Ponta nu renunţă la acciza suplimentară: Nici vorbă să discut cu FMI măsuri compensatorii!

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că acciza suplimentară de 7 eurocenţi rămâne să fie introdusă la 1 aprilie, iar el nu va discuta cu delegația FMI măsuri de compensare a banilor programaţi în buget din acest nou bir, aşa cum îi propusese preşedintele Traian Băsescu – adică redistribuirea unei părţi din fondurile Ministerului Dezvoltării condus de Liviu Dragnea, care are la dispoziţie bani europeni pentru finanţarea proiectelor. Dar cum Dragnea este şeful campaniei electorale a PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, are nevoie ca de aer de sprijinul baronilor locali. Baronii ţin cu dinţii să primească bani din bugetul de stat şi nu de la UE, în speranţa că vor putea jongla cu ei fără frica de procurori. Una dintre victime este Constantin Nicolescu, deja condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru fraudarea fondurilor europene.

”Nici vorbă, nu se poate discuta până la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru și vedem dacă suntem pe plus, pe minus față de ceea ce avem prognozat și după 1 iulie, așa cum se face de fapt în fiecare an, venim cu măsuri de rectificare – pozitivă, negativă. Dar până la 1 iulie nici dacă am vrea n-am putea, plus că nu știm cum stăm. Sunt evaluări care trebuie confirmate pe primul semestru apropo de încasări, de cheltuieli publice”, a spus premierul, înainte de şedinţa BPN de la sediul PSD.

Victor Ponta susţine că bugetul pe 2014 este deja votat cu acciza suplimentară, iar Guvernul doar a acceptat o amânare de 3 luni, nu să renunţe la ea nici măcar până în iulie.

“Bugetul pe 2014 este întocmit de Ministerul de Finanțe, de domnul Chițoiu, împreună cu mine și cu domnul Voinea. E votat de Parlament. Dacă reușim orice fel de relaxare fiscală, cu mare drag, chiar cred că e bună. Dar de fiecare dată trebuie să păstrăm echilibrul și să avem banii pentru Sănătate, pentru Educație, pentru lucrurile importante”, a arătat Ponta.

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) se va afla la București în perioada 21 ianuarie — 5 februarie, pentru discuții privind prima și a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013.

Impediment pentru alegerile europarlamentare

Premierul a omis însă un aspect important: campania electorală pentru europarlamentare începe în aprilie, iar o scumpire a carburanţilor nu va avantaja USL la aceste alegeri.

El a declarat, tot luni, că “pe 31 ianuarie o să anunţăm lista. Unii or să fie (pe listă – n.r.), alţii nu, nu mai doresc. Pe 31 pot să vă spun sigur” – când Comitetul Executiv al PSD se va reuni pentru a valida alianţele şi lista candidaţilor.

În actuala legislatură europeană, PSD, în alianţă cu PC, a avut 12 mandate (PC are 1 mandat), dar după excluderea lui Adrian Severin a rămas cu 11 eurodeputaţi: Cătălin Ivan (şeful delegaţiei PSD), Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Minodora Cliveti, Corina Creţu, Viorica Dăncilă, Ioan Enciu, Daciana Sârbu, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Adriana Ţicău, Sabin Cutaş.

La noile alegeri din 25 mai, PSD mizează pe încă 2-3 locuri eligibile. PSD şi PNL vor merge pe liste separate, însă vor avea un program comun. Social-democraţii au stabilit deja că vor merge la europarlamentare împreună cu UNPR, care va avea, cel mai probabil, un loc pe listă. PSD a invitat şi PC pe listele comune la europarlamentare, însă conservatorii nu au luat încă o decizie.

România va avea în viitorul Parlament European 32 de mandate, faţă de 33 în prezent. Mandatele în PE sunt de cinci ani.

Scăderea CAS la angajatori, în pericol

Poate că, totuşi, premierul pregăteşte o altă manevră: renunţarea la acciză în schimbul unei măsuri promise pentru 1 iulie şi pe care nu o va aplica: reducereacu 5% a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) la angajatori. Chiar într-o declaraţie din 12 ianuarie Ponta susţinea că acciza suplimentară la carburanţi trebuie majorată din luna aprilie pentru că, altfel, Guvernul va fi obligat să renunţe la unele măsuri fiscale, precum cea de mai sus.

“Cred că rămâne să se aplice de la 1 aprilie, pentru că, dacă nu se aplică, atunci trebuie să renunţăm la altceva, la reducerea CAS (…) Cred că e o soluţie care afectează pe destul de puţini oameni şi pe care o putem folosi pentru a face bine în sănătate, educaţie, autostrăzi”, a spus atunci Ponta.

FMI vine mâine

O misiune a Fondului Monetar Internţional (FMI) va sosi marţi la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by.

“Misiunea FMI va discuta cu autoritățile române recentele evoluții economice și prioritățile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu 3 luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ținta de deficit bugetar de 2,2% din PIB”, a declarat, săptămâna trecută, reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Potrivit unui comunicat al FMI, misiunea Fondului, condusă de Andrea Schaechter, va avea întâlniri, pe lângă autorități, cu reprezentanți ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociațiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor și ai organizațiilor societății civile. Concluziile vor fi prezentate la sfârșitul misiunii, care se va încheia pe 5 februarie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.