UPDATE 5! Procesul lui Voiculescu, reluat. Urmează SENTINŢA DEFINITIVĂ

Timp de 9 ore s-au chinuit avocaţii lui Dan Voiculescu şi a celorlalţi 9 inculpaţi din dosarul ICA, să mai lungească măcar cu un termen judecarea apelului făcut împotriva condamnărilor de câte 5 şi 6 ani pronunţate de instanţa inferioară – Tribunalul Bucureşti – în 26 septembrie 2013. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti le-au respins toate cele circa 40 de cereri – de la expertize contabile, audierea foştilor miniştri ai Agriculturii (Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu – socrul premierului Victor Ponta) şi a actualului ministru, Daniel Constantin, la audierea preşedintelui Traian Băsescu, judecarea procesului la CEDO, sesizarea Curţii Europene de Justiţie şi recuzarea, din nou, a completului de judecată. În final, apărătorii tot au obţinut ceva: reluarea judecării mâine, 5 august, la ora 10.00, cu pledoariile finale şi pronunţarea sentinţei.

UPDATE ora 22.10: Instanţa a amânat pronunţarea sentinţei iar până joi, avocaţii trebuie să prezinte concluziile finale.

UPDATE ora 20.40: Avocaţii şi-au încheiat pledoariile şi urmează ultimul cuvânt al inculpaţilor.

UPDATE 5 august ora 19.14: Voiculescu a revenit în sala de judecată. Ceilalţi avocaţi sunt nemulţumiţi că Gheorghiţă Mateuţ insistă cu recuzarea completului de judecată, el făcând astăzi o a treia cerere în acest sens, care i-a fost respinsă.

Pledoaria apărătorului lui Voiculescu a ţinut aproape 4 ore, din care 2 ore fără pauză, iar judecătoarea Camelia Bogdan l-a atenţionat de câteva ori că se repetă în argumentele pe care le prezintă în a convinge instanţa să-l achite pe clientul său.

Aproape toţi avocaţii şi-au ţinut pledoariile şi au cerut, la rândul lor, achitarea celor pe care îi apără. La această oră vorbeşte avocatul Maria Vasi şi în curând urmează să fie ascultaţi reprezentanţii părţilor prejudiciate în dosar, apoi procurorul DNA va expune concluziile finale, după care inculpaţii vor avea ultimul cuvânt. 

UPDATE 5 august ora 15.40: Voiculescu a părăsit sala de judecată, spunându-le jurnaliştilor că se duce să se odihnească o oră-două şi va reveni.

UPDATE 5 august, ora 15.00: Procesul a fost reluat la ora 10.00, cu pledoariile finale ale avocaţilor celor 10 inculpaţi, iar apărătorul lui Voiculescu a recuzat din nou completul de judecată, tertip ce i-a fost respins.

Până la ora 15.00 au avut loc două pauze scurte şi, cel mai probabil, procesul va dura până spre seară, deoarece pledoariile fiecăruia dintre avocaţii celor 10 durează circa 2 ore iar unii dintre inculpaţi au chiar doi apărători.

Apoi va fi ultimul cuvânt al inculpaţilor, iar Voiculescu a cerut instanţei să-l lase să vorbească el primul, înainte de a-şi termina avocaţii pledoariile, dar judecătoarea Camelia Bogdan nu i-a admis solicitarea, dar i-a spus că poate să plece şi să revină la sfârşitul pledoariilor apărătorilor. 

Practic, judecătorii CAB vor decide dacă admit apelul lui Voiculescu împotriva sentinţei de condamnare la închisoare pronunţate de instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – sau dacă vor menţine această decizie din 26 septembrie 2013. 

Totodată, magistraţii pot majora pedepsele, aşa cum a cerut procurorul DNA.

Penibilul avocaţilor a atins cote inimaginabile, Gheorghiţă Mateuţ invocând canicula şi întrebându-i, în disperare de cauză, pe magistraţi: „Spuneţi-mi dumneavoastră ce pot să mai fac, în limitele legale, ca să nu-i daţi ultimul cuvânt procurorului?” – ceea ce însemna încheierea judecării dosarului şi rămânerea în pronunţarea sentinţei.

„Nu putem acorda asistenţă juridică avocaţilor”, i-a replicat magistrata Camelia Bogdan, preşedinta completului de judecată din care mai face parte judecătorul Alexandru Mihalcea.

Toate tertipurile posibile şi imposibile au fost încercate de avocaţii lui Voiculescu pentru a nu se finaliza dosarul, iar la ora 21.40 judecătorii au luat o ultimă pauză. A durat doar 10 minute, iar la revenirea în sala de judecată, instanţa a anunţat respingerea cererii de recuzare a completului de judecată, motivând că a mai fost respinsă o dată, la termenul din 7 iulie.

Procurorul cere pedepse mărite

La ora 21.55, procurorul DNA şi-a prezentat concluziile şi a cerut pedepse majorate pentru toţi inculpaţii, precum şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, adică noul Cod penal. În cazul lui Voiculescu, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare. Prima instanţă îl condamnase la 5 ani de închisoare.

După 11 ore de judecată, preşedinta completului de judecată a anunţat, la ora 22.00, reluarea procesului, mâine la ora 10.00. Acest lucru îl ceruseră, de altfel, avocaţii inculpaţilor, însă acum ei nu mai pot invoca nimic pentru a mai lungi judecarea dosarului.

Practic, mâine vor fi prezentate pledoariile finale ale apărătorilor şi va urma pronunţarea sentinţei definitive.

După 6 ani de judecată, procesul va lua, astfel, sfârşit, iar Dan Voiculescu are de ce să se teamă: momentul nu are loc după alegerile prezidenţiale, aşa cum ar fi vrut neapărat Varanul. Prietenii ştiu de ce.

DNA menţine controlul judiciar

Tot astăzi, procurorii DNA au respins, ca inadmisibilă, cererea lui Dan Voiculescu de a se nu mai prezenta la IPJ Ilfov în zilele de luni şi vineri, conform programului de supraveghere din cadrul controlului judiciar, dispus în alt dosar, cel de şantaj.

Mogulul Antenelor ceruse înlocuirea acestei obligaţii cu cea alternativă de a se prezenta la organul de Poliţie ori de câte ori este chemat. În motivarea solicitării, avocaţii au arătat că „datorită circumstanţelor cauzei, în principal mediatizarea excesivă a cazului, presa cunoaşte zilele şi orele la care trebuie să se prezinte în faţa organului de poliţie, aşa încât inculpatul ar fi expus public atunci când se prezintă la organul desemnat cu supravegherea, fapt care i-ar afecta iremediabil prezumţia de nevinovăţie”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.