UPDATE 2! Ponta, în cârje la DNA. Sechestru pe avere

După o lună şi câteva zile de la prima citaţie, premierul Victor Ponta s-a prezentat astăzi la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni – Rovinari.

Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

UPDATE 12.30: “Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Ponta Victor-Viorel”, informează DNA.

Totodată, lui Ponta i s-a schimbat calitatea din suspect în inculpat.

Victor Ponta a refuzat să dea vreo declaraţie în faţa procurorilor, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Avere

În ultima sa  Declaraţie de avere din 12 iunie 2015, Victor Ponta arată că a vândut în luna mai a.c. două apartamente, cu câte 75.000 de euro, şi a donat o casă de vacanţă fostei soţii, Roxana Elena Ponta.

În 6 aprilie, Ponta a făcut un schimb de apartament cu socrul său, liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu, dobândind un apartament de 175 mp în locul celui de 119 mp pe care îl deţinea împreună cu soţia sa, europarlamentarul PSD Dacian Sârbu, evaluat la 143.050 euro.

De asemenea, în 25 mai, premierul a cedat un autoturism Citroen, prin cesiune a contractului de leasing, către SC Conexiuni Professional Service, cu o valoare de transfer a contractului de 5.000 de euro.

Ponta a mai trecut în noua declaraţie de avere casa de vacanţă de la Cornu, jud Prahova, de 202 mp, care apărea până acum numai pe numele soţiei.

Premierul a trecut şi bunurile deţinute numai de Daciana Sârbu: două terenuri de peste 10.000 mp, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa; conturi şi depozite bancare în valoare totală de peste 62.000 de lei şi aproape 150.000 de euro. Tot pe numele Dacianei Sârbu este declarat un contract de leasing în valoare de 34.500 de euro, luat în 2013 şi scadent în acest an.

Premierul declară, totodată, o sumă cu 50.000 de euro mai mică în conturile bancare personale.

Ca investiţie directă, Victor Ponta are o promisiune de cumpărare a unui imobil în valoare de 200.000 de euro, menţionată într-un antecontract. De asemenea, premierul mai notează în declaraţia de avere două împrumuturi acordate de soţia lui, în cuantum total de aproximativ 148.000 de lei, firmei D&C Sweets SRL şi o donaţie de 50.000 de euro.

Premierul a primit, în 2014, o indemnizaţie de 74.208 lei iar soţia sa a primit 74.408,64 euro, în calitate de europarlamentar.

UPDATE ora 11.25: Ponta a ieşit din sediul DNA după numai 25 de minute, declarând: “Ne vedem în august, după expertiza contabilă”. Vom vedea dacă este vorba despre un tertip utilizat de Ponta şi avocata lui pentru a mai trage de timp în dosar, după o lună şi 4 zile de la începerea urmăririi penale.

Expertiza financiar-contabilă este, cel mai probabil, asupra celor 17 facturi fiscale de 181.439,98 lei emise în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 “pentru presupusele activități efectuate în conlucrare cu casa de avocatură a lui Dan Şova”. Procurorii spun că facturile sunt false.

Premierul a ajuns cu 5 minute înainte de ora 11.00 la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cârje, el aflându-se în recuperare după operaţia suferită acum o lună la genunchi, în Turcia.

În această perioadă, avocata lui Ponta a venit de circa 6 ori la sediul DNA pentru a face copii la dosar şi a-i pregăti apărarea clientului său.

“Pot să trec fără să mă dărâmaţi? Nu am mai pomenit aşa ceva, să vreau să intru la DNA şi dvs. să nu mă lăsaţi”, a glumit el, fără a răspunde însă avalanşei de întrebări ale jurnaliştilor despre dosarul său.

Este prima declaraţie scrisă pe care premierul Ponta o dă în faţa procurorilor, el reuşind să amâne acest lucru timp de o lună. Iar dacă DNA va cere din nou ridicarea imunităţii sale pentru a fi urmărit penal într-un alt dosar –  pentru conflict de interese în timpul mandatului de prim-ministru, prima solicitare fiind respinsă în 9 iunie de Camera Deputaţilor -, va trebuie să aştepte până în septembrie, deoarece Parlamentul se află în vacanţă.

Ştiind că astăzi va merge la DNA să dea cu subsemnatul, Ponta a anunţat aseară că renunţă la şefia PSD până la soluţionarea cazului, ca să nu strice imaginea partidului. Dar nu părăseşte funcţia de premier: „Toată energia şi puterea mea le voi dedica actului de guvernare”.

Este singurul premier în funcţie din Europa urmărit penal pentru fapte de corupţie.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.