UPDATE! Radu Mazăre, arestat 30 de zile – decizie definitivă

Instanța supremă a admis recursul procurorilor DNA și a decis astăzi, definitiv, ca primarul Radu Mazăre să fie arestat preventiv 30 de zile pentru luare de mită și abuz în serviciu. Este a doua încercare în ultimul an a anchetatorilor anticorupție de a-l duce după gratii pe primarul Constanței, și iată că până la urmă le-a reușit, chiar dacă în alt dosar. 

UPDATE 3 aprilie: Mazăre a fost adus în arestul Poliției Capitalei, unde va rămâne întreaga perioadă de 29 de zile câte au mai rămas din mandat.

Tot astăzi, dosarul disjuns în februarie a.c. din cel în care este judecat pentru retrocedarea ilegală de terenuri a fost trimis în judecată. Edilul este acuzat că nu i-a suspendat din funcție pe angajații primăriei judecați în primul dosar ce se judecă din octombrie 2008.

Radu Mazăre este acuzat de fapte de corupție în mai multe dosare, însă numai unul se află în faza de judecare: cel privind retrocedările ilegale de terenuri din municipiul Constanța.

În februarie a.c., DNA a extins cercetările împotriva edilului, deoarece nu i-a suspendat din funcție pe angajații primăriei trimiși în judecată în 24 octombrie 2008, împreună cu el, „faptă care a avut ca efect plata nelegală a drepturilor salariale către persoanele respective precum și obținerea unor foloase necuvenite pentru acestea”.

Dosarul este tergiversat de ani buni în instanță, după ce Mazăre a cerut expertize noi asupra terenurilor iar specialistul desemnat să le realizeze trage de timp. S-ar putea însă ca verdictul să fie dat în curând, după 7 ani de judecată, iar Mazăre să fie dus la închisoare direct din arestul preventiv.

Într-un alt dosar, Mazăre este acuzat de anchetatori că a luat şpagă de la Avraham Morgenstern 175.000 de euro pentru a-i favoriza câştigarea contractului de construire a locuinţelor sociale din cartierul „Henri Coandă”.

DNA a eșuat în aprilie anul trecut în încercarea de a-i aresta preventiv pe cei doi.

Însă în noiembrie 2014, în urma unor probe noi aduse de anchetatori, omul de afaceri a putut fi dus după gratii, unde se află și în prezent.

În al treilea dosar, cel pentru care este acum arestat, primarul Constanței este acuzat de 3 infracțiuni de luare de mită, 2 de conflict de interese și una de abuz în serviciu, după ce, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, asociatul său în afaceri, Mazăre a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi, respectiv, câştigarea unei licitaţii.

Strutinsky a fost arestat preventiv în 4 februarie a.c., însă Mazăre a scăpat, într-0 primă fază.

Astăzi, la recurs însă, el nu a mai avut noroc, astfel că fi dus în arestul Poliției Capitalei, unde va sta cel puțin 30 de zile, dacă anchetatorii nu vor cere prelungirea măsurii. Precizăm că recursul s-a judecat ieri dar instanța arămas în pronunțare până astăzi la ora 16.30, când a dat verdictul.

Problemele lui Mazăre nu s-au încheiat: ANI a cerut DNA, în decembrie, să îl cerceteze pentru conflict de interese, după ce Primăria Constanţa a acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding şi Soti Cable Neptun, al căror asociat este în relaţii comerciale cu Mazăre în alte 8 societăţi. La aflarea veștii, Mazăre a ameninţat-o cu plângere penală pe inspectoarea ANI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.