Prim-procurorul din Măcin, Constantin Balaban, judecat în stare de arest preventiv

DNA l-a trimis în judecată pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Constantin Balaban, suspendat din funcţie şi aflat în arest preventiv, pentru comiterea mai multor fapte de corupţie, printre care şi cea de luare de mită – bani şi un viţel.

Alături de el vor fi judecaţi, în stare de libertate, 4 mituitori şi intermediarul şpăgilor.

Iată acuzaţiile ce i se aduc lui Balaban:

– efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,

– fals în declaraţii, în formă continuată (7 acte materiale),

– luare de mită, (3 infracţiuni)

Mituitorii sunt Aslan Regep-Uţă, Marian Cireaşă, Teodor-Liviu Sava şi Viorel Amet, iar complicele la darea de mită, Valentin Jugănaru. 

Iată faptele, aşa cum sunt prezentate în rechizitoriul întocmit de procurori:

“În cursul lunii februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a pretins și primit de la inculpații Amet Viorel și Aslan Regep-Uţă, prin intermediul inculpatului Jugănaru Valentin, cu titlu de mită, un vițel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în valoare de 900 lei, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal în care primii doi erau cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală.

Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03 februarie 2015, Balaban Constantin, din proprie inițiativă, a întocmit două acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Amet Viorel și Aslan Regep-Uţă, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acestora.

În intervalul iunie-iulie 2014, inculpatul Balaban Constantin a pretins și primit de la inculpatul Cireaşă Marian, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10 mai 2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat.

În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care se dispusese începerea urmăririi penale.

În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a pretins și primit de la inculpatul Sava Teodor Liviu, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro și 700 de lei.

În schimbul acestei mite, inculpatul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

În intervalul 23 iulie 2007 – 4 martie 2015, inculpatul Balaban Constantin a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic și administrator pe soția sa, sens în care s-a implicat direct în gestionarea relațiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu:

– obținerea de contracte comerciale,

– colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale,

– asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate,

– organizarea contabilități primare a societății,

– gestionarea resurselor umane,

– reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control.

La data de 16 august 2007, urmărind înființarea și operaționalizarea firmei respective, inculpatul Balaban Constantin a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei și în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei.

Totodată, în zilele de 23 iulie 2007, 2 martie 2009 și 1 noiembrie 2011, inculpatul Balaban Constantin, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.

Aceste împrumuturi nu se regăsesc menționate în declarațiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către inculpatul Balaban Constantin, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și nu există date din care să fi rezultat că aceste creanțe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în cuprinsul acestor declarații inculpatul Balaban Constantin a declarat la rubrica „Venituri” salariul acestuia, în calitate de procuror, precum și salariul soției acestuia, fără a exista vreo mențiune despre firma respectivă, deși soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea sus menționată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra unei cote părți dintr-un imobil ce aparține inculpatului Balaban Constantin.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.