Ponta: POS Creşterea Competitivităţii, repetent. Trebuie deblocat până în toamnă

Premierul Victor Ponta a catalogat drept “repetent” Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii (POS-CCE), după ce autorităţile au eşuat în deblocarea plăţilor europene, programul rămânând presuspendat din 23 octombrie anul trecut. Şeful Executivului le-a cerut vineri, la o şedinţă, miniştrilor responsabili de gestionarea fondurilor europene şi autorităţilor de management ca programul să fie deblocat până la toamnă.

“Ce facem, domnule secretar de stat, cu repetentul, ca să-l trecem şi pe el clasa?”, l-a întrebat Ponta pe un reprezentant al Ministerului Economiei.

“Acum e corigent, dacă îmi permiteţi. Programul n-a fost blocat, este totuşi presuspendat. Situaţia este următoarea: din acest program o veste bună este că nu s-au pierdut decât 17 milioane (de euro – n.r.). Riscul de anul trecut era 214 milioane – risc de dezangajare. Noi am trimis Comisiei Europene declaraţii de cheltuieli în valoare de 197 de milioane de euro acceptate. În momentul de faţă, dacă s-ar debloca programul, începem cu suma aceasta. Nu e o ştire bună, pentru că programul încă nu e deblocat”, a afirmat secretarul de stat.

El a adăugat că gradul de contractare a crescut de la 54 la 75%, existând un grad de dezangajare anul acesta de 1,1 miliarde euro.

Premierul a avertizat că Executivul a achitat beneficiarilor acestui program un miliard de lei şi, dacă acesta nu va fi deblocat, va rămâne gaură la buget.

“Un miliard de lei am plătit din banii noştri şi dacă nu-l deblocăm e gaură în buget. Că noi am plătit către beneficiari, dar am plătit de la buget, dacă nu ne vin banii înapoi”, a explicat Ponta.

Greaua moştenire

Premierul a trecut apoi la justificări de genul „greaua moştenire”, spunând că în momentul preluării guvernării, în 2012, la autoritatea de management pentru POS CCE au fost găsite 5.000 de proiecte sigilate, care nu fuseseră deschise.

“Trebuie să explicăm: nu puteam anul trecut în mai să ne apucăm să facem schimbări de structură. De exemplu, să luăm autoritatea de management de la Economie. Am o părere foarte proastă despre ce s-a întâmplat la AM-ul de la Economie. Dacă îl luam de la Economie să-l duc în altă parte, trebuia reacreditat. Noi nu puteam face o casă nouă, noi aveam casele acestea părăginite, fără geamuri, cu parchetul furat şi le-am reparat cât am putut. Din păcate, la POS-CCE a fost cel mai greu. (…) În schimb, pentru 2014-2020 pornim deja cu un sistem total diferit – facem o casă nouă pentru această perioadă, o facem de la început, bine, solidă, ca să funcţioneze”, a susţinut Ponta.

Precizăm că şi deblocarea POS-T rămâne incertă, atât timp cât Comisia Europeană nu a anunţat oficial ridicarea presuspendării, deşi Ponta şi Fenechiu au marcat, declarativ, succesul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.