Politistii mafioti, in arest

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, arestarea preventiva a 29 dintre cei 31 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Capitala, acuzati de luare de mita, de complicitate la prostitutie si la proxenetism, precum si de lipsire de libertate sau tortura. Ceilalti doi agenti de politie vor fi cercetati in stare de libertate, fiind acuzati doar de abuz in serviciu, infractiune care, potrivit legii, nu necesita arestarea preventiva.

Potrivit Directiei Generale Anticoruptie (DGA), politistii de la sectiile 1 si 3 sunt acuzati ca luau mita individual sau impreuna cu unul sau doi colegi, de la soferii pe care ii opreau. “Agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege (contraventii si infractiuni). Foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor si purtau uniforma institutiei. Erau selectate in trafic anumite autoturisme – din categoria superioara sau de lux (BMW, Mercedes, Porsche, Nissan etc.). Astfel, fie le surprindeau direct in timp ce incalca o norma legala, fie le verificau prin mijloacele din dotare si daca se constatau anumite deficiente – de ex. ITP expirata – le urmareau si le opreau, apoi il verificau si pe conducatorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme si verificau atat autoturismele cat si conducatorii auto”, se arata intr-un comunicat al DGA.

Dupa primirea banilor sau la sfarsitul turei, in unele situatii agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti, iar sumele erau cuprinse intre 50 si 600 de lei.

Tortura si taxa de protectie

Iata si modul de operare a politistilor mafioti in cazul actelor de luare de mita, favorizarea infractorului sau tortura in raport cu persoane care desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism: “In exercitiul atributiilor de serviciu, agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism. Din actele dosarului rezulta indubitabil ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp. Unii dintre agenti pretindeau si primeau de la proxeneti periodic sume de bani – o adevarata „taxa de protectie” – pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni”, arata anchetatorii anticoruptie.

De asemenea, unii dintre cei 31 de politisti surprindeau femei care practicau prostitutia si le percepeau taxe de protectie, pentru a nu constata faptele si pentru a nu le sanctiona. “Atunci cand nu isi atingeau acest scop, fiind refuzati, foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente”, precizeaza DGA.

O femeie a fost supusa agresiunilor fizice si psihice timp de mai multe ore, fiind chiar incatusata pentru scurt timp in sectia de politie, fara ca politistii agresori sa stie ca aceasta este ofiter sub acoperire.

Peste 100 de astfel de infractiuni au fost retinute in sarcina celor 31 de politisti, acestea fiind comise in perioada octombrie – decembrie 2011.

Fiecare cu rolul lui, ca la teatru

Anchetatorii DGA au montat tehnica audio-video in masinile de serviciu ale agentilor urmariti, pentru a putea surprinde momentele in care acestia luau bani pentru a nu-si exercita atributiile, toate acestea devenind probe la dosarul de coruptie.

Procurorii arata ca agentii de politie lucrau in echipa, ca intr-o piesa de teatru, ei avand “roluri” bine stabilite. “Semnificativ este faptul ca la actele de pretindere politistii aflati in tura actioneaza ca o “echipa”, in sensul ca fiecare joaca un “rol” care se completeaza foarte bine cu ale celorlalti (de exemplu: “hai sa-l ajutam pe domnul” sau “ce facem, colegul”)”, noteaza procurorii.

Alte expresii ale politistilor au mai fost: “ramaneti fara permis-treaba dvs., noi v-am dat actele”, “aveti nevoie de permis”, “depindeti de permis…cum sa te ajut eu pe tine”, “stiti ca se retine permisul…eu ce sa va fac”, “ramaneti fara permis…du-te la masina si gandeste-te”, “o sa va eliberam o dovada…ce facem mai”, “eu ori nu mai scriu deloc, ori scriu ce am constatat…cum ziceti sa o rezolvam”, “lasam la aprecierea dvs”, “dumneavoastra hotarati…mingea este in terenul dumneavoastra”, “il ajutam intr-un fel pe domnul”, “nu vrem sa ne facem probleme, domnu’ e baiat educat”, “va pot da amenda pe loc, v-am dat documentele, mai departe depinde de dvs.”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.