Proba DNA cu caprele, prea subțire pentru a-l aresta pe Greblă

Judecătorii Instanței Supreme au respins ieri cererea procurorilor DNA de arestare la domiciliu a fostului judecător CCR Toni Greblă, cercetat penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de influență.

Astfel, Greblă va fi cercetat în libertate. 

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este însă definitivă iar DNA poate face contestație.

Din 22 ianuarie, Greblă este urmărit penal pentru:

– trafic de influenţă, în formă continuată

– 2 infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

– constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

Din 3 februarie, procurorii DNA au extins cercetările asupra lui, pentru alte două infracțiuni:

– favorizarea făptuitorului, 

– folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Greblă ar fi putut fi arestat încă de acum o lună, când a demisionat iar Senatul nu mai trebuie să dea aviz pentru această măsură preventivă, însă anchetatorii au așteptat să obțină mai multe probe pentru a se prezenta cu Greblă în fața magistratului de drepturi și libertăți.

Capre de valoare

Ieri, procurorii DNA au venit cu o probă ridiculizată de avocatul lui Greblă: „Ca să meargă umilirea până la capăt se cere și arestarea preventivă. (…) Ar fi încercat să vândă vreo 50 de capre prin persoane interpuse. Nu a recunoscut, pentru că nu avea ce”.

Iată însă că proba, obținută printr-un denunț, s-a dovedit prea subțire pentru ca judecătorul Instanței Supreme să decidă arestarea lui Greblă la domiciliu.

Astfel, potrivit declarației „martorului”, ce apare în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare la domiciliu, Toni Greblă se afla “într-o jenă financiară” și a încercat să vândă 50 de capre la un preț de 300 de euro pe bucată, spunând că sunt rasă deosebită și dau 4,5 litri de lapte.

Astfel, în 13 februarie a.c., un avocat a fost contactat pentru încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, Toni Greblă fiind cel care a făcut demersuri pentru a înstrăina caprele către un cumpărător din Brașov, om de afaceri.

Însă cum Greblă avea probleme judiciare și nu dorea să apară în act, el și Daniel Frunză căutau fiecare câte o persoană interpusă care să îi substituie atât ca vânzător, cât și în calitate de cumpărător, se arată în referatul procurorilor.

“Cred că, prin noiembrie 2014 (…), s-a întâlnit cu Toni Greblă la Hotel Radisson, acesta venind de la Curtea Constituțională, ocazie cu care i-a spus că vor merge la ferma din Corabia cu mașina unui prieten de-al său. Într-adevăr, la scurt timp, a sosit și un individ, Victor Dolghi, care s-a prezentat ca fiind un foarte bun prieten de-al lui Toni Greblă. Toți trei s-au deplasat la Corabia, unde era fosta cherhana, ajungând prin jurul orelor 21,00. Aici îi aștepta Frunză Dănuț. Frunză Dănuț nu cunoștea pe nimeni, a făcut prezentările, au stat la masă și au discutat puțin. După aceasta, s-au culcat și a doua zi dimineață au fost la ferma Agronova din localitatea Gura Padinii. (…) La circa o săptămână după această vizită, s-a reîntâlnit cu Toni Greblă și l-a întrebat dacă este dispus să vândă niște capre, lui și lui Dănuț Frunză. Toni Greblă a spus că este de acord să vândă niște capre de rasă străină, care dau 4,5 litri de lapte pe zi. Toni Greblă i-a spus că ține aceste capre într-o localitate de lângă Târgu-Jiu, fără a-i specifica locația”, se arată în declarațiile date în cauză.

Conform relatărilor, Toni Greblă lăuda aceste capre, despre care spunea că produc lapte de calitate, gras, din care se face brânză, pe care o punea în cutii de 8 kg, din plastic și le vindea la diverși.

“Nu mai rețin exact, dar Toni Greblă spunea că un kilogram de brânză se vinde cu circa 20 lei. El i-a spus că aceste capre sunt aduse de afară, posibil să fi spus ceva de Spania sau Australia. I-a mai spus că prețul unei astfel de capre este în jur de 350 euro. După această discuție, s-a întâlnit cu Frunză Dănuț la Ghimbav, la fabrica lui, Losan, și i-a spus că Toni Greblă ar vinde niște capre, prezentându-i calitățile acestora, așa cum i le spusese Toni Greblă și cam ce profit ar putea lua pe ele. A privit lucrurile mai departe, în ideea că putea face și export cu această brânză. Frunză Dănuț, pentru că am insistat eu, a fost de acord să cumpărăm aceste capre, spunând că poate așa îl ajutăm financiar și pe Toni Greblă și noi oricum voiam să cumpărăm niște capre. Toni Greblă se văita tot timpul că este într-o jenă financiară. După discuția cu Frunză Dănuț, când el a fost de acord, de principiu, să cumpere caprele, a rămas ca eu să vorbesc cu Toni Greblă condițiile de achiziționare a caprelor. Una din probleme era legată de locul unde ducem caprele, Frunză Dănuț oscilând între Corabia sau la Râșnov, pe proprietatea personală”, se mai arată în declarația redată în document.

În continuare, persoana respectivă arată că trebuia să se întâlnească cu Toni Greblă pentru a regla toate detaliile, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, rămânând totul în stadiul de discuție.

În dosar se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, anunță DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.