Prodecan al Universităţii Bioterra, reţinut pentru mită

Procurorii l-au reţinut, joi, pe Adrian Florin Dulugeac, prodecan şi şef de lucrări la Universitatea Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare, pentru divulgarea de subiecte de licenţă contra obţinerii de mită. În termeni juridici, el este pus sub acuzaţiile de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale. Totodată, Laura Harcan, şi ea şef de lucrări şi prodecan, dar la Facultatea de Drept, este cercetată pentru fals intelectual. Joi au avut loc 40 de percheziţii, iar anchetatorii au precizat că printre cei vizaţi în anchetă se numără doi profesori universitari şi 5 salariaţi ai instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), reţinerea vine în continuarea cercetărilor în cauza în care, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, au fost efectuate joi 22 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Vâlcea şi Olt privind comiterea mai multor infracţiuni de corupţie şi fals faţă de mai multe cadre didactice şi salariaţi ai Universităţii Bioterra.

Poliţiştii au percheziţionat şi domiciliul prodecanului, situat în zona Drăgăşani, jud. Vâlcea.

“Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, s-a reţinut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012 învinuitul Duluceac Florin Adrian a furnizat informaţii care nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane care au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti. Totodată, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, învinuitul a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene“, se arată în comunicat.

Note  umflate la licenţă

De asemenea, Dulugeac, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, ar fi modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale ori anuale şi a notat studenţi fără ca aceştia să susţină examenele respective.

Peste 40 de persoane sunt audiate la sediul Poliţiei Române, anchetatorii vâlceni deplasându-se la Bucureşti pentru a face aceste interogatorii.

Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Răzvan Giuroiu, care a participat la percheziţiile de la Universitatea Bioterra, a declarat că la audieri sunt duşi martori, studenţi şi absolvenţi, iar anchetatorii vor ridica mijloace de probă, care vor fi folosite pentru a stabili situaţia de fapt.

Giuroiu a mai spus că ancheta în acest caz a pornit în urma unei sesizări la IPJ Vâlcea, cercetările fiind realizate sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Tribunalului Vâlcea.

El a precizat că în acest dosar nu sunt cercetate fapte privind furnizarea de sume de bani, ci infracţiuni asociate celor de corupţie, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale.

Preşedintele Universităţii Bioterra, Ion Nicolae, a fost audiat ca martor la sediul Poliţiei Române, el spunând că a dat declaraţii despre un coleg, însă acuzaţiile aduse acestuia nu sunt reale.

Anchetatorii au cerut date despre prodecanii Adrian Dulugeac şi Laura Harcan, ambii fiind şefi de lucrări, dar şi despre comisiile de licenţă din iulie 2012 şi statutul a 26 de studenţi. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.