul Slatinei (2010-2013).

Senatul a avizat arestarea preventivă a lui Vâlcov, dar instanța supremă a decis să fie arestat la domiciliu.

Într-un al doilea dosar, Vâlcov este acuzat că „începând cu anul 2011, a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși”.

Denunțuri în lanț

Între timp, denunțurile au început să curgă gârlă iar procurorii au descoperit 101 tablouri de valoare.

„Ca urmare a perchezițiilor, s-au identificat 101 tablouri pe care figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă etc”, precizează DNA.

Anchetatorii dețin informații că tablourile au fost achiziționate, în cea mai mare parte, de la case celebre de licitații.

„A fost inițiată procedura de identificare și certificare a tablourilor, la care participă o echipă de experți muzeografi și alți experți în domeniul artelor figurative”, informează DNA.

„După expertizare, tablourile urmează a fi predate în custodia unei instituții specializate în domeniu care va aprecia, inclusiv asupra posibilității ca respectivele tablouri să fie expuse, până la finalizarea procesului penal și stabilirea situației lor juridice”, precizează DNA.

Tablouri în pereți, bani în morminte

Televiziunile de știri au prezentat detalii picante: unele dintre tablouri au fost descoperite în interiorul pereților casei lui Vâlcov (motiv de ironii pe Internet: „Să-i spună cineva lui Vâlcov că tablourile se pun pe pereți în exterior, și cu fața) iar altele sub pat, însă și la câți va prieteni ai acestuia, care le-au depozitat tot sub paturi, în pereți falși sau prin dulapuri.

Din datele anchetei nu rezultă că Vâlcov ar fi vreun cunoscător de artă, însă a identificat în astfel de achiziţii posibilitatea de a ascunde provenienţa banilor obţinuţi prin traficarea influenţei şi fapte de corupţie.

Vâlcov intenționa să deschidă o galerie de artă în București, pentru care luase un spațiu și începuse amenajarea, dar din cauza cercetărilor, ar fi ascuns din tablouri la patru persoane de încredere.

Alte bunuri – bani, în special – ar fi fost dosite de Vâlcov în două mormite din cimitirul din Slatina, în care nu sunt înhumate persoane, procurorii făcând percheziții și acolo.

Lăcomia și sfârșitul

În vârstă de 38 de ani, Darius Vâlcov a devenit primar la numai 25 de ani, din partea PD, însă după 12 ani a părăsit fără regrete partidul, imediat după căderea Guvernului Boc, în 2012, când a trecut în barca PSD-USL, unde a atins apogeul în ierarhia politică, devenind ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta.

Din leafa de bugetar a izbutit să acumuleze o avere colosală, pe care însă nu mai avea unde să o ascundă.

Darius Vâlcov este căsătorit cu Lavinia Șandru, în prezent realizatoare la Realitatea TV, și au o fetiță.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.