UPDATE 6! ARESTAŢI pentru şpagă: Managerul Spitalului de Arşi Bucureşti, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi un medic. Alţi 6, sub control judiciar

Şmecheriile doctorilor care te plimbă de la spital la cabinetele lor particulare pentru a le plăti consultaţia şi înapoi, pentru a face analize pe banii statului, sunt arhicunoscute, fiecare dintre noi trecând prin astfel de momente, când sănătatea nu îţi mai permite să comentezi. Ştim şi despre reţetele false, din compensarea cărora şi-au umflat buzunarele farmacişti, medici şi laboranţi constituiţi în reţele infracţionale. Dar să vezi cum este reţinut de procurori ditamai managerul unui spital de mare prestigiu, unde sunt aduşi din ţară pacienţi fără altă şansă de scăpare – Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri din Bucureşti -, iar alături de el se află cu un pas după gratii însuşi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi alţi 7 medici (9 în total) şi o angajată a unei clinici private, te cutremuri constatând la ce nivel a ajuns corupţia în sistemul sanitar.

UPDATE 6 mai: Instanţa Supremă a admis recursul procurorilor DNA, astfel că cei 5 chirurgi şi asistenta ce fuseseră lpăsaţi în libertate de Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi preventiv. Sentinţa este definitivă.

UPDATE 28 aprilie: Stenogramele de la dosar sunt revelatoare: unul dintre chirurgi uita şpăgile în halat şi era sunat la telefon de un coleg, care îl întreba ce să facă cu plicul.

UPDATE 27 aprilie, ora 14.20: Managerul Vitalie Stan, şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi medicul Aurelia Isac au fost ARESTAŢI pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate astăzi în jurul orei ora 14.00 de Tribunalul Capitalei.

În cazul celorlalţi 5 chirurgi şi o asistentă – Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, instanţa a dispus cercetarea lor sub control judiciar.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 27 aprilie ora 12.30: Traian Băsescu a declarat, astăzi, că “ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi nu este un caz izolat”. “Degeaba ies propagandiştii curăţeniei sectorului să ne spună cât de curat este sectorul şi doar un accident a fost la Spitalul de Arşi. Nu, fondurile de sănătate sunt fraudate în spitale, în mod consecvent, şi aproape generalizat”, a adăugat el.

Băsescu susţine că sistemul mafiot din sănătate a “stimulat” bine Piaţa Universităţii, în ianuarie 2012, împotriva Legii Sănătăţii, spunând că a “plătit” (cu căderea Guvernului Boc, n.r.) în urma conflictului cu Raed Arafat, când oamenii au fost scoşi în stradă împotriva lui, ca şef al statului.

Amintim că în ianuarie 2012, Băsescu a acuzat că există două SMURD-uri, unul fiind o fundaţie şi aparţinându-i doctorului Arafat, şi SMURD-ul finanţat de români, al românilorcă sistemul de sănătate înghite de 5 ori mai mulţi bani fără să progreseze şi că “există interese uriaşe pentru a nu se reforma sistemul de sănătate” – lucru dovedit ulterior, astfel că nici acum, după 2 ani, nu avem aprobată o nouă Lege a Sănătăţii.

“Cât timp mafia din sănătate blochează introducerea cardurilor de sănătate, sistemul va fi în continuare fraudat. Am mult respect pentru doctori, dar îi asigur că dacă nu ar fi respins atât de vehement Legea sănătăţii propusă în ianuarie 2012, ar fi încasat cel puţin tot atât cât încasează acum, în condiţiile în care au riscul procurorilor. Nu s-a vrut”, a arătat, astăzi, Traian Băsescu. 

Raed Arafat a fost numit anul acesta, la 10 zile de la accidentul aviatic din Apuseni, secretar de stat în Ministerul de Interne şi urmează să coordoneze STS, serviciu ce va fi adus de la CSAT în subordinea Guvernului.

UPDATE ora 23.15: Ordonanţele de reţinere a celor 10 inculpaţi au expirat, astfel că au fost lăsaţi să plece acasă, după ce instanţa a amânat până mâine pronunţarea deciziei privind arestarea preventivă a acestora sau cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.

Chirurgii au încercat să convingă judecătorul că operaţiile pe care le-au efectuat au avut nu numai caracter estetic, ci erau necesare şi din punct de vedere medical.

Indiferent de decizie, părţile vor putea să o atace, astfel că abia la sfârşitul săptămânii viitoare va fi pronunţată sentinţa finală privind modalitatea de cercetare a inculpaţilor – în arest preventiv sau în libertate.

Cel mai probabil, ei vor fi cercetaţi în libertate, având în vedere noile prevederi din Codul de procedură penală, mult mai permisive, dar şi faptul că inculpaţii nu prezintă pericol social.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că nu sunt, deocamdată, probleme privind acoperirea urgenţelor la Spitalul de Arşi, după reţinerea celor 9 chirurgi, însă analizează ce soluţii ar exista în cazul în care situaţia va deveni critică.

Medicii cereau şpagă între 450 şi 3.400 de euro de la pacienţi de lux pentru a le efectua operaţii estetice. Banii erau împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, CASMB deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.

În acest spital de stat, intervenţii chirurgicale de acest fel sunt posibile gratuit numai în caz de accidente (incendii, explozii la conductele de gaze, politraumatisme, amputări de membre etc.). Iată însă că Anda Adam şi alte vedete din showbizul românesc au beneficiat de retuşuri executate aici de medici renumiţi în chirurgia reconstructivă.

Preţuri de dumping

Chirurgii care au realizat în spital operaţii estetice cereau pentru aceste intervenţii sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepea aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar, aproximativ 2.500 de euro, potrivit unor surse judiciare.

Cel mai probabil, ancheta a pornit de la clinicile private, pe care le “sabotau” şpăgarii din spitalul de stat.

În anii ’90, aici se efectuau primele replantări de degete amputate şi de membre superioare, spitalul câştigând rapid admiraţia întregii Românii.

Spital modernizat recent cu 8,4 mil lei

Culmea este că Spitalul de Arşi a fost modernizat acum 3 ani dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, cofinanţat de Guvern şi cu o contribuţie financiară consistentă din partea Primăriei Sectorului 1 – adică din banii contribuabililor din această zonă a Capitalei.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 8.391.310,07 lei, din care 34% creditul BIRD si cofinanţarea Guvernului, iar 66% – din bugetul local al Primăriei Sectorului 1.

Cine sunt şpăgarii

chirurgii şpăgari reţinuţi de anchetatori sunt:

* Vitalie Stan, directorul Spitalului de Arşi

* Nicolae Antohi, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a spitalului

– dr. Aurelia Isac

– dr. Florica Guşă

– dr. Carmen-Elena Boiangiu

* dr. Ioan Costică Ghiţă Plujdescu

* dr. Florin Parasca

* dr. Ivan Vătămănescu

– dr. Elena Cristina Isac.

Procurorii la Parchetul de pe lângă Tribunalui Bucureşti (PTB ) au încheiat audierile începute ieri, iar toţi cei 10 reţinuţi aseară vor fi prezentaţi, astăzi, Tribunalului Capitalei, cu propunerea de arestare preventivă. Pentru alţi 5 medici a fost instituită măsura controlului judiciar.

În dosar, anchetatorii au început urmărirea penală a 26 de persoane – 16 medici de la Spitalul de Arşi, o asistentă medicală şi 9 pacienţi -, sub acuzaţia de luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual, precizează PTB.

Peste o jumătate de milion de euro, “la purtător”

Anchetatorii au făcut, ieri, percheziţii la Spitalul de Arşi şi la 22 de adrese din Bucureşti, inclusiv la locuinţele unor medici, unde au găsit importante sume de bani.

În unele cazuri, percheziţiile au fost întârziate până la sosirea maşinilor de numărat bani, deoarece erau mult prea mulţi pentru a putea fi număraţi “la mână”. Astfel, anchetatorii au găsit la un doctor circa 170.000 de euro, iar în cont avea 700.000 de lei, potrivit unor surse judiciare.

Acasă la un alt medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul, 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte, 1.000 de euro, conform aceloraşi surse.

În total, la cei vizaţi de percheziţii au fost găsiţi peste 500.000 de euro, au mai precizat sursele citate.

Modul de operare

Procurorii spun că pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau suspecţii, medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri (Spitalul de Arşi, cum este cunoscut), în baza unor anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare.

Suspecţii, medici în specialitatea chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului de Arşi, cât şi în cadrul unor clinici private.

“În discuţiile purtate, suspecţii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecţii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale”, mai arată PTB.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

“În cazul în care raportările erau validate de către CASMB şi SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenţie medicală. Pentru ”serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenţia chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro şi 3.400 euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist)”, precizează anchetatorii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.