Podul Calafat-Vidin, gata abia in ianuarie

Podul de peste Dunare ce va uni localitatile Calafat si Vidin va fi gata abia in ianuarie a anului viitor, intrucat termenul de finalizare a lucrarilor este intarziat de partea bulgara, partea romana terminand 95% din  infrastructura. Sambata, comisarul european Johannes Hahn impreuna cu autoritatile romane au vizitat santierul. Termenul de finalizare a fost initial  sfarsitul lui 2010, apoi acesta s-a amanat de mai multe ori, deoarece partea bulgara nu a reusit sa dea gata partea sa.

“Vizitez acest pod pentru ca este un simbol, intrucat reuseste intr-adevar sa uneasca doua popoare ale Europei. Am muncit multi ani pentru a ajunge la acest nivel al lucrarii si speram ca, la finalul anului, sa fie edificat si finalizat. Si infrastructura va fi gata odata ce podul va putea fi folosit, iar acest lucru ajuta la o mai buna colaborare, nu doar intre Bulgaria si Romania, pentru ca in toata aceasta regiune, pe o suprafata de 630 km, exista un singur pod, iar acum avem altul si speram ca, in timp, sa avem mai multe poduri. Este nevoie ca aceste constructii sa faca o mai buna legatura intre cele doua natiuni, pentru a deveni un real suport pentru activitatile de comert si oportunitati, iar oamenii sa interactioneze nu doar folosind feriboturile”, a declarat comisarul european Johannes Hahn.

Delegatul Uniunii Europene a fost insotit de ministrul de Interne, Ioan Rus, de prefectul judetului Dolj, Elena Costea, de presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, precum si de secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Vasile Preda.

Preda a declarat ca amanarile de la un an la altul pot fi puse pe seama constructorilor bulgari. “Precizez ca nu este vina partii romane, ci a vecinilor si prietenilor bulgari. Noi am executat 95% infrastructura conexa rutiera si 88% infrastructura feroviara. Cea rutiera are 8,7 km, iar cea feroviara 6,2 km. Costurile se ridica la 69 de milioane de euro, fara TVA. Banii sunt din fonduri mixte, buget si fonduri europene”, a explicat el.

Preda a precizat ca termenul de finalizare a podului este ianuarie 2013.

Delegatia romano-europeana a vizitat apoi lucrarile de pe malul bulgaresc al Dunarii, iar comisarul european a mai spus ca spera sa poata veni si la ceremonia de inaugurare a podului.

Amintim ca bulgarii doresc sa construiasa un al 3-lea pod peste Dunare.

Exercitiu bilateral de management al crizelor

Ministrul Ioan Rus a participat, alaturi de oficialul european, la Exercitiul bilateral romano-bulgar de management al crizelor Calafat-Vidin, in contextul cooperarii transfrontaliere din cadrul Strategiei UE in privinta gestionarii unor potentiale situatii de criza, care impun o interventie comuna a structurilor de specialitate din ministerele de interne ale celor doua tari.

Scenariul exercitiului a constat in rezolvarea unei situatii de criza in apropierea orasului Vidin, Bulgaria, ce impunea o interventie urgenta a structurilor specializate.

Situatia de criza imaginata a presupus luarea unui grup de ostatici de catre mai multi traficanti de droguri – impotriva carora justiţia austriaca a emis un mandat de arestare – la bordul unui ferry boat, situatie care a generat si un accident chimic.

La final, specialistii celor doua tări au evaluat procedurile operationale de actiune si procedurile comune de interventie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.