Primele ARESTĂRI în dosarul Microsoft: Cocoş, Sandu, Pinalti şi Nicu NIRO

Fostul ministru PDL în Guvernul Boc, Gabriel Sandu, primarul Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş – fostul soţ al Elenei Udrea – şi Nicolae Dumitru, patronul grupului de firme NIRO, au primit azi-noapte mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul Microsoft. Ei fuseseră reţinuţi de procurorii DNA în luni seară, după mai bine de 12 ore de audieri. Sunt primele arestări în acest dosar cu o şpagă de 20 de milioane de euro la un contract de 54 de milioane de euro. Până acum au mai fost puşi sub urmărire penală foştii miniştri Adriana Ţicău şi Daniel Funeriu (acesta acuzat doar de abuz în serviciu), dar Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu – Miki Şpagă au fost salvaţi de Senat, deşi sunt acuzaţi şi ei de luare de mită şi de spălare de bani.

DNA a precizat ieri, într-o solicitare a Evenimentului Zilei, că Elena Udrea nu are nicio calitate în acest dosar – nici de inculpat, nici de învinuit.

Cocoş, Nicu NIRO şi primarul de Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi de spălare de bani.

Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, este acuzat de luare de mită în formă continuată şi de spălare de bani.

Potrivit DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Pinalti şi Sandu, ca să intervină în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, iar 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Nicu NIRO a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers, pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Au fost încălcate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat.

În referatul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) trimis instanței sund prezentate ca probe declarații ale unor martori-denunțători și interceptarea unor convorbiri purtate între inculpați.

Dorin Cocoș a încercat să ascundă o parte din banii primiți în dosarul Microsoft prin încheierea unui contract fictiv de împrumut și semnarea unor chitanțe antedatate.

în primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Dorin Cocoș, primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, fostul ministru Gabriel Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea în continuare a licențelor Microsoft.

Pentru ca asocierea de firme având ca lider D-CON.NET AG să câștige licitația, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană suma de 9 milioane euro, precum și bani pentru ceilalți doi oficiali, după cum urmează: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan – 4.000.000 euro.

În luna decembrie 2011, Dorin Cocoș a mai primit de la aceeași persoană suma de 500.000 de euro.

Ulterior, în septembrie 2014, când au apărut în presă primele informații despre demararea anchetei în dosarul Microsoft, Dorin Cocoș i-a solicitat persoanei de la care primise banii să semneze 21 de chitanțe prin care să ateste în mod nereal că i-a fost restituită suma de 210.000 euro.

Anchetatorii au descoperit că acele chitanțele erau antedatate și atestau în mod nereal faptul că persoana ar fi primit de la Dorin Cocoș, la anumite intervale de timp, mai multe sume de bani.

“Examinând chitanțele se poate observa că acestea sunt semnate de Cocoș Dorin cu pixuri având pastă diferită. Faptul că chitanțele erau antedatate și erau semnate cu instrumente scripturale de culoare diferită, coroborat cu împrejurările în care Cocoș Dorin i-a solicitat lui (…) semnarea chitanțelor conduc în mod cert la concluzia că cele 5 pixuri ridicate la percheziție fuseseră puse la dispoziție de Cocoș Dorin pentru ca semnarea chitanțelor de către acesta să se efectueze de asemenea cu instrumente de culoare diferită. Modalitatea de întocmire și semnare a chitanțelor denotă caracterul fraudulos al acestora, intenția lui Cocoș Dorin fiind aceea de a asigura o aparență de legalitate sumelor de bani pretinse și primite pentru traficul de influență exercitat”, susțin procurorii.

Contractul de împrumut semnat de Dorin Cocoș, datat 3 noiembrie 2011, are ca obiect acordarea unui împrumut de 500.000 euro pe o perioadă de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului prin act adițional, cu precizarea că sumele nu sunt purtătoare de dobândă.

Potrivit DNA, condițiile contractuale vin de asemenea în susținerea tezei privind fictivitatea acestui împrumut.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.