UPDATE 4! Președintele CJ Arad, Nicolae Ioțcu, prins de DNA cu 10.000 de euro mită

Nicolae Ioțcu (PNL), președintele Consiliului Județean (CJ) Arad, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Timişoara în timp ce primea 10.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i acorda preferenţial un contract din banii publici.

UPDATE 14 august: Ioţcu a fost trimis în judecată, la Tribunalul Timiş.

În același dosar au fost deferiți justiției Adrian Nedelciu, director executiv al Direcției Tehnice Investiții din cadrul CJ Arad, acuzat de trafic de influență, și Mircea Alin Pătrașcu, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de cumpărare de influență.

În rechizitoriu se arată că Ioţcu a pretins banii de la Mircea Alin Pătrașcu, administratorul de firmă.

Procurorii au dispus menţinerea măsurii asigurătorii a sechestrului instituit pe sumele de bani găsite asupra celor trei inculpați: 21.800 de euro găsită la Ioțcu; 10.000 de lei la Nedelciu și 21.000 de euro găsită la Pătrașcu.

UPDATE 25 iulie: Ioţcu a fost arestat preventiv.

UPDATE ora 22.00: Ioţcu a fost reţinut la ora 21:30 şi va fi prezentat mâine Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanţa de reţinere, procurorii arată că “în cursul anului 2012, inculpatul a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul CJ Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică privind “Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro”.

Astfel, Ioţcu a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţându-i pe membrii comisiei în aşa fel încât să stabilească frept câștigătoare firma respectivă, în asociere cu o alta.

“Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți”, precizează anchetatorii.

În 22 iulie a.c., Ioţcu  a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 35.000 lei, urmând să i se remită în mai multe tranșe şi diferenţa din suma totală pretinsă.

“În data de 24 iulie 2015, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranșă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani”, arată DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea SRI şi Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

UPDATE ora 17.00: După aproape 4 ore și jumătate de percheziții la locuința din comuna Vladimirescu a lui Ioţcu, acesta a fost ridicat de procurori şi dus la audieri la Timişoara.

Flagrantul a fost organizat în faţa locuinţei lui Ioţcu din municipiul Arad. Procurorii DNA au găsit asupra lui Ioțcu un plic conținând 10.000 de euro, pe care acesta i-a primit cu titlu de mită de la un om de afaceri pentru cumpărarea din bani publici a unor instrumente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

În momentul în care a văzut procurorii, Ioțcu a aruncat plicul cu bani pe capota autoturismului său, susținând că nu știe cum a ajuns plicul cu bani în mașina sa.

În urmă cu 3 zile, Nicolae Ioțcu a fost filmat în timp ce primea de la același om de afaceri 35.000 de lei, flagrantul fiind operat la fel ca și cel de astăzi, de DNA Timișoara în colaborare cu SRI.

Procurorii efectuează percheziții la domiciliul șefului CJ Arad, dar și la sediul Consiliul Județean.

Sursele susțin că acesta este acuzat de trafic de influență pentru acordarea preferențială a unor contracte. Ar fi vorba despre un contract de achiziții publice pentru Spitalul Județean de Urgenţă  Arad.

Procurorii au beneficiat în acest caz de sprijinul SRI Arad.

Nicolae Ioţcu este preşedinte al CJ Arad din anul 2008. În perioada 2004-2008, el a fost senator din partea PDL. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.