Procuror prins în flagrant luând mită, arestat preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea pentru 29 de zile a procurorului Marin Niţă, de la Parchetul Judecătoriei Olteniţa, prins în flagrant joi noaptea şi reţinut de procurorii DNA în timp ce primea mită 2.500 de euro, a doua tranşă din cei 5.000 de euro ceruţi pentru a da o soluţie favorabilă unei persoane cercetate pentru instigare la înşelăciune. Totodată, instanţa a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a complicelui procurorului, Gheorghiţă Iordache, reţinut şi el de ofiţerii anticorupţie. Deciziile pot fi contestate la instanţa supremă.

În timpul judecării cauzei de către magistratul Viorica Costiniu, aceasta a formulat o cerere de abţinere, însă aceasta i-a fost respinsă ca nefondată.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul lunii iunie, Marin Niţă, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, unde fusese delegat, a pretins direct şi prin intermediul lui Iordache, de la cel care ulterior l-a denunţat,  5.000 de euro, cu titlu de mită, pentru a dispune faţă de el o soluţie de netrimitere în judecată pentru instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-o cauză penală pe care o avea în instrumentare.

După ce a primit 2.000 de euro, ca primă tranşă din banii pretinşi, Niţă a dispus faţă de denunţător scoaterea de sub urmărire penală şi i-a comunicat în scris soluţia.

Ulterior, Niţă a cerut să primească şi diferenţa de bani cerută, astfel că s-a întâlnit cu o persoană din anturajul denunţătorului, care i-a dat 2.500 de euro, reprezentând cea de-a doua tranşă. Niţă a fost prins în flagrant delict, în noaptea de joi spre vineri, în timp ce lua banii.

“În demersul său, inculpatul Niţă Marin a fost sprijinit de inculpatul Iordache Gheorghiţă, care a intermediat atât relaţiile dintre procuror şi denunţător, cât şi pretinderea sumelor de bani cu titlu de mită”, precizează DNA.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, vineri, arestarea preventivă a lui Niţă. Totodată, CSM l-a suspendat din funcţie pe procurorul Marin Niţă, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva lui.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.