Roşia Montană Gold Corporation, urmărită penal pentru evaziune fiscală

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este urmărită penal, alături de alte 131 de societăţi comerciale, pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani în dosarul cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro în care este arestat fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Păvăleanu, iar Răzvan Alexe este inculpat. Dosarul este instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, iar informaţiile despre acest caz au fost făcute publice începând din 19 octombrie, când Păvăleanu şi 5 complici au fost arestaţi preventiv.

“Faţă de SC Roşia Montană Gold Corporation s-a început urmărirea penală la data de 18.11.2013 pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani. Faţă de reprezentanţii acestei societăţi nu s-a început urmărirea penală şi în dosar se efectuează cercetări faţă de un număr de 132 de societăţi comerciale. Mai multe date din dosar nu pot fi făcute publice în acest moment”, a declarat procurorul Roxana Armăşelu, purtător de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

În acest dosar, procurorii o urmăresc penal şi pe Fabioara Ionescu, administrator public al judeţului Prahova, fost director al Parcului Industrial Ploieşti, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, care este unic acţionar al parcului.

Ea este acuzată de evaziune fiscală şi de spălare de bani, fapte săvârşite în anul 2012, când deţinea funcţia de director al Parcului Industrial Ploieşti şi a făcut plăţi dinspre Parcul Industrial către 5 societăţi comerciale cu răspundere limitată, toate cu sediul în Ploieşti, “ceea ce a condus la influenţarea negativă a rezultatului fiscal asupra bugetului de stat”.

Tot în acest dosar este inculpat şi Răzvan Alexe, apropiat al conducerii PSD Prahova şi arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DNA – altul decât cel cu Păvăleanu -, în care este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, după ce un om de afaceri care are contracte cu CJ Prahova a reclamat că i-a dat lui Alexe peste 5 milioane de lei.

Inginerii financiare de la sediul Guvernului

Anterior, în 19 octombrie, au fost arestaţi Marcel Păvăleanu, Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuţ Şerban, Elena Giluela Ştefănescu şi Emilia Loredana Dobre. Mandatele lor expiră în 15 decembrie.

În acelaşi dosar, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti au început urmărirea penală în 5 noiembrie împotriva Andreei Cosma, fiica şefului CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD). 

Cei opt au organizat achiziţii şi livrări de mărfuri şi servicii prin circa 60 de firme din Bucureşti şi judeţul Prahova, unele de tip „fantomă”. Prejudiciul este evaluat la 149.800.000 de lei (35 mil euro).

Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizaţii judeţene şi că s-a implicat activ în campania electorală a USL de anul trecut. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.