Rambursări POSDRU, de săptămâna viitoare

Primele 1.400 de cereri de rambursare din cadrul POSDRU, deja verificate conform instrucţiunii convenite cu Comisia Europeană, vor fi plătite începând cu săptămâna viitoare din fonduri de la buget, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. Ea a arătat că, pe măsură ce vor fi verificate, şi celelalte cereri de rambursare vor fi plătite integral până la finalul acestui an. Ministerul dispune de 390 milioane lei pentru plata rambursărilor POSDRU.

“Problema (…) este faptul că nu am accesat banii europeni, că aproape toate proiectele sau toate axele sunt în pericol de a fi suspendate. (…) În legătură cu POSDRU, ştiţi foarte bine că auditul efectuat de Comisia Europeană în aprilie 2012 a constatat că s-au produs multe nereguli, inclusiv de sistem, şi, ca atare, la ora actuală, ne aflăm într-o fază de presuspendare. Urmează ca România să repare, în acest scurt interval de timp, toate neregulile constatate în 2011, în 2010, în 2009 şi nerezolvate, deşi au fost mai multe comisii de audit de-a lungul timpului”, a declarat Câmpeanu, după şedinţa Executivului.

Ministrul Muncii a precizat că toate eforturile s-au concentrat în a găsi soluţiile care să ducă la salvarea fondurilor.

“Ştiţi că s-a aprobat un memorandum în Guvern, prin care s-a convenit asupra unui plan de măsuri, transmis şi Comisiei Europene, şi avem în desfăşurare execuţia acestui plan aşa încât, la comisia de audit următoare, să putem demonstra că suntem capabili să desfăşurăm în mod corect toate operaţiunile legate de POSDRU. În această perioadă foarte grea, nemaiprimind Comisia Europeană cereri de rambursare, fiind în situaţia economică deosebită în care suntem, ştiţi foarte bine că s-au blocat plăţile către beneficiari. Am început cu deblocarea plăţilor pentru cofinanţare şi pot să spun că suntem la zi cu plata TVA-ului, iar acum, în ultimă instanţă, trebuia să găsim soluţii pentru deblocarea plăţilor pentru cererile de rambursare depuse”, a mai spus Câmpeanu.

Astfel, au fost verificate amănunţit toate cererile de rambursare depuse şi cele verificate pe Instrucţiunea 61 agreată de Comisia Europeană vor fi plătite începând cu săptămâna viitoare.

Mariana Câmpeanu a explicat că “61 este o instrucţiune pe care noi am făcut-o ca să verificăm cererile pe care le depun beneficiarii cerând un anumit număr de acte doveditoare asupra cheltuielilor efectuate, instrucţiune agreată de Comisia Europeană”.

“Acesta este un element favorabil nouă, înseamnă că sistemul funcţionează, că verificarea cererilor s-a făcut conform instrucţiunii aprobată şi de Comisia Europeană. Noi sperăm ca asta să fie concluzia Comisiei de audit care va veni”, a conchis ministrul Muncii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.