Procesul lui Blejnar în Dosarul Motorina începe cu o amânare. I s-a ridicat însă interdicţia de a părăsi ţara. Procurorii DNA au făcut recurs

La Tribunalul Braşov a avut loc, miercuri, primul termen în Dosarul Motorina, în care este inculpat fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, de evaziune fiscală cu produse petroliere, în care s-a adus un prejudiciu de 21,3 milioane de lei bugetului statului. Ceilalţi inculpaţi au invocat nevoia de timp pentru a-şi pregăti apărarea, iar instanţa a fixat un nou termen pe 7 noiembrie. Tot miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a decis ridicarea interdicţiei lui Blejnar de a părăsi ţara, prelungită în 3 octombrie de procurorii DNA într-un alt dosar în care este cercetat, alături de Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă, pentru că a sprijinit un grup acuzat de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro ţ tot cu motorină. Decizia nu este însă definitivă, pentru că procurorii au făcut recurs şi se va judeca la instanţa supremă.

La ieşirea din sala de judecată de la Braşov, Blejnar şi-a clamat din nou nevinovăţia şi a precizat că nu din vina lui s-a amânat termenul.

 “Din păcate pentru mine, care nu am niciun fel de vinovăţie în acest dosar, lucru care se va dovedi, termenul s-a amânat pentru luna viitoare. Este o procedură legală, este o procedură corectă. O să mă prezint la următorul termen şi o să prezint la toate (termenele – n.r.) elementele prin care să arăt că nu am nicio implicare în acest dosar, lucru care se va dovedi”, a declarat Sorin Blejnar.

Întrebat despre firmele încriminate în dosar şi despre implicarea lui, Blejnar a insistat că nu a avut niciun fel de implicare.

“Acea comisie de autorizare funcţiona la Ministerul de Finanţe, nu la ANAF. Putea domnul procuror de caz, dacă ar fi avut bunăvoinţa necesară, să cheme la nişte audieri în calitate de martori toţi membrii acelei comisii şi să vadă dacă şi-au făcut sau nu treaba. Desigur au plecat cu o idee preconcepută, Blejnar vinovatul de serviciu. Lucrurile se vor clarifica. Nu cunosc pe nimeni din aceste firme, din contră, în anul 2010 am fost solicitat de procurorul de caz printr-o adresă să le acordăm sprijinul. Le-am acordat tot sprijinul. Am blocat drumurile ţării cu Garda Financiară, Vama, Poliţia ca să caute nu ştiu ce camioane cu motorină, cu benzină. Eu doar procurorilor puteam să le acord sprijin, nu firmelor. Asta este vorba unui procuror care face, în opinia mea, un abuz de autoritate”, a explicat Blejnar.

Plângere la CSM împotriva procurorului de caz

Fostul şef al ANAF a precizat că a făcut o plângere la CSM în care a prezentat toate elementele care îi susţin afirmaţiile asupra procurorului de caz.

“Eu cred că orice preşedinte al ANAF care era în această perioadă, şi acest procuror de caz de la Braşov care are o chestiune personală, cred că orice preşedinte al ANAF era vulnerabil. Totul se va dovedi în instanţă. Eu cred că instanţele sunt corecte, lucrul pe care nu pot să-l cred pentru procurorul de caz din acest dosar. Eu cred că procurorii din această ţară sunt corecţi, sunt cinstiţi, mai sunt şi excepţii”, a concluzionat Sorin Blejnar.

În acest dosar mai sunt cercetaţi fostul său consilier al lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta, şi doi şefi ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, Manea Claudiu şi Ciobanu Dorel.

Liber să plece din ţară. Procurorii au făcut recurs

Cât despre decizia Curţii de Apel Bucureşti de ridicare a interdicţiei lui Blejnar de a părăsi ţara, procurorii DNA au atacat-o cu recurs, dosarul urmând să ajungă la instanţa supremă.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al ANAF că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care a iniţiat un amplu mecanism evazionist, vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare. Prejudiciul adus statului este de peste 15 milioane de euro.

În acest caz mai sunt cercetaţi Viorel Comăniţă – fostul director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Dan Secăreanu – fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Codruţ Marta – fostul şef de cabinet al lui Blejnar, soţii Radu şi Dana Nemeş, Mihai Gulea, Ştefan Puşcaşu şi Ovidiu Ioan Moldovan.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.