Primarul Cherecheş, urmărit penal pentru mită

Primarul Cătălin Cherecheş (fost PNL, acum independent) este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte comerciale incompatibile cu funcţia pe care o deţine. Toate faptele au fost săvârşite în formă continuată. Procurorii anticorupţie au percheziţionat, marţi dimineaţa, locuinţa edilului, biroul său din Primăria Baia Mare, precum şi sediile firmelor de la care a primit bani pentru a le atribui contracte de la primărie. Procurorii l-au adus apoi pe primarul municipiului Baia Mare la sediul DNA din municipiu, unde a fost audiat timp de câteva ore şi i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Cherecheş va fi cercetat în libertate.

Potrivit Rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada 2011 – 2013, primarul Cherecheş “a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a 5 societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora”.

De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, învinuitul a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de primar. Acestea au fost derulate prin intermediul a două persoane din anturajul său, care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale.

“Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale”, se arată în comunicatul DNA.

În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, precizează DNA.

Potrivit unor surse judiciare, printre firmele percheziţionate se află şi trustul media Emaramureş, care ar fi deţinut de edil prin intermediul unui apropiat al său, Cristian Şpan. Procurorii DNA au efectuat percheziţii şi la domiciliul acestui om de afaceri.

Trustul media a fost achiziţionat de Şpan în urma unei tranzacţii dintre firma sa şi Inserv Media, la începutul lunii martie, contra sumei de 380.000 de euro. Primarul ar fi cumpărat trustul media după ce unul dintre realizatorii tv îi solicitau în modul repetat să prezinte cheltuielile reale a primăriei pe anul 2012 şi modul în care va garanta un împrumut bancar pe termen mediu pentru dezvoltarea unor proiecte locale.

Din sediul primăriei şi al redacţiei Emaramureş, procurorii au ridicat documente şi calculatoare, care ar indica o posibilă legătură dintre administraţia locală şi entitatea media.

Altă firmă aflată în vizorul anchetatorilor este XS Sud Compani Baia Mare, deţinută de omul de afaceri Ioan Baltă, care din luna martie este cercetat în libertate pentru infracţiuni economice. Acesta este şi proprietarul cotidianului “Informaţia Zilei” şi al postului local “Maramureş tv”. Firma XS Sud Compani are relaţii contractuale cu Primăria Baia Mare şi a executat în ultimii ani reparaţii de drumuri.

Cercetările au fost extinse şi spre firma “Construrom” din Baia Mare, a omului de afaceri Viorel Zoicaş, şi acesta deţinătorul postului de televiziune regional “Impact” şi al unei frecvenţe radio oferite în franciză omului de afaceri Corin Cherecheş, proprietarul ziarului “Glasul Maramureşului” şi al postul “Axa tv”.

Totodată, procurorii DNA s-au arătat interesaţi şi de relaţiile financiare ale primăriei cu o serie de cluburi sportive ce anual primesc sume considerabile din bugetul local, printre care şi echipa HCM Baia Mare, ce a cucerit de curând titlul de campioană a României la handbal masculin.

Directorul sportiv al HCM Baia Mare, Daniel Kotecz, a confirmat că procurorii au fost interesaţi de relaţiile clubului cu primăria.

Presa a speculat, imediat dupa divorţul Elenei Udrea de Dorin Cocoş, că  aceasta ar avea o relaţie afectivă cu primarul Cătălin Cherecheş. Ea a fost văzută la mai multe evenimente organizate de edil în Baia Mare, iar recent au apărut amândoi în fotografii, părând foarte apropiaţi. Cherecheş a negat însă că ar avea o altfel de relaţie decât una de prietenie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.