Preşedintele şpăgar al Tribunalului Dâmboviţa, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare

Ion Miloşioiu, președintele Tribunalului Dâmbovița, a fost condamnat definitiv, la 3 ani de închisoare cu executare de instanţa supremă, care a minţinut pedeapsa din 7 martie 2014 a instanţei inferioare, Curtea de Apel Bucureşti.

Un alt inculpat a fost însă condamnat la o pedeapsă dublă, de 6 ani de închisoare. Alături de el au primit pedepse la închisoare cu suspendare ceilalţi 3 inculpații trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești la data de 25 iunie 2013.

Astfel, prin decizia penală nr. 164 din 08.05.2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul MILOȘIOIU ION, președinte al Tribunalului Dâmbovița, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe timpul, cât și pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a alege, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

  1. Condamnă pe inculpatul BANU GEORGE, la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a alege, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
  2. Condamnă pe inculpatul EFTIMIE VIȘAN la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a alege, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
  3. Condamnă pe inculpatul DOICAN GHEORGHE la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a alege, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
  4. Condamnă pe inculpatul ANGHEL (fost EFTIMIE) ROBERT, la o pedeapsă de 6 ani și interzicerea atât pe timpul, cât și pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege, de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În cazul tuturor inculpaților, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea specială de la Eftimie Vișan a celor 12.500 lei, echivalentul sumei de 3.000 euro, reprezentând o parte din şpaga pretinsă şi primită în 7 noiembrie 2010 de Miloşioiu de la Eftimie şi Robert Anghel (acesta din urmă în mod indirect, prin fratele său), prin intermediul lui Banu şi Doican.

Amintim că în 28 mai 2013, procurorii DNA au început urmărirea penală a preşedintelui Tribunalului Dâmboviţa.

În 3 iunie acelaşi an, Secția pentru judecători a CSM a respins cererea de reţinere şi arestare preventivă a lui Ion Miloşioiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.