Rus, pe şantier: De la sfârşitul lui noiembrie vom circula pe toată Autostrada Sibiu-Orăştie

Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a inspectat astăzi, împreună cu şeful CNADNR, Narcis Neaga, lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie, unde a constatat că “sunt lucrări întârziate, sunt probleme”, dar a primit asigurări de la proiectanţi şi constructori că până la sfârşitul lui noiembrie se va circula şi pe această zonă afectată de alunecări de teren. Loturile 1,2 şi 4 ale autostrăzii au fost inaugurate anul trecut în decembrie, dar pentru cei 6 km cu probleme din totalul de 22 km ai lotului 3 se tot probează soluţii.  

“Sunt lucrări întârziate, sunt probleme. Sunt probleme legate de soluţiile tehnice pe care le-au găsit, unele nu se pretează la situaţia din teren, zona asta este cu alunecări de teren. Trebuie găsite alte soluţii, unele s-au găsit”, a spus Ioan Rus, după inspecţia pe teren şi discuţiile la faţa locului cu proiectanţii şi constructorii.

“Din partea constructorului există un angajament ca până la finele lunii noiembrie din Sebeş în Sibiu să se circule pe această autostradă. Există o zonă unde s-ar putea circula foarte rapid, dar nu este unde să se poată descărca circulaţia. Ar fi o zonă, în Apoldu de Jos, să strici toate casele ca să se poată descărca. Aşa că stă blocată, deşi acea zonă stă bine din punct de vedere al stadiului lucrărilor”, a adăugat ministrul.

El a precizat că mai există probleme legate de autorizarea şi avizarea unor lucrări, pe care instituţiile statului trebuie să le realizeze.

“Sunt unele lucruri ce ţin de autorizări în continuare, de diverse structuri ale noastre care trebuie să dea diverse avize, cu toţii ne vom mobiliza ca aceste lucruri să se întâmple cât mai repede”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Şova, Neaga, Rus: 3 termene diferite

Întrebat de jurnalişti de la ce dată se va putea circula sigur pe întreaga autostradă Sibiu – Orăştie, deoarece fostul ministru Dan Şova dăduse ca sigură luna iunie a.c. iar şeful CNADNR, Narcis Neaga, luna septembrie, Ioan Rus a răspuns: “În noiembrie. Ca să fim realişti, spunem noiembrie, aşa s-a angajat şi proiectantul şi consultantul şi constructorul şi noi înşine. Nu ne amăgim”.

Lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăştie are o lungime de 22 km, dintre care 6 sunt afectaţi de alunecări de teren. Cei 16 kilometri care sunt finalizaţi din respectivul lot nu pot fi daţi în folosinţă deoarece nu există nicio ieşire de pe autostradă între Sălişte şi Cunţa.

Întârzieri şi pe şantierul feroviar Vințu de Jos – Coșlariu

Tot astăzi, Ioan Rus a vizitat, însoţit de reprezentanți ai CFR SA și ai structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor europene, şantierele feroviare de pe Coridorul IV Paneuropean, pentru a verifica stadiul lucrărilor de reabilitare a căii ferate pe segmentul Vințu de Jos – Coșlariu.

Ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanţii firmelor de proiectare și consultanță, precum și cu cei ai constructorului Impresa Pizzarotti, pentru a afla direct de la ei de ce sunt întârzieri în execuţie.

“Impresa Pizzaroti și-a luat angajamentul de a reabilita tronsonul de cale ferată Vințu de Jos – Coșlariu până în noiembrie 2015, până în prezent fiind executat doar 40% din lucrarea estimată inițial”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de Ministerul Transporturilor.

Exproprieri aprobate

În 2 iulie au fost adoptate două Hotărâri de Guvern pentru demararea procedurilor de expropriere a 1.890 de imobile proprietate private, de pe raza a 22 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Sibiu, Alba şi Hunedoara, unde se află în curs de execuţie lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, secţiunile Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria.

Alocaţia bugetară prevăzută pentru despăgubirea imobilelor în cauză este de 11.174.537,72 lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.