Revolutionarii penali raman in arest. Detalii socante in interceptarile telefonice

Curtea de Apel Pitesti a respins vineri searca nefondate recursurile formulate de fostul secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, George Costin, si de complicii sai, Serafim Cotenescu si Mihai Bolocan, presedinti ai unor asociatii de revolutionari din Campulung Muscel si, respectiv, Buzau, fata de masura arestarii lor preventive dispusa de Tribunalul Arges. Decizia este definitiva. In interceptarile telefonice puse la dispozitia instantei de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si incluse in motivarea arestarii preventive apar detalii socante: fostul secretar de stat insista pe langa o persoana de la Senat sa semneze 100 de certificate de revolutionar de pe o zi pe alta, si tot Costin i-a cerut lui Bolocan sa identifice persoanele care nu au platit contravaloarea contractele de reprezentare, pentru a-i forta sa o faca. Pentru bani era folosit termenul cifrat “carnati”.

Potrivit unei interceptari telefonice din 30 iulie 2010, dintre George Costin si o persoana al carei numar de telefon figureaza ca apartinand Senatului, fostul secretar de stat ii spune ca trebuie sa semneze 100 de certificate de revolutionar. Aceasta refuza, pe motiv ca este tarziu si peste jumatate din certificate “sunt cu probleme”, insa Costin ii spune sa le semneze pe cele pe care “le stie”, iar restul – “cu asta, basta”, chiar in conditiile in care luase bani de la revolutionari pe contractele de reprezentare.

“- C.G.: Da! A! da, m-a sunat domnul N. …are rugamintea sa le semnati p-alea…o suta si ceva ca vrea sa faca…

– Domnul: Am ce?

– C.G.: …maine sa duca li…lista finala!

– Domnul: Nu! Nu pot sa le semnez!

– C.G.: De ce?

– Domnul: Pai sunt vreo 50 cu probleme, 50 si ceva cu probleme! N-am incredere in ce au facut!

– C.G.: Pai numai la cele la care le stiti, restul nu, si cu asta basta!

– Domnul: Pai, ce, eu sunt acuma la dispozitia lui N. sau ori cui ar fi, adica eu am, n-am si alta treaba, e ora sapte seara si vrei sa ma apuc de semnat!

– C.G.: Nu, ca nu ma freca ca maine vrea sa dea drumul la lista finala si d-asta!

– Domnul: Pai n-o sa poa’ sa dea drumul la lista finala cu atatea greseli, dom’ne! N-au cum sa dea drumul la lista finala cu atatea greseli! Nu …

– C.G.: …au pregatite…

– Domnul: … nu au… Pai, trebuie sa fie un dezastru lista aia finala! Trebuie sa fie un dezastru lista finala, pentru ca am inteles ca acuma nici macar nu au facut-o dupa avizele noastre, au facut-o dupa certificatele tiparite, dintre care o gramada din ele le-au tiparit gresit! Da? Din cauza asta trebuie sa fie o nenorocire lista aia finala! Da?

– C.G.: Da, bun, da, macar in, in astea doua luni de pauza parlamentara, macar avem timp sa vedem care sunt greselile, sa le semnalam si sa le, sa le … indreptam, ca daca nu …

– Domnul: Da, o sa fie iara cu erate, iara sa fie cu mizerii!”.

“Unde-s carnatii mei?”

Tot in motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta Tribunalului Arges arata ca intelegerea dintre George Costin si Mihai Bolocan cu privire la distribuirea certificatelor de revolutionar si a adeverintelor pentru obtinerea drepturilor in baza Legii 341/2004 reiese dintr-o discutie care a avut loc intre cei doi in data de 2 iulie 2010. Din aceasta interceptare rezulta si solicitarea lui Costin de a identifica persoanele care nu au platit contravaloarea contractelor, pentru a-i determina sa plateasca sumele de bani.

“- C.G: Ai venit iarasi, ti-ai umplut geanta cu certificate …

– B.M.: Da (injuratura), da!

– C.G.: …si…n-ai avut adeverinte. Da! Bun!… (neinteligibil) …si ai taiat-o, nu?

– B.M.: Pai, ce sa mai stau!

– C.G.: Fara sa zici…(neinteligibil)

– B.M.: N-am dat mana cu dumneavoastra, (injuratura)! Am dat mana!

– C.G.: …(neinteligibil)…jigodie ordinara! Unde-s carnatii mei?

– B.M.: La F.! desteptule! Am si invatat-o pe F. cum sa-i prepare! de ce…(neinteligibil)…ce dracu’!

– C.G.: Ai scapat!

– B.M.: Domnule, tin sa-ti multumesc din suflet ca m-ai inteles! M-ai inteles, nu zic mai mult! Marti am sa vin sa discutam problema aia serioasa, da?

– C.G.: Bine!

– B.M.: Da? Bine! Bun! Bun! Bine! Pa! Pa! I-ai gasit carnatii, ma, sau nu? Ce dracu, tu esti…(neinteligibil)… Crezi ca am plecat cu ei la Buzau! I-am dat lui F. in mana, nebunule!

– C.G.: … (neinteligibil) …

– B.M..: I-a bagat in frigider, ma!

– C.G.: Cauta p-aia care ti i-am dat pe lista!

– B.M.: Da, dragul meu! Sigur ca da! Marti, si-asa am sa mai aduc cel putin unu’, doi sa mai plateasca!

– C.G.: Bine!”

Banii pe certificate se transau la sediul Asociatiei “Decembrie 1989 Metrou Romania”

Dintr-o alta discutie purtata de cei doi in 6 iulie 2010 reiese ca Mihai Bolocan ii aducea revolutionari lui George Costin la sediul Asociatiei “Decembrie 1989 Metrou Romania”, pentru ca acestia sa-i plateasca sumele trecute in contractele de reprezentare.

“- B.M.: Repede! Dupa-amiaza, la ora 5.00, sunt la tine la Bucuresti!

– C.G.: Nu stiu daca am timp sa, nu vreau sa te mai vad…(neinteligibil)…

– B.M.: Ca mai iti aduc unu’ sa plateasca, fii atent, si pe urma mai iti aduc inca vreo patru…(neinteligibil)…

– C.G.: Bine…”

DNA mai precizeaza ca influenta propriu-zisa pentru a obtine sumele de bani a fost exercitata de Costin, dar si de alte trei persoane, prin intermediul unui inspector in cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, P.V.G.M., persoane prin care se efectuau demersuri in vederea obtinerii cu prioritate a certificatelor de revolutionar preschimbate si a adeverintelor in baza carora membrii revolutionari obtineau drepturile prevazute de Legea 341/2004.

“Membrii revolutionari, beneficiari ai drepturilor astfel castigate, plateau apoi sumele stabilite in contractele de reprezentare Asociatiei de cele mai multe ori prin folosirea influentei ori autoritatii celor cinci persoane”, a precizat instanta in motivare.

Unele dintre persoanele care au primit sumele de bani faceau parte chiar din conducerea executiva a Asociatiei “Decembrie 1989 Metrou Romania”, care isi primisera drepturile in baza Legii 341, in timp ce alte persoane care au primit sub acest titlu diverse sume de bani nu faceau parte din asociatie.

Cati bani a primit Bolocan

Dintre cei care au incheiat contacte de imprumut in aceasta modalitate a fost si Mihai Bolocan, care a obtinut suma de 300.000 de lei, precum si P.A., care a primit 100.000 de lei.

Reamintim ca George Costin a amenintat, intr-o alta convorbire telefonica, de data aceasta purtata cu fiul sau, in data de 19 ianuarie 2011, ca il va omori pe procurorul care il cerceta. “Eu, pana nu-l omor pe procuroru’ asta, nu ma las! Asta, pana nu-l scot afara din procuratura, nu ma las!”, a spus Costin.

Intr-o alta convorbire telefonica, datata mai recent, 10 ianuarie 2012, Costin i-a cerut lui Serafim Cotenescu sa obtina informatii despre procurorul de caz, se arata in motivarea arestarii preventive. “Da, domnu’ ministru. Si… va spun eu… Il aranjez… Daca nu… daca vreti sa va aduc o mana, o mana va aduc, daca vreti”, i-a spus Cotenescu lui Costin.

Sotia si fiul lui Costin, implicati. Banii erau transferati in contul fiului

In motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta Tribunalului Arges mai arata ca George Costin “a fost ajutat si de membrii familiei sale, respectiv de catre sotia sa, C.F., care a intreprins mai multe actiuni pentru a determina persoanele care au incheiat contractele de reprezentare sa achite sumele stipulate in contract”.

De asemenea, Costin a fost ajutat de fiul sau, C.G.S., care “a intreprins acelasi gen de actiuni si pe numele caruia a fost transferata ulterior suma de 2.470.000 de lei dupa ce tatal sau a fost numit in funtia de secretar de stat”, a mai notat instanta.

Totodata, sotia lui George Costin a primit suma de 50.000 de lei, dupa ce anterior aceasta beneficiase de la Casa de Pensii de 14.140 de lei.

George Costin nu a facut nicio declaratie in fata anchetatorilor, iar Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu nu au recunoscut, in declaratiile date in fata procurorilor, faptele de care sunt acuzati.

“Concertul fraudulos” pus la cale de Costin, Bolocan si Cotenescu

Instanta mai arata ca, din analiza actelor si probelor administrate de anchetatori, au rezultat o serie de date si indicii care arata “intentia frauduloasa” cu care au actionat cei trei inculpati si “scopul ilicit” urmarit de acestia, legati intre ei de “concertul fraudulos pus la cale”, departe de “scopurile pe care organizatiile de revolutionari ce le conduceau si le asumasera prin statut”.

Instanta reda in motivare un pasaj din interceprarile telefonice depuse la dosar care arata “adevaratele scopuri” pe care le urmareau cei trei, la “adapostul acestor manavre prin care incercau sa confere o aparenta de legalitate operatiunilor”.

“- B.M. (Bolocan Mihai, n.r.): Sigur, asa e, zice nea C. (Cotescu, n.r.), da. Da’ treaba e ca acuma l-a prins la inghesuiala. Vrea adeverinta, face contractu! Nu vrea adeverinta, ia p…a! (…)

– B.M.: Ma nene, adica nu-i iese niciun avantaj? Atuncea sa dea certificatu’ sa i-l anulez, ma nene, ma! Ca nu e singuru’ de la uzina! Toti! I.I.V., M. nu stiu care, toti, toti, toti m-au innebunit ca nu iau bani! Ma, nene, in contract scrie ca ai obligatia sa dai zece milioane, plus trei’sase de milioane, in trei ani! I-am zis lu’ C. sa le faca notificare la toti. Eu m-am saturat sa-i anunt, ai inteles?”.

Magistratii retin, in motivarea deciziei de arestare preventiva, ca toate aceste aspecte demonstreaza pericolul pentru ordinea publica pe care il reprezinta lasarea in libertate a celor doi.

“La toate acestea se mai adauga faptul ca si dupa ce George Costin a fost numit in functia de secretar de stat a continuat activitatea infractionala, iar demersurile sale in sensul compromiterii credibilitatii procurorului de caz s-au desfasurat in acesta perioada, dupa ce DNA a efectuat primele perchezitii in ianuarie 2011”, retin magistratii in motivarea deciziei de arestare preventiva.

Costin a incercat sa influenteze martorii

Magistratii mai retin ca George Costin a incercat sa denatureze aflarea adevarului prin influentarea unor persoane care au fost citate in calitate de martori, prezentand in acest sens o interceptare purtata cu o persoana, C.L., care foloseste un post telefonic al SC V.I. SRL si din care rezulta ca fostul secretar de stat a instruit martorii citati de procuror cu ce trebuie sa declare.

“- Domnul: E foarte bine. Da. Da sa ma sune, dar sa ma sune din timp. Da. Costin, da. (vorbesc concomitent – nota procurorului)

– C.G.: O sa te sune domnul C. si va stabiliti in jur de ora doispe, va vedeti acolo…

– Domnul: E perfect!

– C.G.: Deci eu le-am spus, eu le-am spus ca…Iti spun eu care este chestia. Mai mult ca sigur … Probabil cand … (neinteligibil) … la un moment dat … a mai gresit si au mai facut doua randuri de contracte. Intelegi?

– Domnul: Am inteles.

– C.G.: Care-i problema?

– Domnul: Da…Da’ nu-i treaba ta. Este treaba mea si a lui P.

– C.G.: …(neinteligibil) … Eu le-am zis ca o sa-i spuna … Deci, nu, dar oamenii tre’ sa spuna: «Domnu’ procuror, care-i problema dumneavoastra, domne? Domne, acest contract este intre asociatie si membru.»

– Domnul: Exact! Exact!

– C.G.: «Intre doua parti. Dumneavoastra, aveati … n-aveti loc aicea, dom’ne! Noi toti am…(neinteligibil)…acest contract».

– Domnul: Nu…nu are. Asta am vrut sa spun.

– C.G.: «Si … (neinteligibil)… hartiile inapoi la asociatie, domnule!»

– Domnul: Da, stiu, asta incerc sa sustin. Da, da, da.

– C.G.: Noi vorbim maine, cand ne vedem. Da?

– Domnul: Bine. Ne vedem maine.”

Contracte de imprumut fictive

Reamintim ca, in calitate de presedinte al Asociatiei “Decembrie 1989 Metrou Romania”, George Costin le-a impus membrilor sa faca demersurile de preschimbare a certificatelor de revolutionar numai prin intermediul asociatiei si nu in nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989. El i-a avertizat ca, in caz contrar, vor fi exclusi din asociatie.

In acest fel, persoanele indreptatite sa beneficieze de indemnizatii au fost determinate sa incheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, dupa obtinerea drepturilor legale, sa plateasca asociatiei anumite sume de bani, si anume: 12.000 lei si 5% din suma totala incasata sau 15% din suma totala incasata cu titlu de indemnizatie reparatorie incepand cu anul 2004.

In baza contractelor de reprezentare s-a constatat ca a fost obtinuta suma totala de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virati in conturile lui George Costin.

“Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumelor de bani, au fost incheiate 54 contracte de imprumut fictive, semnate de George Costin, ca reprezentant al Asociatiei, prin care ar fi fost data cu imprumut suma totala de 5.500.000 lei unor membri revolutionari, clauzele din contractele de imprumut fiind vadit neconforme cu realitatea, intrucat majoritatea persoanelor care au semnat contractele isi primisera deja drepturile in baza Legii nr.341/2004”, precizeaza procurorii DNA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.