Preşedintele CJ Argeş scos pe targă de la DNA, după ce a aflat că este urmărit penal cu alţi 11 inculpaţi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, şi a altor 11 persoane, pentru fraudarea unui fond PHARE de peste 1,2 milioane de euro, obţinut în 2006. Cu o zi înainte au avut loc mai multe percheziţii la sediile CJ Argeş şi mai multor firme implicate în dosar. Nicolescu s-a prezentat marţi la audieri în jurul orei 9.00, extrem de volubil şi ironizând procurorii: “Probabil că am greşit la referendum când nu am obţinut prezenţă de 60 %, ci doar de 55 %”. A ieşit însă pe targă, după ce i s-a făcut rău la inimă la fel ca acum un an, când a aflat că Tribunalul Piteşti i-a emis mandat de arestare preventivă în acelaşi dosar. Atunci a fost internat la Spitalul Floreasca, unde medicul Şerban Brădişteanu l-a operat pe cord. Acum a stat puţin la Spitalul Judeţean Piteşti, de unde a fost transferat tot la Floreasca, unde însă nu i se mai face operaţie.

Constantin Nicolescu a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu sindrom coronorian acut, potrivit medicului Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

Iniţial, a fost dus în Clinica de chirurgie cardio-vasculară, condusă de dr. Şerban Brădişteanu, însă întrucât nu e necesar a fi operat, pacientul a fost dus la Terapie intensivă coronarieni.

În ianuarie 2011, Nicolescu a fost internat în aceeaşi clinică, după ce i s-a făcut rău la scurt timp după ce Tribunalul Argeş a decis arestarea sa preventivă. Ulterior, şi soţiei acesteia i s-a făcut rău. Cei doi au fost transportaţi cu ambulanţe la Spitalul Judeţean din Piteşti, iar apoi preşedintele CJ Argeş a fost transferat la Spitalul Floreasca din Capitală.

Victor Ponta, liderul PSD, a cerut atunci organizaţiilor partidului din întreaga ţară să picheteze sediile PDL în ziua în care va fi judecat recursul şefului CJ Argeş, lucru care s-a şi întâmplat, în 31 ianuarie 2011, la ora 15.00.

Ponta a mers atunci Piteşti, la pichetul din faţa sediului PDL, fiind însoţit de Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie şi de alţi lideri de la centru, care au ţinut discursuri împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului Boc, consideraţi vinovaţi de arestarea lui Nicolescu.

Cei 12 inculpaţi

În urma unei solicitări a mass-media, DNA a informat că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

Constantin Nicolescu – preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, pentru:

– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele în formă continuată;

– luare de mită; fals intelectual în formă continuată;

Corneliu Oprescu – primar (la data săvârşirii faptelor) al comunei Căteasca, judeţul Argeş, pentru:

– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave;

– fals intelectual;

Codruţa Lavinia Mercea – funcţionar public în cadrul CJ Argeş, membru al comisiei de evaluare a ofertelor, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

– fals intelectual şi uz de fals;

Mihail Gabriel Nicoară – funcţionar public în cadrul CJ Argeş, membru al comisiei de evaluare, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

– fals intelectual şi uz de fals, toate în formă continuată;

Iuliana Mioara Pintilie şi Sabina Elena Bocioacă – funcţionari publici în cadrul CJ Argeş, membri ai comisiei de evaluare, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;

Aurelia Mirela Florescu, Cristina Dobre şi Olga Stancu – funcţionari publici în cadrul CJ Argeş, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, pentru:

– abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

Ecaterina Pletoiu – reprezentantă a SC PROIECT INFRA 2005 SRL Piteşti, pentru:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

Ionel Didea – notar public în cadrul Biroului Notarului Public “Didea Ionel” din municipiul Piteşti, în sarcina căruia s-a reţinut:

– infracţiunea de fals intelectual;

Grigore Dobre – asociat şi administrator la SC ZEUS S.A. Piteşti, pentru:

– complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată;

– dare de mită, fals intelectual în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Celor 12 li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Faţă de următorii învinuiţi: Mercea Codruţa-Lavinia, Nicoară Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana Mioara, Bocioacă Sabina-Elena, Florescu Aurelia-Mirela, Dobre Cristina, Stancu Olga procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile, iar faţă de Pletoiu Ecaterina şi Dobre Grigore, măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale a procurorilor DNA, în cursul lunii martie 2009, CJ Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea unui pod (localitatea Căteasca) afectat de inundaţii.

Fonduri europene obţinute ilegal pentru infrastructura rutieră

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie – mai şi iulie – august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, funcţionari din cadrul CJ Argeş au atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi ele fuseseră avariate anterior, aşadar nu erau eligibile pentru proiectul respectiv.

Cererea de finanţare a fost semnată de învinuiţii Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş şi de primarul comunei Căteasca, Oprescu Corneliu.

În pofida aspectelor nereale consemnate în cererea de finanţare, în anul 2006 a fost încheiat respectivul contract de finanţare, existând indicii că beneficiarul, CJ Argeş, a primit pe nedrept suma totală de 1.224.083,64 euro cu titlu de finanţare nerambursabilă de tip PHARE.

Licitaţie de formă, ginerele primează

În 2009, în urma licitaţiei organizate de CJ Argeş, contractul de reabilitare a podului a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale ZEUS S.A., în condiţiile în care, iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Nicolescu, se mai arată în documentul DNA.

Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 3.779.787,8 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş.

Lucrările de construcţie au fost executate de SC ZEUS S.A. şi SC DRACONES CONSTRUCT GRUP SRL Piteşti, cea din urmă având ca asociat un afin al preşedintelui CJ Argeş, respectiv ginerele acestuia. Mai mult, furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării era SC SETRO METAL GROUP SA Câmpulung, firmă controlată de asemenea, de o rudă apropiată a preşedintelui CJ Argeş.

Lucrări suplimentare

Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, CJ Argeş a atribuit aceleiaşi firme, SC ZEUS S.A, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în martie 2010.

În 2009, Nicolescu a primit cu titlu de mită de la Dobre Grigore, acţionar majoritar şi administrator al SC ZEUS S.A., un spaţiu comercial situat în Piteşti, în suprafaţă de peste 300 mp, în valoare de 447.000 lei. Pentru a disimula infracţiunea de corupţie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost încheiat un contract fictiv de vânzare-cumpărare, mai susţine DNA.

Atât în cursul procedurii de licitaţie publică, dar şi în faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe înscrisuri (dispoziţii de şantier, referate de necesitate, procese verbale etc).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.