UPDATE! Procuror din Caracal, prins cu 6.000 de euro şpagă

Procurorul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost reţinut, luni, de procurorii DNA- Serviciul Teritorial Craiova, după ce de duminică a fost audiat fiind prins în flagrant când lua mită 6.000 de euro de la o persoană căreia i-a promis că va interveni la un magistrat de la Parchetul Tribunalului Olt pentru a o ajuta în dosarul în care este judecată. Niculăiţă va fi prezentat marţi Curţii de Apel Craiova, cu propunere de arestarea preventivă pentru 29 de zile. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), acţiunea fiind sprijinită de SRI.

UPDATE 16 decembrie: Iacob a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunea de trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale). De asemenea, s-a dispus trimiterea, în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MUȘAT CONSTANTIN, persoană fără o calitate anume şi în sarcina căreia s-a reținut complicitate la trafic de influență în formă continuată (două acte materiale). Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Craiova. 

Magistratul Iacob Niculăiţă este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

În luna noiembrie 2012, el a pretins 5.000 de euro de la persoana care l-a denunţat ulterior, lăsându-o să creadă că va influenţa procurorul de la Parchetul Tribunalului Olt care o cerceta pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât să nu dispună trimiterea acesteia în judecată.

În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, Niculăiţă a primit, în luna decembrie, 22.500 de lei (echivalentul a 5.000 de euro) de la denunţător, prin intermediul unui alt învinuit, a precizat DNA.

Scenariul s-a repetat în octombrie 2013, când magistratul şpăgar a pretins de la denunţător, prin intermediul aceluiaşi învinuit, 6.000 de euro, “prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte a se administra probe în cursul cercetării judecătoreşti care să conducă spre reţinerea de către instanţă a altei situaţii de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu în vederea schimbării încadrării juridice a faptei, care să conducă la aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”, potrivit DNA.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.