UPDATE! Rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, arestat pentru mita

Tiberius-Dănuţ Epure, rectorul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a fost reţinut, marţi seară, de Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia de luare de mită – 3 infracţiuni. El va fi prezentat în următoarele 24 de ore Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Alături de rector a fost reţinut şi un complice al acestuia, Stere Tala, persoană fără calitate specială, informează DNA. Anchetatorii anticorupţie au percheziţionat atât domiciliul rectorului, cât şi biroul său din universitate. În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

UPDATE 18 septembrie: Senatul Universităţii a validat decizia privind desfacerea contractului său de muncă a fostului rector Epure, astfel că acesta nu mai este cadru didactic al acestei instituţii de învăţământ.

UPDATE 6 septembrie: Ministerul Educaţiei Naţionale a decis revocarea Gabrielei Stanciu din funcţia de ordonator de credite al Universităţii “Ovidius” din Constanţa şi, de asemenea, încetarea exercitării temporare de către aceasta a atribuţiilor de rector. Profesorul universitar Ion Bordeianu a fost desemnat ordonator de credite.

“Precizăm că desemnarea iniţială a doamnei prorector Gabriela Stanciu cu mandatul de a exercita atribuţiile de ordonator de credite până la încetarea cauzelor care conduc la imposibilitatea exercitării atribuţiilor de actualul titular al funcţiei a fost decisă prin vot, în data de 1 august, de Senatul universităţii constănţene. Ministerul Educaţiei a mai hotărât şi deplasarea echipei Corpului de Control al ministrului Educaţiei Naţionale la Constanţa, pentru a analiza situaţia existentă în cadrul Universităţii Ovidius”, precizează MEN.

UPDATE 5 septembrie: DNA a dispus începerea urmăririi penale faţă de Gabriela Stanciu, prorector al Universităţii “Ovidius” din Constanţa, care în prezent exercită atribuţiile de rector, pentru luare de mită şi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. 

Tot în dosar s-a început urmărirea penală faţă de Lucica Toader, persoană fără calitate specială, pentru dare de mită. 

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în luna iulie 2012, învinuita Gabriela Stanciu, în calitate de prorector, a primit suma de 1.500 de euro de la Lucica Toader pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a-i pune la dispoziţie subiectele şi răspunsurile corecte la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie. 

“Concret, în schimbul banilor, învinuita Stanciu a pus la dispoziţia acesteia, anterior examenului, subiectele de concurs selectate la disciplina chimie, iar pentru disciplina biologie, răspunsurile corecte pentru fiecare din cele 50 de întrebări. În urma remiterii celor 1.500 de euro, primirii subiectelor şi răspunsurilor de concurs, fiica învinuitei Toader a fost admisă pe locuri cu taxă la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES. 

În cauză s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile faţă de Gabriela Stanciu, precum şi obligaţia de a nu exercita funcţia de prorector. 

UPDATE 31 iulie: Rectorul Epure a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate de Tribunalul Bucureşti.

Tot miercuri, Epure a fost suspendat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor “până la elucidarea situaţiei, urmând ca după soluţionarea speţei de către instanţe să acţionăm în consecinţă”, potrivit unui comunicat al CNR.

În 5 iulie, Consiliul Național al Rectorilor din România s-a întrunit la Universitatea „Ovidius” din Constanța pentru alegerea membrilor Biroului Permanent. 

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale a rezultat că, în cursul lunii august 2012, inculpatul Epure, în calitate de rector, a primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 1.000 euro pentru a facilita admiterea fiicei acesteia la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii ‘Ovidius’, pe un loc destinat cetăţenilor străini.

De asemenea, în iulie 2013, Tiberius Epure a pretins, atât direct cât şi prin intermediar, de la două persoane, suma totală de 9.000 de euro pentru a pune la dispoziţia unor candidaţi la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie subiectele la disciplinele de concurs.

“Din banii pretinşi în luna iulie 2013, inculpatul a primit suma de 4.000 de euro, după care a remis unuia dintre candidaţi subiectele şi rezolvările acestora la disciplinele biologie şi chimie. În acest demers, de pretindere şi primire a sumei de 4.000 de euro, Tiberius Epure a fost ajutat de inculpatul Stere Tala, care a intermediat relaţia cu persoana care a dat suma de bani”, se arată în comunicatul DNA.

Rectorul Epure a fost ales în această funcţie la alegerile universitare de la începutul anului trecut, pentru un mandat de 4 ani. Acum riscă între 3 şi 12 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.